Mitul lui Faust
Legenda lui Faust este binecunoscută în Germania și Europa Occidentală. Eroul mitului sau povestirii, un magician german numit Faust ori Faustus, a fost de acord să-și vândă sufletul în schimbul tinereții, cunoașterii, plăcerilor lumești și puterilor magice.
Mitul este bazat pe un personaj istoric, un învățat german itinerant care a trăit aproximativ între 1480 și 1540. Relatări contemporane l-au descris ca un magician cu reputație proastă, asociat cu magia neagră. Deși nu a strălucit prin personalitatea sa, relativ minoră, a inspirat numeroase povești care s-au dezvoltat în legenda lui Faust.
Pentru a obține o mai mare înțelepciune, putere și plăcere, Faust s-a îndepărtat de Dumnezeu și a făcut o înțelegere cu diavolul Mefistofel. Dar, prin vânzarea sufletului său, a fost condamnat la o damnare veșnică. Povestea lui Faust pornește de la o avertizare pentru cei care caută să-și îndeplinească obiectivele pamantene fără ajutorul lui Dumnezeu.
Legenda lui a fost la baza piesei de teatru "Doctorul Faust" a scriitorului englez Cristopher Marlowe, a dramei în două părți a poetului german Johann von Goethe publicată în 1808 și 1832, și a romanului "Doctorul Faust" din 1947 a scriitorului german Thomas Mann.
Legenda a inspirat și lucrări muzicale, incluzând operele "Damnatiunea lui Faust" (1846) de Hector Berlioz și "Faust" (1859) de Charles Gounod.
Cum să îți vinzi sufletul diavolului

Niciun comentariu: