Viata Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir

Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, numit in traditia populara romaneasca, Sfantul Dumitru, s-a nascut in Tesalonic, in anul 260 dupa Hristos. Se spune ca, gratie nobilei familii din care provenea, Sfantul Dimitrie a fost inzestrat cu virtuti nesovaielnice, cu prudenta fata de caile nebanuite ale vietii, cu bunatate si dulceata a vorbei, cu umilinta si un hotarat simt al dreptatii.


Si-a asumat inca din tinerete mari responsabilitati, in calitate de ofiter al armatei romane. Inca din acea vreme a devenit crestin, devotandu-se iubirii intru Hristos prin straduintele de a aduce, in secret, pe calea dreptei credinte pe multi oameni din preajma sa. Intr-una din intalnirile sale de povatuire si indrumare crestina, a fost prins si adus in fata lui Maximinius, care a poruncit degraba intemnitarea lui. Sfantul Dimitrie a marturisit cu acel prilej, fara urma de teama, ca numai in Domnul Hristos ii este crezarea.

Cu toate ca era stingherit de ingustii pereti ai inchisorii, Sfantul Dumitru nu a incetat sa propavaduiasca Evanghelia tuturor celor din jurul sau. In celula lui stramta, a venit de multe ori Nestor, ucenicul sau, un om mic la stat, care i-a cerut binecuvantarea invatatorului sau in confruntarea ce il astepta cu gladiatorul pagan pe nume Leon. In pofida trupului sau firav, Nestor a reusit, cu sprijinul spiritual al Sfantului Dimitrie, sa isi asigure victoria in lupta cu puternicul Leon. Maximinius a fost indurerat peste masura de pierderea galdiatorului sau preferat. El a poruncit ca Nestor sa fie decapitat degraba, si ca Sfantul Dimitrie sa fie ucis prin sulita, in anul 306 dupa Hristos. Crestinii au inmomantat trupul Sfantului Dimitrie (Dumitru) chiar in locul unde ii fusese luata viata si, din cauza ca moastele sale incepusera curand sa izvodeasca din mormant un parfum de mir izbavitor, Sfantul Dimitrie a fost numit "Izvoratorul de mir". Multi credinciosi au fost vindecati de boli incurabile si grele de acest minunat mir si multi au fost ajutati sa iasa din necazurile lor rugandu-se la Sfantul Dumitru.

Sfantul Dimitrie a fost ales patron al Tesalonicului nu numai datorita faptului ca in acest loc s-a nascut si a murit, ci si din pricina ca a intervenit mereu pentru salvarea orasului, ori de cate ori acesta a fost atacat de slavi, bulgari, arabi sau saraaceni. Eliberarea Tesalonicului din vremea razboiului balcanic din 1912 a coincis cu ziua de sarbatorire a Sfantului Dimitrie.

Sfantul Dimitrie apare adeseori in icoane imbracat in haine de razboinic, fie aflat in picioare, fie pe un maiestuos cal. Cele mai vechi reprezentari plastice ale Sfantului Dimitrie apar in biserica dedicata lui din Tesalonic. Acest sfant locas a ramas intreg pana in anul 1917, cand un mare incendiu a distrus cea mai mare parte din el. Biserica Sfantului Dimitrie din Tesalonic a fost reconstruita si restaurata intre anii 1926 si 1948.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Numele Dumitru / Dumitra - Origine , semnificatie si numerologie

Mesaje de Sfantul Dumitru | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfantul Dumitru - Poveste si legenda
Viata Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir Viata Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir Reviewed by Diana Popescu on octombrie 25, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Suntem un grup care plecam – ca in fiecare an de altfel – in circuit/pelerinaj in Grecia, intre 4 – 12 nov. 2015 , cu prilejul praznicului Sf. Nectarie, dar nu numai (pt. ca ajungem si la Sf. Efrem cel Nou, Sf.Spiridon, Sf. Ioan Rusu, Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sf. Grigore Palama, Sf. Vasile cel Nou, Sf. Anisia, Sf. Paraskevi, Sf. Efrem Sirul si Sf. Irina, M-rea Paleokastrita, M-rea Braul Maicii Domnului, Acropole, Meteora si multe altele, care nu incap intr-un simplu anunt). Mai avem 5 locuri, 299 euro/pers. Sunt asigurate: transportul cu autocarul, cazarea, micul- dejun, calatoriile intre insule cu ferry- boat- ul. Daca este cineva interesat, pentru mai multe detalii traseu si obiective turistice, istorice si religioase, contactati pe d-na Cristina: 0722722845.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem acelasi grup care plecam - ca in fiecare an de altfel - in circuit/pelerinaj in Grecia, de data asta intre 3 - 12 nov. 2017 , cu prilejul praznicului Sf. Nectarie, dar nu numai (pt. ca ajungem si la Sf. Andrei, Sf. Teodora din Peloponez, Sf. Partenie din Lampsakos, Sf. Efrem cel Nou, Sf.Spiridon, Sf. Luca al Crimeei, Sf. Ioan Rusu, Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sf. Grigore Palama, Sf. Vasile cel Nou, Sf. Anisia, Sf. Paraskevi, Sf. Efrem Sirul si Sf. Irina,Sf. Dionisie, M-rea Braul Maicii Domnului, Acropole, Meteora si multe altele, care nu incap intr-un simplu anunt). Mai avem 6 locuri, 330 euro/pers. Sunt asigurate: transportul cu autocarul, cazarea, micul-dejun, calatoriile intre insule cu ferry-boat-ul. Daca este cineva interesat, pentru mai multe detalii referitoare la traseu si obiective turistice, istorice si religioase, contactati pe d-na Cristina: 0722.722.845

    https://www.youtube.com/watch?v=hdMvHrjv1CU

    https://www.youtube.com/watch?v=77WatFZh948

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.