Biografia lui Euripide | Viața și opera
Euripide / Euripides a fost unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți dramaturgi din cultura grecească clasică. Din cele 90 de piese de teatru ale sale, numai 19 au supraviețuit. Cele mai vestite tragedii ale lui, care au reinventat miturile grecești și au explorat partea întunecată a naturii umane, includ "Medeea", "Bachantele", "Hipolit", "Alcesta" și "Troienele".
Viața timpurie a lui Euripide
Se cunosc foarte puține fapte despre viața lui Euripide. S-a născut la Atena, Grecia, în jurul anului 485 î.Hr. Familia sa a fost, probabil, una prosperă. Tatăl său a fost numit Mnesarchus sau Mnesarchide, iar mama lui purta numele de Cleito. S-a relatat că s-a căsătorit cu o femeie numită Melito și a avut cu ea trei fii.
Tragedii și opere majore
Unul dintre cei mai mari autori de tragedii din Grecia antică (ceilalți fiind Eschil și Sofocle), Euripide a fost ultimul și poate cel mai influent.
Asemeni tuturor dramaturgilor majori din vremea sa, Euripide a concurat în festivalurile de teatru ateniene organizate în onoarea zeului Dionysus. A participat pentru prima oară la festivalul din anul 455, și a avut prima din cele patru victorii ale sale în anul 441. A fost familiar cu numeroși filosofi importanți din secolul al V-lea î.Hr., inclusiv Socrate, Protagora și Anaxagora, și a deținut o mare bibliotecă personală.
Euripide a părăsit Atena în anul 408, când a fost invitat să trăiască și să scrie în Macedonia, Grecia, de către regele macedonian Archelaus. Nu a mai revenit niciodată la Atena.
Euripide a fost cunoscut pentru o nouă abordare a miturilor grecești. Adeseori, a schimbat elemente ale poveștilor lor ori a portretizat părțile mai slabe, mai umane ale eroilor și zeilor lor. Piesele lui de teatru s-au focalizat de obicei către zona mai întunecată a existenței, cu intrigi implicând suferința, răzbunarea și nebunia. Personajele sale sunt frecvent motivate de pasiuni puternice și emoții intense. Euripide a folosit de multe ori instrumentul de intrigă numit "deus ex machina", în care un zeu sosește spre finalul piesei pentru a stabili soarta personajelor și a oferi o concluzie a intrigii.
Totodată, tragediile lui Euripide sunt notabile prin personajele feminine puternice, complexe. Femeile din piesele lui de teatru pot fi victime, dar și răzbunătoare. De exemplu, în "Medeea", personajul din titlu se răzbună pe soțul ei necredincios omorând copiii lor și pe iubita lui. O altă tragedie, "Hecuba", spune povestea fostei regine a Troiei, în special a durerii provocate de moartea copiilor ei, și cea a răzbunării pe care o pune la cale contra ucigașilor fiului său.
Unele dintre operele lui Euripide conțin comentarii indirecte despre evenimente din timpul său. De exemplu, "Troienele", care portretizează costul omenesc al războiului, a fost scris în decursul războiului pelopenezian (431 - 404 î.Hr.). De asemeni, Euripide a făcut apel ocazional la satiră și comedie în piesele sale și, frecvent, a scris dezbateri ale personajelor lui în care acestea au discutat idei filosofice. Din aceste motive, a devenit cunoscut ca un realist și unul dintre cei mai intelectuali dintre autorii de tragedii.
Moartea, moștenirea și influența lui Euripide
Euripide a murit în Macedonia, Grecia, în anul 406 î.Hr.
A fost faimos în decursul vieții sale, fiind chiar caricaturizat de scriitorul de comedii Aristofan în satira sa "Broaștele" și în alte piese ale sale. Din cauza statutului său înalt în literatura grecească, piesele sale de teatru au fost păstrate în manuscrise care au fost copiate și recopiate de-a lungul secolelor.
Tragediile lui Eurpide au influențat mai târziu scriitori diverși precum John Milton, William Morris și T.S. Eliot. Robert Browning and Elizabeth Barrett Browning au fost doi poeți care l-au admirat și au scris despre el. Piesă sa "Ciclopul" a fost tradusă de poetul Percy Bysshe Shelley. Tragediile lui Euripide sunt încă adaptate și puse în scenă în zilele noastre.
Biografia lui Sofocle | Viața și opera

Niciun comentariu: