21 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 21 aprilie sunt comemorati Sfantul Sfintit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent, Sfanta Mucenita Alexandra, imparateasa, Sfanta Mucenica Filipia, Sfantul Anselm, episcop invatator, si Sfantul prooroc mucenic Teodor din Perga Pamfiliei. Totodata, acesta zi este marcata de sarbatorile Parilia / Palilia si Ridvan.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 21 aprilie

Sfantul Sfintit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent

In vremea prigonirii crestinilor de catre imparatul Diocletian, Sfantul Sfintit Mucenic Ianuarie a fost episcop in Benevent din Italia. Intrucat a aparat cu indarjire sfintele icoane, a fost arestat si aruncat intr-un cuptor infierbantat, insa
a ramas nevatamat in mijlocul flacarilor, cantand imnuri de slava catre Domnul. Dupa ce a fost supus unor groaznice torturi, a fost inchis in temnita din Pozzuoli, alaturi diaconul sau, Faustus, si cetitorul sau, Desiderius. Impreuna cu ei erau diaconii Proclus si Sossus, si oamenii legii Eutichie si Acutius. Toti sapte au fost dati prada animalelor salbatice, insa fiarele s-au asezate blande la picioarele lor, departe de a incerca sa ii vatame in vreun fel. In cele din urma au fost executati prin taierea capetelor. Cativa crestini din Napoli au luat in secret trupul Sfantului Ianuarie si l-au ingropat in biserica lor. La acel mormant s-au intamplat multe minuni, inclusiv invierea unui om din moarte.

Sfanta Mucenita Alexandra imparateasa

Sfanta Alexandra, imparateasa si sotie a imparatului Diocletian, a fost atat de impresionata de martiriul Sfantului Gheorghe incat a devenit crestina si a trecut, drept urmare, si ea  prin chinurile muceniciei. Condamnata sa moara prin decapitare, a cerut invoirea de a se aseza inainte de a fi executata, si si-a dat astfel sufletul, in pace, inainte de a ajunge pe esafod, scutindu-i pe calai de sangeroasa lor insarcinare.

Sfanta Mucenica Filipia

Sfanta Filipa, mama a Sfantului Teodor, si-a gasit pieirea prin sabie pentru credinta in Iisus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 21 aprilie

Pomenirea sfintilor apostoli din cei saptezeci: Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit si Ermis; Pomenirea Sfantului mucenic Serghie; Pomenirea Sfantului Ierarh Nifont
Vezi Traditii si sarbatori din 8 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 21 aprilie

Sfantul Anselm, episcop invatator

Sfantul Anselm (1034-1109) s-a nascut la Piedmont, Italia.Dupa ce a implinit 15 ani, maica lui pioasa a murit, si a fost impiedicat o vreme sa se apropie de viata crestineasca. Plecat de acasa, a studiat in diverse locuri din Franta, regasindu-si vocatia si devenind calugar in localitatea Bec din Normandia, unde a studiat religia impreuna ca renumitul abate Lanfranc.
Vestea despre sfintenia lui Anselm s-a raspandit odata cu timpul asa de mult incat, la un moment dat, a fost chemat ca si confesor de catre regele William Rufus al Angliei. Acelasi monarh l-a numit, in decembrie 1093, episcop de Canterbury, in locul recent decedatului sfatuitor al sau, parintele Lefranc. In acest fel au inceput straduintele crestine ale Sfantului Anselm. Regele William Rufus si-a recapatat sanatatea si a revenit la vechile sale pacate, continuand sa prade pamanturile bisericii, si l-a oprit pe Anselm sa mearga la Roma pentru a-si primi mantia de episcop.
In cele din urma, regele si-a trimis soli la Roma pentru a lua in primire vestamantul episcopal, iar Sfantul Anselm l-a primit nu din mana regelui, asa cum si-ar fi dorit acesta, ci din cea a legatului papal. Intrucat Anselm a sustinut cu tarie suprematia papei in tarile crestine in cadrul Conciului de la Rockingham, din martie 1095, a fost acuzat de catre prelatii de acolo a fi tradator. Plecat nevatamat din Anglia, gratie respectului cu care era inconjurat de nobilii de acolo, a trait o perioada la Roma si, apoi, in Franta.
Dupa moartea lui William Rufus, Sfantul Anselm a trebuit sa se infrunte cu Henry I, succesorul acestuia. Acest suveran a pretins ca  ii poate investi el insusi pe prelati, dandu-le inelul si bastonul, simboluri ce nu puteau fi conferite decat de biserica catolica. Decat sa accepte sa fie uns in acest fel, Sfantul Anselm a prefera sa ia calea exilului, pana cand Henry I-ul s-a vazut obligat sa se incline in fata inaltului si varstnicului prelat.
De-a lungul vietii sale zbuciumate, Sfantul Anselm a gasit timp sa astearna pe hartie semnificative scrieri, ce l-au recomandat apoi ca unul dintre parintii teologiei scolastice. A ramas, de asemeni, renumit gratie devotiunii sale fata de Sfanta Maica a Domnului, a carei sarbatoare a Sfintei Nasteri a fost inaugurata in occident chiar de catre el.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 21 aprilie

Sfantul episcop mucenic Ianuarie si cei impreună cu el

Sfantul prooroc mucenic Teodor din Perga Pamfiliei

Sfantul Teodor a suferit pentru credinta sa in Iisus Cristos in cetatea Pera din Pamfilia, in timpul imparatului Antonius. Ales, impreuna cu altii, din cauza frumusetii si tineretii sale sale, sa serveasca la curtea imperiala, Teodor a refuzat aceasta presupusa onoare, declarand ca este crestin. Din aceasta pricina a fost schingiuit fara mila si aruncat in foc, insa apa a iesit prin minune din pamant si a stins flacarile. Guvernatorul a crezut ca acest miracol s-a datorat lui Teodor, insa acesta a declarat cu voce tare :”Aceasta lucrare nu este in puterile mele, ci in acelea ale lui Cristos, Dumnezeul meu. Daca vreti sa aflati puterea zeilor vostri, aprinde-ti alt foc si aruncati-va unul din ostasi in el, si va veti convinge apoi de forta Atotputernicului meu Dumnezeu”.
Guvernatorul a raspuns provocarii si a vrut sa isi arunce in flacari  unul din soldati, insa acesta l-a implorat ca locul sau sa fie luat de catre Dioscorus, marele preot pagan. La randul lui, Dioscorus, i-a cerut guvernatorului sa dea prada flacarilor idolii zeitatilor romane, pretinzand ca acestea se vor salva singure,cu usurinta, de parjol. Preotul pagan spusese aceste lucruri intrucat, in inima lui, devenise si el adeptul lui Cristos la vederea minunii infaptuite cu Sfantul Teodor, Dandu-si seama de asta, guvernatorul i-a condamnat la moarte atat pe Dioscorus, cat si pe Teodor, pe mama acestuia, Filipia, si pe alti doi ostasi romani, pe nume Socrate si Dionis. Sfantul Teodor a fost rastignit pe o cruce, unde si-a dat duhul dupa trei zile. Dioscorus a murit in  foc, Filipia a fost decapitata, iar Socrate si Dionis au pierit strapusi de sabie.

Alte sarbatori si traditii din 21 aprilie

Parilia / Palilia

Parilia sau Palilia este o sarbatoare romana antica onorandu-l pe Pales, protectorul pastorilor si turmelor lor. Pales era considerat uneori o zeitate masculina, asemeni lui Pan si Faunus, alteori una feminina , precum Vesta ori Anna Parenta.
Acest festival era respectat nu numai in zonele rurale, ci si la Roma, ziua de celebrare a acestuia coincizand cu data fondarii orasului, in anul 753 i.Cr. Desi, cu aceasta ocazie, nu se faceau jertfe, aveau loc lustratii (ritualuri de purificare) cu ajutorul focului si fumului.

Sarbatoarea Ridvan

Sarbatoare desfasurata anual intre 21 aprilie si 2 mai, prin care se comemoreaza cele 12 zile de-a lungul carora fondatorul religiei Baha’i, Baha’u’llah (adica, “gloria lui Dumnezeu”), si-a declarat misiunea de nou mesager al Domnului, cel intrevazut de Bab a fi asemeni lui Avraam, Moise, Iisus, Mohamed, Buddha, Krishna si Zoroastru.


Copyright © diane.ro . 2012

Nascut pe 21 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
21 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 20, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.