Evenimente astronomice in 2012

Daca tot ne aflam in preajma sosirii lui 2012, poate ca nu ar fi rau sa iti insemni in agenda de anul viitor marile spectacole ori evenimente astronomice ce sunt pe cale sa se intample. Cu atat mai mult , cu cat anul 2012 va fi unul bogat pentru pasionatii astronomiei si nu numai ...

Conujunctia dintre Venus si Jupiter

Pe 14 martie 2012 , planetele Venus si Jupiter vor fi la 3 grade una de cealalta ,aceasta mare apropiere putand fi observata cu claritate pe cerurile noptii. Este un show ce promite a fi foarte spectaculos, intrucat amandoua planetele vor fi foarte stralucitoare ( mai ales Venus) , semanand , pentru cei cu imaginatia bogata, cu ochii incandescenti ai unui imens si misterios extraterestru.

Tranzitul lui Venus in 2012

Pentru multi fani ai astronomiei, tranzitul planetei Venus in anul 2012 este un eveniment mult asteptat, ce se evidentia intre 5 iunie si 6 iunie. Venus va trece intre pamant si soare , asa ca o vei putea vedea (ca un mic cerc negru) in vreme ce acopera , putin cate putin, discul solar. Acest tranzit este unul foarte rar, putand fi observat de putine ori din vremea cand telescopul a fost inventat. Este un fenomen ceresc ce poate fi vazut in toata amploarea sa in partea de nord-vest a Americii de Sud, in Pacificul de vest , nord-estul Asiei , Japonia, Australia si Noua Zeelanda. Daca te afli printre norocosii vizitatori ai acestor regiuni in acel timp al anului, nu vei avea ce regreta !

Stelele cazatoare din 2012

Anul 2011 a fost cumva sarac in jocurile de artificii ale stelelor cazatoare , din cauza marii iluminari conferite de luna in vremea ploilor de stele caracteristice fiecarui an. In 2012, luna nu se va mai face remarcata cu orice pret, permitandu-ne sa fim martorii unor spectacole uimitoare , oferite de vedetele circului ceresc.

Ploaia de stele cazatoare a Quandratidelor este destul de aproape, pe 4 ianuarie, oferindu-ne un joc de lumini marcat de circa 80 de meteori pe ora.
Stelele cazatoare prilejuite de Perseide vor ajunge la culme intre 9 si 10 august .Perseidele reprezinta , poate, cea mai populara ploaie de stele , gratie stralucirii ei si a mingilor de foc ce ajung sa strabata cerul chiar si cu o frecventa de peste 100 de stele cazatoare intr-o ora.
Unii cred ca sunt totusi atasati de Geminide, ce se arata pe bolta cu o frecventa asemanatoare Perseidelor, desi au o efervescenta a luminii ceva mai mica. Cea mai buna perioada pentru a fi martorul acestei ploi de stele este intre 12 si 14 decembrie 2012.

Jupiter si luna

Observatoarele astronomice europene vor avea parte de un cadou pretios in dimineata zilei de 15 iulie, atunci cand Luna va lua , pentru putin timp, fata planetei Jupiter.

Eclipsa inelara de soare

Observatoarele americane au rarul prilej de a surprinde , pe 20 mai , o eclipsa in care luna se va amplasa in fata soarelui in asa fel incat , la un moment dat, soarele va putea fi vazut doar ca un magic inel de foc.

Sfarsitul lumii nu are loc pe 21 decembrie 2012

In final, nu aveam cum sa omit solstitiul de iarna, , atat de asteptat si temut pe 21 decembrie 2012. In caz ca nu ai auzit inca despre asta, niste profeti pseudostiintifici au gasit de cuvinta sa anticipeze sfarsitul lumii in aceasta zi, pretinzand ca pe data de 21 decembrie se termina milenarul calendar al mayasilor. Chiar asa sa fie ? Va apasa atunci Anticristul pe butonul rosu , se vor inversa polurile magnetice ale pamantului sau vom fi maturati din univers de o nemaipomenita explozie solara sau de impactul cu un rauvoitor asteroid ? Probabil ca nu, avand in vedere ultimele cercetari despre calendarul mayas , ce au pus la colt setea furibunda dar naiva a unora de a face senzatie cu stiri alarmiste ...


Articole din acelasi domeniu in blog:

Previziuni astrologice 2012 | Horoscop general 2012

Numerologia anului 2012 - Destinul tau in 2012

Horoscop chinezesc 2012 | Anul Dragonului de apa
Evenimente astronomice in 2012 Evenimente astronomice in 2012 Reviewed by Diana Popescu on decembrie 23, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.