22 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 22 iulie este consacrata Sfantei Mironosite intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, Cuvioasei Mucenite Marcelia, sarbatorii Fasinada din Muntenegru, celei a Magdalenei din Franta (Fete de la Madeleine) si festivalului japonez Warei Taisai.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 22 iulie

Sfanta Mironosita intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

Aceasta Sfanta Mironosita Maria a fost numita si Magdalena pentru ca era originara din satul pescaresc Magdala, de pe malul Marii Galileei. Domnul Iisus a scos din ea sase diavoli, dupa care Maria Magdalena s-a alaturat credinciosilor Sai discipoli, urmandu-L chiar si atunci cand a fost tintuit pe cruce, ocazie in care multi dintre ucenicii Lui au dat bir cu fugitii.
Impreuna cu alti sfinti purtatori de mir, a pregatit mirodeniile cu care a fost uns trupul lui Iisus inainte de a fi dus in mormantul Sau. In acest loc, Sfanta Maria Magdalena a fost cea dintai martora a Invierii lui Iisus si prima care a anuntat-o.
Potrivit unei vechi traditii, dupa Inaltarea la ceruri a lui Iisus, ea a mers la Roma, unde i-a adus imparatului un ou rosu, spunandu-i “Hristos s-a inaltat!”. Din aceasta cauza, icoanele Mariei Magdalena o infatiseaza tinand in mana un ou rosu, de aici provenind, se spune, si obiceiul de a se da de pomana oua rosii si pasca cu prilejul Pastelui si a Inaltarii. Se povesteste ca, inainte de a-si da sufletul, Sfanta Maria Magdalena a calatorit la Efes, unde l-a ajutat pe Sfantul Ion Teologul in propavaduirea Sfintei Evanghelii.

Cuvioasa Mucenita Marcelia

Sfanta Cuvioasa Mucenita Marrcelia a ramas fara mama din frageda copilarie, fiind crescuta de tatal ei. Pe masura ce inainta in varsta, ea devenea tot tot mai bogata in virtuti si frumusete. Tatal ei a fost cuprins de o desfranata dorinta fata de ea si i-a facut necuvenite avansuri, tulburand-o atat de  mult incat a fugit din satul ei si s-a ascuns in munti. Necuvinciosul ei parinte a urmarit-o, vatamand-o cu o sageta in incercarea de a o prinde. In cele din urma, Sfanta Marcelia si-a gasit refugiu in despicatura unei stanci. Intrucat nu a putut sa o scoata afara din stramta ei ascunzatoare, tatal ei i-a taiat in bucati trupul si i-a aruncat capul in mare. Din stanca unde se adapostise a tasnit un izvor cu multe virtuti tamaduitoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 22 iulie

Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Pangratie; Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei; Pomenirea Sfantului Ierarh Teodor; Pomenirea icoanei Maicii Domnului din Koloch; Pomenirea icoanei Maicii Domnului Panachrana din Cipru.
Vezi Traditii si sarbatori din 9 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 22 iulie

Sfanta Maria Magdalena

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 22 iulie

Sfanta Maria Magdalena

Alte traditii si sarbatori din 22 iulie

Fasinada

Comemorare a unei minuni intamplate pe mica insula Gospa od Skrpjela (Sfanta Fecioara Maria a Cutitelor) din Muntenegru (fosta Iugoslavie). Potrivit legendei, insula nu era odata decat o stanca ridicata din mare. Intr-o noapte furtunoasa, un marinar scapat dintr-un naufragiu s-a agatat de acea stanca si a jurat ca, daca va ramane in viata, va construi acolo o biserica dedicata Maicii Domnului. Marinarul a reusit sa supravietuiasca, asa ca s-a tinut de cuvant si a aruncat pietre in mare pana cand a reusit sa incropeasca in jurul stancii o mica insula. In secolul al XVII-lea, in acest loc s-a inaltat o biserica. Sarbatoarea Fasinada include o procesiune catre insula, in barci decorate cu ghirlande flori si incarcate cu pietre ce urmeaza a fi asezate pe malurile insulei, pentru a le intari.

Fete de la Madeleine

Acesta sarbatoare a Mariei Magdalena are loc in Sainte Baume, in regiunea forestiera Provence, din Franta. Conform unei legende locale din secolul al IX-lea, Sfanta Maria Magdalena ar fi venit pe malurile din Province la intoarcerea din Palestina. Plecand spre rasarit din localitatea Les Saintes-Maries-de-la-Mer, a ajuns intr-o padure din Baume, numita “padura pesterii”, unde a petrecut 33 de ani hranindu-se cu radacini si fructe salbatice, caindu-se pentru pacatele ei. Incepand cu secolul al XIII-lea, in fiecare an, mii de pelerini viziteaza sfanta pestera din Sainte Baume. Multi tineri logoditi vin sa se inchine aici, rugandu-se sa aiba parte de o casatorie reusita. De asemeni, femeile nemaritate ii cer Sfintei Maria Mgdalena sa le ajute sa isi gaseasca ursitul sot.

Warei Taisai

Sarbatoare japoneza ce se desfasoara intre 22 si 24 iulie in Uwajima. Cu aceasta ocazie, se strang in port numeroase ambarcatiuni decorate cu flori. In oras, are loc parada lui Ushioni, o creatura aratand pe jumatate balena, pe jumatate dragon, ce este purtata pe strazi de catre o echipa formata din 15-20 de tineri vanjosi. Un alt obicei este ceremonia Hashiri-komi, in cadrul careia se organizeaza o  procesiune alcatuita din tineri barbati, care duc in  mare mici altare portabile numite “mikoshi”, in vreme ce in jurul lor explodeaza mii de rachete. Sarbatoarea Warei Taisai, avandu-si originea in secolul al XVIII-lea,  inaugureaza sezonul festivalului verii din prefectura Ehime.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 22 iulie – Horoscop general Profil astrologic

20 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
22 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 21, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Imi place foarte mult blog'ul tau :) Aflu mereu lucruri la care nici nu m-as fi gandit :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.