17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Pe 17 ianuarie sunt celebrati sfantul Antonie cel Mare (sau Sfantul Anton) , Sfantul Antonie cel Nou din Veria si Sfantul Ahila.
In traditia populara romanesca, 17 ianuarie, ziua Sfantului Antonie cel Mare, era respectata pentru a-i pazi pe oameni de duhuri rele, vraji si felurite primejdii. Sfantul Anton sau Antonie era cunoscut in popor drept mare imblanzitor si nimicitor de diavoli, trimitator de ploaie si era sarbatorit de femei pentru a le fi casa si lucrurile dragi la toata lumea.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 17 ianuarie

Sfantul Antonie cel Mare

Unul din primii sfinti crestini, Sfantul Antonie cel Mare a trait, potrivit biografului sau, Sfantul Atanasie, mai mult de 100 de ani (251-356). De-a lungul vietii sale de pustnic, a atras numerosi discipoli de partea lui si s-a implicat in multe cotroverse doctrinare din vremea sa. A devenit cunoscut, mai ales, ca vindecator al oamenilor si animalelor. Ordinul Ospitalierilor Sfantului Antonie, fondat in secolul al XII-lea, era caracterizat de credinta ca animalele pot fi mentinute sanatoase daca le sunt agatate clopote in jurul gaturilor.
Sfantul Antonie cel mare este sarbatorit in Mexic si alte tari din America Latina prin aducerea animalelor de casa si a vitelor in curtea bisericilor, unde sunt binecuvantate de preoti cu apa sfintita.
Mai multe despre acest subiect poti gasi in articolul Sfantul Antonie cel Mare – O viata intru credinta si rugaciune

Cuviosul Antonie cel Nou din Veria

Sfantul Antonie cel Nou a fost facator de minuni si a trait in schitul Veria.

Cuviosul Ahila

Cunoscut si sub numele de “Floarea desertului”, prieten cu Sfantul Amoes, cuviosul Achila a trait ca pustnic zeci de ani in pustiul Egiptului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 17 ianuarie

Soborului sfintilor 70 de Apostoli ; Cuviosul Teoctist ; Sfintii mucenici Zosima Monahul si Atanasie Comentarisiul Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 17 ianuarie

Sfantul Anton, abate

Vezi Sfantul Antonie


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 17 ianuarie

Cuviosul Antonie cel Mare


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 17 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

16 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.