Biografia lui Virgiliu | Viața și opera

 Ultima și cea mai notabilă operă a lui Virgiliu a fost poemul epic "Eneida", în care s-a străduit să exemplifice ceea ce vedea drept destinul divin al Romei. Scris în 12 cărți, poemul este considerat în prezent o capodoperă literară. După moartea sa, Virgiliu a continuat să inspire alți mari poeți de-a lungul secolelor.


Viața timpurie a lui Virgiliu


Publius Vergilius Maro, cunoscut în limba română ca Virgiliu (Vergiliu ori Vergilius), s-a născut pe 15 octombrie 70 î.Hr., la Andes, în apropiere de Mantua, Italia. A provenit dintr-o familie de țărani, iar viața italiană de la țară și oamenii acesteia l-au influențat de timpuriu și s-au reflectat în poezia sa. A fost educat la Cremona din Milano și la Roma, unde a studiat autori și poeți greci și romani. 

        

Biografia lui Virgiliu | Viața și opera

În tinerețea sa, conflicte politice și militare au afectat Italia odată cu destrămarea republicii romane. Un război civil dintre Marius și Sulla a fost urmat de o vrajba între Pompei și Iulius Cezar. Cezar a pornit o serie de războaie civile ce au durat până la victoria lui Octavian, în anul 31 î.Hr. Aceste experiențe l-au impresionat adânc pe Virgiliu, creându-i simțăminte de oroare și teamă față de războiul civil, care s-au reflectat frecvent în textele sale.  


Poezia pastorală


Cea mai timpurie lucrare a lui Virgiliu a fost "Bucolicele" ( Eclogae vel bucolica), scrisă între 42 și 37 î.Hr. Poemele în 10 hexametri se concentrează pe o pompoasă explorare a lumii pastorale pe care Virgiliu a respectat-o mereu, fiind inspirat de poetul grec Teocrit. A patra eglogă a sa a fost numită și "Egloga mesianică", întrucât a vorbit despre nașterea unui copil special care urma să aducă o mare pace socială, fiind, de aceea, mai târziu, considerată ca profețind nașterea lui Iisus Hristos. (Totuși, unii învățați au afirmat că egloga se referea la nașterea iminentă a unui copil al lui Augustus și soției lui, Octavia). 


Virgiliu a creat, de asemeni, "Georgicele", între anii 37 și 30 î.Hr., către sfârșitul războaielor civile. "Georgicele" se focalizează asupra detaliilor vieții agricole, servind ca un tratat simplu, direct, sprijint de Augustus. Fermele italiene rurale fuseseră lăsate în ruină după ce războiul îi fortase pe țărani să se înroleze în armată, după aceea ajungând să se reașeze la Roma supraaglomerată, spre consternarea împăratului. Poezia lui Virgiliu și-a câștigat rapid popularitatea nu numai datorită idealurilor sale naționale și a moștenirii sale italiene, ci și a abilităților sale literare exemplare ale structurii, dicției și metrului. 


Eneida


Scrisă în 12 cărți, "Eneida" s-a bazat în mare măsură pe "Iliada" și "Odiseea" lui Homer, create în secolul al VIII-lea î.Hr. Aceasta spune povestea unui prinț troian numit Enea, după distrugerea Troiei de către greci în secolul al XII-lea î.Hr. Poemul reflectă tărâmul istoriei romane din cele mai timpurii zile ale sale, prezicând evenimente semnificative ce au condus la domnia împăratului Augustus. 


Unul dintre cele mai faimoase pasaje din Eneida este, "Ușoară este coborârea în Avernus,  căci poarta către lumea subpământeană  stă deschisă zi și noapte. Dar, pentru a-ți regăși pașii și a te intoarece la brizele de deasupra, aceasta este sarcina, aceasta este truda". 


Virgiliu a petrecut 11 ani lucrând la "Eneida", lăsând poemul neterminat la vremea morții sale. Arta să i-a inspirat pe alții precum mai tânărul său contemporan, Ovidiu, a cărui operă îi datorează mult lui Virgiliu, dar care are o estetică îndrăzneață, independentă. "Eneida" și-a găsit, totodată, ecoul în "Paradisul pierdut" al lui John Milton, care ii reflectă structura epică și stilul. 


Eneida lui Vergilius - Toate cele 12 cărți | Rezumat și analiză


O dovadă a admirației față de Virgiliu poate fi aflat în poemul epic al lui Dante, "Divina comedie". În acesta, Virgiliu servește drept ghid al lui Dante pe când el călătorește prin infern către porțile paradisului. 


Viața personală și moartea lui Virgiliu


Virgiliu nu a fost niciodată căsătorit și a fost cunoscut, de fapt, ca fiind atras de bărbați. Din cauza comportamentului său pașnic, liniștit, nu a devenit foarte implicat în afaceri de stat. Deși a preferat viața de la țară, și-a menținut conexiuni cu membri notabili ai societății romane și, în acest fel, a avut influență asupra chestiunilor legate de stat. 


În anul 19 î.Hr., Virgiliu a călătorit în Grecia unde plănuise să-și petreacă următorii trei ani pentru a finaliza "Eneida". În decursul voiajului său a fost afectat de febră și s-a întors în Italia, unde a murit pe 21 septembrie anul 19 î.Hr., curând după ce a ajuns la Brundisium (Brindisi din prezent). Pe patul lui de moarte se presupune că ar fi cerut distrugerea "Eneidei", crezând, posibil, că lucrarea sa era imperfectă și nu-i reflecta mesajul general, însă Augustus ar fi intervenit și ar fi mandatat publicarea acesteia. 


Biografia lui Homer: Viața (?) și opera


Biografia lui Virgiliu | Viața și opera Biografia lui Virgiliu | Viața și opera Reviewed by Diana Popescu on aprilie 29, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.