7 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 7 martie este dedicata Sfintilor Mucenici Episcopi din Cherson, Sfintilor Mucenici Perpetua si Felicitas, si sarbatorii lui San Juan de Dios (Sfantul Ioan al lui Dumnezeu). 


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin-ortodoxe pe 7 martie 


Sfintii Mucenici Episcopi din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor si Elpidie


Sfintii Mucenici Episcopi din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor si Elpidie
Soarta acestor sapte episcopi reprezinta un exemplu graitor al riscurilor la care se expuneau cei care calatoreau pentru a propovadui Evanghelia lui Cristos in primele secole ale bisericii. Toti sapte au fost trimisi drept episcopi misionari la Cherson, langa Marea Neagra, aproape toti sfarsind ca mucenici ai crestinismului.
Hermon, episcop al Ierusalimului, le-a dat dat mai intai aceasta misiune lui Efrem si lui Vasilevs.
Vasilevs l-a adus inapoi la viata pe fiul printului din Cherson, dupa aceasta fapta multi oamenii ajungand sa creada in Cristos si trecand la dreapta credinta. Cu toate acestea, necredinciosii l-au legat de picioare si l-au tarat pe strazi pana cand a murit.
Efrem a fost decapitat pentru ca a refuzat sa aduca jertfe idolilor.
Evghenie, Agatador si Elpidie, indreptati si ei catre Cherson de catre episcopului Ierusalimului, au fost batuti cu pietre si bate pana cand si-au dat sufletul Domnului.
Eterie a fost trimis la Cherson in vremea imparatului Constantin cel Mare, si a fost in stare sa isi indrume biserica in pace si libertate, reusind sa construiasca si o biserica in acele locuri.
Capiton, cel din urma episcop avand aceasta insarcinare, a adus Evanghelia cruzilor sciti. Pentru a le dovedi puterea Domnului, acestia i-au cerut sa intre intr-un cuptor plin de flacari, zicandu-i ca daca nu va fi ucis de vapai vor crede in Cristos. Increzator in Dumnezeu, Capiton si-a facut semnul crucii si a pasit in cuptor, stand acolo in rugaciune, vreme de o ora, si iesind apoi  nevatamat. Cei de fata au strigat : “Exista numai un singur Dumnezeu, marele si puternicul Dumnezeu al crestinilor, care si-a tinut slujitorul in viata in cuptorul aprins”. Aceata minune a fost relatata la Conciliul de la Niceea (325). Mai tarziu, scitii necredinciosi l-au capturat pe Capitos si l-au inecat in raul Dniepr.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 7 martie


Sfantul mucenic Policarp, episcopul Smirnei; Cuviosul Alexandru; Cuviosii Ioan, Moise, Antioh si Antonin


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 7 martie


Sfintii Perpetua si Felicitas, mucenici


Sfintii Perpetua si Felicitas au primit coroana de mucenici la Cartagina, pe 7 martie 203, impreuna cu tovarasii lor, Revocatus, Saturus, si Saturninus.
In urma decretului dat de imparatul Septimus Severus (193-211), prin care li se interzicea tuturor supusilor Romei sa devina crestini, au fost arestati cinci catehumeni din Cartagina : Vibia Perpetua, o tanara femeie maritata de vita nobila, sclava Perpetua si sclavul Revocatus, precum si Saturninus si Secundulus. Curand dupa aceea, a fost incarcerat si Saturus, care s-a declarat de bunavoie crestin in fata judecatorilor. Tatal lui Perpetua era pagan, mama sa si cei doi frati ai ei fiind insa crestini, unul dintre ei catehumen. Cel de-al treilea frate al ei, Dinocrates, a murit ca pagan.

Inainte de arestarea lor, toti cei cinci catehumeni au fost botezati. Suferintele vietii de inchisoare, incercarile tatalui lui Perpetua de a o face sa isi renege credinta, viziunile avute de Perpetua si Saturus in temnita, au fost marturisite toate in scris de catre Saturninus si Secundulus. Curand dupa moartea mucenicilor, un crestin pios a adaugat acestor scrieri o descriere a felului cum au fost executati.
Intunericul si atmosfera sumbra din inchisoare o inspaimantau pe Perpetua, a carei tulburare era si mai mare din cauza grijilor pe care si le facea pentru fragedul ei copil. Doi diaconi au reusit, mituindu-i pe gardieni, sa intre in temnita crestinilor, pentru a le alina suferintele. De asemeni, Perpetua a fost vizitata de mama sa si de unul din fratii ei. Mama sa i-a adus in brate bebelusul, permitandu-i-se apoi sa il tina cu ea si sa il hraneasca in inchisoare. O viziune, in care s-a vazut coborand o scara catre o pajiste verde, pe care era imprastiata o turma de oi, a convins-o ca mucenicia ei era aproape.

Cateva zile mai tarziu, Perpetua a primit vizita tatalui ei, care i-a adus la cunostiinta ca auzise un zvon despre curanda judecare a crestinilor inchisi, si a implorat-o sa nu aduca dezonoarea asupra numelui ei. Perpetua a ramas insa nezdruncintata in credinta ei. A doua zi, a avut loc judecata crestinilor in fata procuratorului Hilarianus. Cu totii si-au marturisit credinta in Cristos, fiind condamnati sa fie sfartecati de animalele salbatice. Intr-o viziune, Perpetua si-a vazut fratele Dinocrates, avand sapte ani, mai intai parand intristat si indurerat, si mai apoi fericit si sanatos. O alta viziune, in care se infrunta cu un salbatic etiopian, pe care reusea sa il invinga, i-a sugerat ca nu trebuie sa se lupte cu animalele salbatice, ci cu diavolul. Saturus s-a vazut pe el insusi si pe Perpetua dusi de patru ingeri catre rasarit, intr-o gradina incantatoare, unde au intalnit patru crestini africani care fusesera mucenici in aceeasi perioada, pe nume Jocundus, Saturninus, Artaius, si Quintus. Totodata, el a avut o aratare in care episcopul Optatus din Cartagina si preotul Aspasius ii rugau pe mucenici sa se impace intre ei. In acea vreme, se apropia ziua de nastere a imparatului Geta, in onoarea caruia crestinii urmau sa fie dati prada animalelor salbatice.

Secundulus a murit in inchisoare. Felicitas, insarcinata in luna a opta, era constienta de faptul ca nu i se va permite sa primeasca coroana muceniciei odata cu ceilalti, intrucat legea interzicea executia unei femei gravide. Cu toate acestea, gratie rugaciunilor ei, a reusit sa nasca o fetita cu doua zile inainte de executie, copilul fiind adoptat de o femeie crestina.
In ziua de 7 martie, cei cinci au fost adusi in amfiteatrul roman. La cererea mutimii pagane, au fost mai intai biciuiti. Apoi, un mistret, un urs si un leopard au fost indemnati impotriva barbatilor, femeile fiind puse in fata unui bivol salbatic. Raniti de animale, crestinii si-au dat unul altuia cate un sarut de ramas bun, dupa care au fost ucisi cu sabiile. Trupurile lor au fost ingropate la Cartagina. Mai tarziu, deasupra mormintelor lor a fost cladita o biserica, numita Basilica Majorum.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 7 martie


Sf. ep. m. Efrem, Vasile, Eugen, Agatodor, Capiton, Eterin si Elpidiu din Cherson



Alte traditii si sarbatori din 7 martie


Sarbatoarea lui San Juan de Dios


San Juan de Dios (Sfantul Ioan al lui Dumnezeu) s-a nascut in Portugalia, in anul 1495. A fost soldat in Spania cativa ani, iar, dupa lasarea la vatra, a dus o viata simpla de pastor. San Juan a trecut printr-o perioada de deruta spirituala la varsta de 40 de ani, pe care a reusit sa o depaseasca cu ajutorul unui preot, hotarandu-se apoi sa isi dedice viata lui Dumnezeu, infiintand dupa aceea, in Granada, un asezamant pentru oamenii saraci si bolnavi. San Juan s-a imbolnavit grav dupa ce a scapat un om de la inec si a  murit in anul 1550, la varsta de 55 de ani. In onoarea sa a fost fondat un ordin religios, numit Fratii Ospitalieri. Mai tarziu a devenit cunoscut ca Sfantul Ioan al lui Dumnezeu (San Juan de Dios) si sfant patron al spitalelor. 


Copyright © diane.ro.2012


Nascut pe 7 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
5 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

6 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
7 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.