Biografia lui Pitagora | Viața și filosofia
Pitagora (născut în jurul anului 570 î.Hr., la Samos, Ionia, Grecia, decedat aproximativ în anii 500-490 î.Hr., la Metapontum, Lucanium, Italia) a fost un filosof și matematician grec, fondat al frăției pitagoreene care, deși cu o natură religioasă, a fondat principii care au influențat gândirea lui Platon și Aristotel, și a contribuit la dezvoltarea matematicii și a filosofiei raționaliste occidentale.
Puținele lucruri care se știu despre Pitagora provin din relatări ale contemporanilor lui, iar primele relatări despre viața sa au apărut în secolul al IV-lea î.Hr., la circa 150 de ani după moartea sa.
Născut la Samos, a mers posibil în Egipt și Babilon în tinerețea sa. A emigrat în sudul Italiei în jurul anului 532 î.Hr., aparent pentru a scăpa de tirania din Samos, și și-a fondat academia etico-politică la Croton (acum Crotona, Italia). Din cauza simțămintelor anti-pitagoreene din Samos, în anul 510 î.Hr., a fugit din acel oraș și s-a dus la Metapontum (în prezent, Metaponto, Italia), unde a murit.
Este dificl să se facă distincție între învățăturile lui Pitagora și cele ale discipolilor lui. Se pare că Pitagora nu ar fi scris nici o carte și că pitagoreenii și-au susținut constant doctrinele prin citarea aleatorie a autorității maestrului lor.
Biografia lui Socrate | Viața și filosofia
Cu toate astea, lui Pitagora i se atribuie, în general, teoria semnificației funcționale a numerelor în lumea obiectivă și în muzică. Alte descoperiri atribuite lui (incomensurabilitatea laturii și diagonalei unui pătrat, de exemplu, și teorema pitagoreeană a triunghiurilor dreptunghice) au fost probabil dezvoltate numai mai târziu de către școala pitagoreeană. Și mai probabil, mare parte a tradiției intelectuale originând de la Pitagora aparțin mai curând unei înțelepciuni mistice decât a unei învățări științifice.
În curând, pe diane.ro, un articol mai amplu despre Școala pitagoreică

Niciun comentariu: