15 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 iunie sunt praznuiti Sfantul Prooroc Amos, Sfantul Mucenic Isihie, Fericitul Augustin, Episcopul Hiponiei, Fericitul Ieronim, Sfanta calugarita Iolanda, Sfintii Mucenici Modest si Crescentia, si are loc sarbatoarea catolica Preasfanta inima a lui Iisus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 iunie

Sfantul Prooroc Amos

Traitor in secolul al VIII-lea, Sfantul Amos a fost un pastor nestiutor de carte din  satul Tekoa, in Zabulon, din apropiere de Betleem. Proorocirile sale, facute in vremea regelui Uziah, sunt consemnate in Vechiul Testament, in cartea ce ii poarta numele. Sfantul Prooroc Amos este randuit printre “proorocii mici” ai Vechiului Testament.


Sfantul Mucenic Isihie

Ostas in armata imperiala romana, aflata in cetata Durastor, din provincia Moesia Inferior, de langa Dunare, Sfantul Isihie si-a recunoscut fara nici o ezitare credinta in Hristos, fiind din aceasta cauza ucis in chinuri si primind, in acest fel, cununa de mucenic.

Fericitul Augustin, Episcopul Hiponiei

Dupa ce a cautat adevarul dumnezeiesc in multe scoli religioase, Sfantul Fericit Augustin a aderat la crestinism prin sfatul si indrumarea mamei sale, pe nume Monica. A trait 76 de ani, ultimii 35 din ei ca episcop de Hiponia, in Africa de Nord. A murit in urma unui atac al barbarilor indreptat catre acel oras.

Fericitul Ieronim

Nascut in Stridion, Fericitul Ieronim (347-420) a fost crescut de mic, in familie, intru invataturile lui Hristos, fiind trimis apoi la Roma, unde si-a desavarsit cunostiintele despre retorica, filozofie, limba latina si greaca. A fost botezat la varsta de 20 de ani, de  catre Papa Liberios.Dupa ce a intrat in viata monahala la Treveri, in Galia, a revenit la Roma, alaturandu-se unui grup de credinciosi ce studiau Evanghelia si explorau catacombele romane. Confruntat cu probleme lumesti trecatoare, a calatorit in Rasarit, vizitand locasurile sfinte din Grecia,Cicilia, Asia Mica si Tracia, si oprindu-se, in cele din urma, la Antiohia, loc unde s-a intovarasit cu preotul  Evagrie.
S-a izolat, dupa aceea, in desertul din Calsis, traind acolo timp de patru ani in post si rugaciune. A invatat cu acest prilej, limba ebraica, intovarasindu-se cu un rabin. Dupa ce s-a intors in Antiohia, a fost numit preot, si a mers  la Constantinopole, pentru a-l intalni pe vestitul Sfant Grigorie de Nazianz, ramanand acolo vreme de doi ani.
Revenit la Roma, Fericitul Ieronim a devenit diac al Papei Damascus, dupa moartea acestuia ducandu-se la Betleem, pentru a intemeia acolo trei manastiri de maici. Dupa aceea, s-a dedicat unor lucrari carturaresti, instruindu-i pe calugari in ce fel sa copieze manuscrisele. Fericitul Ieronim si-a dat sufletul la batranete, in anul 420, la Betleem.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 iunie

Sfantul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Sfantul Ierarh Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Cuvioasa Iuliana, aflarea moastelor.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 iunie

Preasfanta inima a lui Iisus

Preasfanta inima a lui Iisus este una din cele mai vestite sarbatori de venerare a inimii lui Hristos, ca simbol al dragostei sale divine fata de omenire.
Acesta zi provine de la o calugarita romano-catolica franceza, Marguerite Marie Alacoque, care a marturisit despre autentica devotiune fata de Iisus printr-o revelatie mistica.
Preasfanta inima este infatisata in arta crestina ca o inima in flacari, stralucind gratie unei lumini divine, strapunsa de o sulita, si inconjurata de o coroana de spini, incununata de o cruce si de sangele lui Hristos.

Sfanta Iolanda, calugarita

Sfintii Modest si Crescentia, Mucenici

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 iunie

Preafericitul Amos; Sfantul Ieronim


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 15 iunie – Horoscop general Profil astrologic

13 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase


15 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.