Superluna si ploaie de stele in noaptea de 5 mai

La noapte e petrecere mare in cer! Superluna si ploaia de stele a Eta Aquaridelor, vedetele noptii dintre 5 si 6 mai , anunta spectacole ceresti  rare si magnifice! Cea mai mare luna plina din acest an, numita "superluna", va fi cu pana la 30% mai stralucitoare si cu 14% mai apropiata de noi decat  in mod obisnuit. Fenomenul "superluna" are loc atunci cand faza de luna plina coincide cu cea mai mare apropiere a satelitului nostru natural fata de pamant, adica in punctul de perigeu. De altfel, oamenii de stiinta  numesc acest eveniment "luna plina de perigeu".



Ultima superluna, ce a putut fi vazuta in martie 2011, a fost cea mai mare si mai stralucitoare luna din ultimii 18 ani. Dezavantajul suprapunerii celor doua evenimente astronomice va fi ca ploaia de stele a Eta Aquaridelor va fi foarte greu, daca nu imposibil de zarit. Daca esti totusi norocos, si te afli la timpul potrivit, la momentul potrivit, poti vedea totusi cateva din mingile de foc ale meteoritilor in urmatoarele nopti. Ce-i drept vor fi mai putine, intrucat ploaia de stele va ajunge la un maximum de 60 de meteoriti pe ora in noaptea de 5 mai. Pe de alta parte, te poti consola cu faptul ca acest spectacol ceresc poate fi urmarit mai bine de privilegiatii din emisfera sudica a Terrei.

Eta Aquaridele (al caror nume provine din aparenta lor origine in constelatia Aquarius / Varsator) este una din cele doua ploi de meteoriti create de ramasitele cometei Halley (cea de-a doua fiind Orionidele, din luna octombrie). De fapt, jocul de lumini al Eta Aquaridelor a inceput in acest an pe 29 aprilie si se va sfarsi pe 28 mai.

Daca esti prea comod ori somnoros pentru a te holba pe cer in noaptea asta, poti vedea pe YouTube un impresionant video creat de NASA pe aceasta tema : Superluna se reintoarce in mai 2012

Copyright © diane.ro. 2011

Articole pe aceeasi tema :

Luna plina in superstitii si farmece

Evenimente astronomice in 2012

Perseidele si superstitiile despre stele cazatoare

Geminidele , ploaia de stele din decembrie
Superluna si ploaie de stele in noaptea de 5 mai Superluna si ploaie de stele in noaptea de 5 mai Reviewed by Diana Popescu on mai 05, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.