Biografia Cleopatrei | Viața și faptele

 Cleopatra, regină a Egiptului din secolul I î.Hr., este una din cele mai vestite femei conducătoare din istorie. Cleopatra a VII-a a făcut parte din dinastia macedonianăcare a preluat guvernarea Egiptului la finele secolului al IV-lea î.Hr. În decursul domniei sale, ea a întărit alianțe politice și a devenit implicată în relații amoroase cu liderii militari Iulius Cezar și Marc Antoniu până la moartea sa în anul 30 î.Hr. Viața Cleopatrei a inspirat piesa de teatru a lui William Shakespeare "Antoniu și Cleopatra" și numeroase dramatizări în filme. 


Viața timpurie și descendența macedoniană a Cleopatrei


Ultimul conducător al dinastiei macedoniene, Cleopatra a VII-a Thea Philopator s-a născut în preajma anului 69 î.Hr. . Dinastia sa a venit la conducere în anul 323 î.Hr., după moartea lui Alexandru cel Mare.


Această epocă a început când generalul lui Alexandru, Ptolomeu I a luat controlul asupra Egiptului, devenind regele Ptolemeu I Soter al Egiptului. De-a lungul următoarele trei secole, descendenții lui i-au urmat calea. La epogeul său, Egiptul ptolemeic a fost una dintre cele mai mari puteri ale lumii.   

       

Biografia Cleopatrei | Viața și faptele

Tatăl Cleopatrei a fost regele Ptolemeu al XII-lea. Se știu puține despre mama ei, dar, în unele speculații, se presupune că aceasta a fost sora tatălui său, Cleopatra a V-a Tryphaena. De asemeni, există dezbateri în privința etnicității Cleopatrei, sugerându-se că, în parte, ar fi descins din africani negri. 


Regina Egiptului


În anul 51 î.Hr., Ptolemeu al XII-lea a murit, lăsând pe tron pe Cleopatra de 18 ani și pe fratele ei, Ptolemeu al XIII-lea, în vârstă de 10 ani. Este posibil ca cei doi frați să fi fost căsătoriți, așa cum era obiceiul timpului. În următorii câțiva ani, Egiptul s-a confruntat cu numeroase probleme, de la o economie nesănătoasă la tulburări sociale, de la o economie nesănătoasă la inundații și foamete. 


Perioada a fost marcată, totodată, de probleme politice. Curând după ce au ajuns la putere, s-au ivit complicații între Cleopatra și Ptolemeu al XIII-lea. În cele din urmă, Cleopatra a fugit în Siria, unde și-a adunat o armată pentru a-și înfrânge rivalul și a-și asuma tronul numai pentru ea. În anul 48 î.Hr., s-a întors în Egipt cu forța sa militară și s-a înfruntat cu fratele său la Pelusium, la marginea estică a imperiului. 


Cleopatra și Cezar


În jurul aceluiași timp, războiul civil dintre liderii romani Iuliu Cezar și Pompei a cutremurat Roma. Până la urmă, Pompei a căutat refugiu în Egipt dar, din ordinul lui Ptolemeu, a fost ucis. 


În urmărirea oponentului său, Cezar s-a dus în Egipt, unde a întâlnit-o pe Cleopatra și s-a implicat într-o relație de dragoste cu ea. Prin Cezar, Cleopatra a avut acces la destulă forță militară pentru a-și detrona fratele și a-și întări poziția în Egipt ca unic conducător. După învingerea de către Cezar a lui Ptolemeu, în bătălia de la Nil, Cezar a reinstaurat-o pe Cleopatra pe tron. 


Mai târziu, Cleopatra l-a urmat pe Cezar la Roma, însă a revenit în Egipt în anul 44 î.Hr., după asasinarea lui. 


Cleopatra și Marc Antoniu


În 41 î.Hr., Marc Antoniu, parte al doilea triumvirat ce a condus Roma după uciderea lui Cezar, a trimis după Cleopatra astfel încât să răspundă la întrebări despre loialitatea sa față de liderul căzut al imperiului. 


Cleopatra a fost de acord cu cererea lui și și-a făcut o intrare impresionantă în orașul Tarsus din Cicilia. Captivat de frumusețea și personalitatea ei, Antoniu s-a antrenat într-o poveste amoroasă cu Cleopatra. 


Asemeni lui Cezar înaintea sa, Antoniu a fost angajat într-o bătălie pentru controlul Romei. Rivalul lui a fost nepotul lui Cezar, Gaius Octavius, cunoscut și ca Octavian (mai târziu, împăratul Cezar Augustus). Octavian, împreună cu Marus Aemilius Lepidus, a pus capăt celui de-al doilea triumvirat. 


Antoniu, care avea autoritate asupra zonelor estice ale Romei, a văzut în Cleopatra șansa pentru sprijin financiar și militar în scopul asigurării propriei sale consolidări a poziției din imperiu. Cleopatra a avut, de asemeni, propriile ei motivații. În schimbul ajutorului său, ea a căutat reluarea controlului asupra imperiului estic al Egiptului, ce includea regiuni mari din Liban și Siria.


Biografia lui Iulius Cezar | Viața și realizările


Înfrângerea de către Octavian


În anul 34 î.Hr., Antoniu s-a întors cu Cleopatra la Alexandria, cu un aer triumfător. La Gymnasium s-au adunat mulțimi de oameni pentru a arunca o privire asupra cuplului așezat pe tronuri de aur înălțate pe platfome din argint. Lângă cei doi au stat copiii acestora. 


Antoniu s-a pus în calea rivalului său declarându-l pe Caesarion ca fiu real al lui Cezar și moștenitorul legal al acestuia, față de Octavian, pe care Cezar îl adoptase. Octavian a ripostat, declarând se punea voinței lui Antoniu, și spunând că Antoniu dăduse Cleopatrei posesiuni romane și că plănuia să facă Alexandria capitala română. 


În anul 31 î.Hr., Cleopatra și Antoniu și-au unit armatele pentru a încerca să-l învingă pe Octavian într-o bătălie cruntă pe mare la Actium. Înfruntarea, totuși, s-a dovedit a fi o înfrângere costisitoare pentru egipteni, forțându-i pe Antoniu și Cleopatra să fugă înapoi în Egipt. 


Moartea


După înfrângerea zdrobitoare de către Octavian, Marc Antoniu, crezând că Cleopatra era moartă, s-a sinucis. Cleopatra l-a urmat, tot prin sinucidere, presupus fiind mușcată de o viperă, deși adevărul rămâne necunoscut. După moartea ei, pe 12 august 30 î.Hr., Cleopatra a fost îngropată alături de Antoniu într-un loc încă nedescoperit, iar Egiptul a devenit o provincie a imperiului roman. 


Moștenirea Cleopatrei


În secolele de după domnia sa, Cleopatra a captivat istorici, povestitori și publicul general. Povestea sa este impresionantă din cauza a ceea ce a reprezentat într-o societate dominată de bărbați. Într-o vreme când Egiptul era afectat de lupte externe și interne, Cleopatra a păstrat integritatea țării și s-a dovedit a fi un lider la fel de puternic ca și cei masculini. 


Copiii Cleopatrei


În anul 48 î.Hr., Cleopatra a purtat un fiu al lui Cezar, pe care l-a numit Caesarion. Totuși, Cezar nu a recunoscut niciodată băiatul ca fiind al lui, și dezbaterea în această privință a continuat mult timp. Mai târziu, Cleopatra a avut trei copii cu Antoniu: gemenii Alexandu, Helios și Cleopatra Selene, și un alt fiu, Ptolemeu Philadelphus. 


Biografia lui Marc Antoniu | Viața și realizările


Biografia Cleopatrei | Viața și faptele Biografia Cleopatrei | Viața și faptele Reviewed by Diana Popescu on aprilie 16, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.