6 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 6 martie sunt comemorati Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea, Sfantul  Mucenic Eufrosin, Sfantul Luciu I, papa, si Sfanta Coletta. 

Sarbatori,traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 6 martie 


Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea



Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea
Acesti 42 de Sfinti Mucenici au fost luati prizonieri atunci cand Amoreea din Frigia a cazut in mana musulmanilor in anul 838, in timpul imparatului Teofil. Multi dintre ei erau ofiteri, si din cauza rangului si reputatiei lor, cei care i-au capturat au incercat , mai curand decat sa ii ucida, sa ii converteasca la islamism. Cei 42 de mucenici au fost inchisi intr-o temnita din Siria, unde li s-au promis inalte onoruri si bogatii si au fost amenintati cu cele mai inspaimantatoare schingiuri. Intrucat vreme de sapte ani, nici unul dintre ei nu s-a lepadat de credinta in Cristos, au fost, in cele din urma, decapitati in anul 845.  


Sfantul  Mucenic Eufrosin


Sfant mucenic ce si-a dat sufletul fiind silit sa bea apa fiarta.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 6 martie


Sfantul Mucenic Mauriciu si cei 70 de ostasi; Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia; Cuviosul Atanasie; Preacuviosii Talasie si Limneu; Sfintii Mucenici Mihail, Ioan, Victor, Ioan, Serghie, Andrei, Antipa, Parascheva, Stefan, Elisabeta, Irina, Varvara; Sfintii Mucenici Iosif, Vladimir, Ioan


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 6 martie


Sfantul Luciu I, papa


Cel de-al XXI-lea succesor al Sfantului Petru, Sfantul Papa al Romei Luciu I a fost exilat de catre imparatul Gallus in Civitavecchia, revenind la Roma in timpul imparatului Valerian. Aflat pe scaunul papal intre 25 iunie 253 si 5 martie 254, a continuat politica inaintasului sau, Sfantul Mucenic Corneliu (251-253), readmitand revenirea in biserica a celor ce isi renegasera credinta crestina in timpul persecutiilor imparatului Decian. A murit din cauze naturale, fiind inmormantat in cimitirul din Callistus. Moastele sale au fost mutate de Papa Paul I la biserica de la San Silvestro din Capite, sau transferate de catre Papa Sfantul Pascal I la bazilica Sfantului Praxades.

Sfanta Coletta, fecioara


Nascuta pe 13 ianuarie, botezata Nicolette, Sfanta Coletta a fost fiica unui dulgher pe nume DeBoilet din localitatea Corby, in Picardia, Franta. Ramasa orfana la varsta de 17 ani, si-a impartit toata mostenirea saracilor si a devenit tertiara franciscana. In curand, a  ajuns sa fie vestita pentru sfintenia vietii si intelepciunea sa spirituala, insa si-a parasit chilia in anul 1406, in urma unui vis prin care i se cerea sa reformeze Ordinul Doamnelor Sarace ale Clarei. A primit binecuvantarea ca Superioara a Doamnelor Sarace ale Sfintei Clara de la Petru de Luna, cunoscut ca papa sub numele de Benedict al XIII-lea. In ciuda opozitiei intampinate, Sfanta Colette nu s-a dat inapoi de la nici un efort, a intemeiat saptesprezece manastiri reformate si a reformat mai multe vechi manastiri. A fost renumita pentru sfintenia si viziunile ei  despre patimile lui Cristos, si si-a profetit ziua mortii la manastirea ei din Ghent, Belgia. O subdiviziune a Ordinului Doamnelor Sarace ale Clarei este cunoscuta si astazi sub numele de “Coletine”. Sfanta Colette a fost canonizata in anul 1807.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 6 martie


Cei 42 mucenici din Amoreea




Nascut pe 6 martie – Horoscop general | Profil astrologic

 
4 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

5 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
6 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 05, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.