17 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Potrivit traditiei, in ziua de 17 decembrie sunt sarbatoriti Sfantul Prooroc Daniil si Sfintii trei Tineri Anania, Azaria si Misail , Sfantul Lazar din Betania si Sfanta Olimpia .


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 17 decembrie

Sfantul Prooroc Daniil si Sfintii trei Tineri Anania, Azaria si Misail

Nascut in Vitora de sus, din neamul lui Iuda , Sfantul Daniil a fost luat rob in Iudeea inca de mic copil, unde a facut proorociri timp de 70 de ani, fiind vestit pentru intelepciune, mila pentru cei sarmani si indelungi postiri.
Cei trei Sfinti Tineri erau copiii lui Iezechia si Caligona din Ierusalim. Atunci cand tatal lor, Iezechia , s-a imbolnavit grav, a avut curajul sa ii ceara lui Dumnezeu sa nu il lase sa moara , intrucat isi dovedise pana atunci cu prisos dreapta credinta.Asa se face ca Domnul i-a daruit inca 15 ani de viata.
Inrobiti de catre armata lui Nabucudonosor , cei trei au fost adusi in Babilon .Apreciati la inceput de imparat pentru virtutea lor, nu s-au inchinat totusi chipului pe care si-l facuse acesta , fiind aruncati, drept pedeapsa , intr-un cuptor ars de sapte ori.Vapaia cuptorului s-a transformat insa in roua , iar Tinerii Sfinti s-au facut auziti cantand psalmi de slava pentru Dumnezeu.La vederea acestei minuni , imparatul a recunoscut maretia Dumnezeului slavit de acestia.Se spune ca cei trei Sfinti au trait in cinste dupa aceea si au murit in pace impreuna cu Sfantul Daniil. Intr-o alta varianta , se povesteste ca urmasul lui Nabucudonosor, imparatul Atic , ar fi poruncit sa li se taie capatele .Atunci cand a fost decapitat Misail, Azaria si-a intins haina si i-a fi prins in ea capul , apoi, in acelasi fel, Anania a fi prins capul retezat al lui Azaria , iar Daniil pe cel al lui Anania , la sfarsit fiind decapitat si Daniil.Capetele li s-au fi lipit apoi din nou pe trupuri , iar un inger al Domnului i-a purtat pana pe muntele Gheval, asezandu-i sub o stanca.
Potrivit traditiei , acesti patru sfinti au facut parte dintre acei drepti crestini ce au inviat la crucificarea lui Hristos , dupa care au adormit din nou.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 17 decembrie

Sfanta mare Mucenita Varvara , Cuviosul Ioan Damaschinul , Cuviosul Ioan , episcopul Lovatului , Sfanta Mucenita Iuliana , Sfantul Ierarh Ghenadie Vezi : 4 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 17 decembrie

Sfantul Lazar din Betania

Lazar din Betania, cunoscut si sub numele Sfantul Lazar al celor patru zile , a fost readus la viata , dupa patru zile de la moarte , printr-o minune al lui Iisus, povestita in Evanghelia lui Ioan.Frate al Mariei si Martei , Lazar era un credincios al lui Iisus ce locuia in Betania, in apropiere de Ierusalim.Surorile lui au trimis de veste lui Iisus : “Doamne , iata ca acela pe care-l iubesti este bolnav”.In loc de a pleca chiar atunci in Betania , Iisus a mai intaziat insa inca doua zile in locul unde se gasea.
Atunci cand a ajuns la casa lui Lazar, acesta era deja mort, fiind asezat in mormant cu doua zile mai inainte.Iisus a fost intampinat mai intai de catre Marta , care i-a spus ca daca ar fi fost acolo mai devreme , fratele ei nu ar fi murit.Iisus i-a raspuns , insa, cu binecunoscutele cuvinte “Eu sunt Invierea şi Viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. Si oricine traieste si crede în Mine nu va muri niciodata. Crezi lucrul acesta?” Atunci cand a intalnit-o si pe Maria, Iisus a fost tulburat de durerea ei si , potrivit lui Ioan a plans si el.

In prezenta multimii de oameni indoliati, Iisus a mers la mormant si a poruncit sa fie data piatra de o parte , in ciuda obiectiunilor Martei.El a rostit o rugaciune , iar Lazar a iesit viu din mormant , purtand inca panzele mortuare cu care fusese imbracat.Multi dintre iudeii ce au fost de fata la aceasta minune au inceput atunci sa creada in Iisus, iar cativa dintre ei s-au dus la farisei pentru a le spune ce se intamplase.

Evanghelia lui Ioan il mentioneaza pe Lazar din nou in capitolul 12.Cu sase zile inainte de Paste, ziua in care Iisus urma sa fie crucificat , el s-a inapoiat in Betania si a stat la masa cu Lazar , in vreme ce Marta le servea mancarea.Cu aceasta ocazie , Iisus si-a anticipat moartea in timp ce ii lua apararea Mariei , care ii unsese picioarele cu un mir de mare pret :” Las-o in pace; caci ea l-a pastrat pentru ziua ingroparii Mele. Pe saraci ii aveti totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna.”

Sfanta Olimpia

Nascuta intr-o familie nobila din Constantinopole , Sfanta Olimpia a ramas orfana de mica si a fost data in ingrijirea Teodosiei de catre unchiul ei , prefectul Procopius.S-a maritat cu Nebridius, un alt prefect , dar a ramas curand vaduva .A refuzat mai multi pretendenti la mana ei , asa ca averea i-a fost pusa in custodie de catre imparatul Teodosius , pana la varsta de treizeci de ani.Atunci cand a intrat in posesia bunurilor sale , in anul 391 , a fost numita diaconeasa si a fondat, impreuna cu alte femei, un asezamant crestin.Era atat de darnica in pomeni incat prietenul ei , Sfantul Ioan Chrysostom , a certat-o , iar atunci cand a devenit Patriarh al Constantinopolului , in anul 398 , a luat-o sub directa lui indrumare.Sfanta Olimpia a infiintat un spital si un orfelinat , a dat gazduire calugarilor alungati din Nitria si a fost o sustinatoare ferma a lui Chrysostom atunci cand acesta a fost indepartat , in 404, din Constantinopole , refuzand sa il accepte pe uzurpatorul Arsacius drept patriarh.Ea a fost amendata de prefectul Optatus pentru refuzul de a-l accepta pe Arsacius, iar succesorul lui Arsacius, Atticus i-a imprastiat comunitatea si a pus capat actiunilor ei caritabile. Si-a petrecut ultimii ani din viata impovarata de boala si persecutii, si a murit in Nicomedia , pe 25 iulie .

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 17 decembrie

Pf. Daniel; Sf. Anania, Azaria şi Misael

Sarbatori, traditii si obiceiuri din Roma antica pe 17 decembrie

Saturnalia

Intre 17 si 23 decembrie avea loc in Roma antica Saturnalia, festivalul solstitiului de iarna , dedicat lui Saturn, parintele zeilor .Cu aceasta ocazie , disciplina obisnuita era suspendata si toate lucrurile se faceau pe dos : sclavii erau slujiti de catre stapanii lor si se faceau carnavaluri in care femeile si barbatii isi schimbau hainele, purtandu-le pe cele ale sexului opus. Certurile si vrasmasiile erau uitate , erau inchise scolile si tribunalele , iar razboaiele erau intrerupte sau amanate .Se obisnuia sa se ofere cadouri sub forma unor imitatii ale fructelor (simboluri ale fertilitatii) , papusi (simbolizand obiceiul sacrificiilor umane) si lumanari (reminiscente ale focurilor asociate cu sarbatorile pagane ale solstitului).
Potrivit traditiei, era ales un rege ce urma sa vegheze asupra festivitatilor , caracterizate de tot felul de excese si incalcari ale legilor morale.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 17 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

16 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
17 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 17 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 17, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.