28 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 28 noiembrie, sunt pomeniti Sfantul Cuvios Stefan cel Nou, Sfantul Mucenic Irinarh, si Sfanta Ecaterina Labouré, Fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 28 noiembrie

Sfantul Cuvios Stefan cel Nou

Sfantul Cuvios Stefan cel Nou s-a nascut in anul 1715, avandu-i drept piosi parinti pe Ana si Ioan. Inainte de a-l naste, mama lui, obisnuia a se inchina adeseori la Maica Domnului, cerandu-si sa aiba un fiu, pana cand Sfanta Fecioara Maria i-a transmis, intr-o divina revelatie, ca avea copilul pe care si-l dorea. Dupa ce i s-a nascut pruncul, el a fost numit Stefan, implinindu-se astfel o profetie a Sfantului patriarh Ghermanos. Sfantul Stefan cel Nou a intrat in viata monastica din tinerete, iesind in evidenta prin ascetism si virtuti care i-au convins pe sihastrii de la Muntele Auxentius sa il numeasca drept indrumator al monahilor la o varsta foarte frageda.

In vremea domniei lui Constantin al V-lea, Sfantul Stefan si-a aratat dragostea pentru credinta in ciuda unor mari vitregii. Imparatul Constantin al V-lea nu numai ca era iconoclast, dar a pornit si o crunta persecutie impotriva vietii monastice. In anul 754, imparatul a convocat un sinod in care a anatemizat sfintele icoane. Intrucat Sfantul Stefan cel Nou a respins deciziile acestui conciliu, imparatul i-a adus o falsa acuzatie si l-a exilat. Cu toate acestea, in timp ce era alungat, Sfantul Stefan a zamislit multe minuni de vindecare cu sprijinul sfintelor icoane, indepartandu-i pe multi de la ura fata de icoane. Atunci cand a fost adus din nou in fata imparatului, Stefan a scos la iveala o moneda si l-a intrebat pe Constatin al V-lea cine este infatisat pe ea. „Eu sunt, desigur”, a raspuns imparatul. Sfantul Stefan l-a intrebat: „Si daca cineva calca in picioare portretul tau, este el harazit a fi pedepsit?” Atunci cand imparatul i-a raspuns afirmativ, sfantul a fost inmarmurit de aceasta orbire, si a zis ca daca un om poate fi condamnat din aceasta cauza, ce ar merita daca ar calca peste intruchiparea Domnului Hristos si a Sfintei Sale Maici. Constantin al V-lea l-a condamnat sa stea 11 luni in lanturi. Mai tarziu, Sfantul Stefan cel Nou a fost tarat in afara temnitei si batut cu pietre, asemeni celui dintai mucenic Sfant Stefan. In cele din urma, i-a fost sfaramat capul cu o bata, in acest fel dandu-si sufletul catre Domnul, in anul 767.

Sfantul Mucenic Irinarh

Sfantul Mucenic Irinarh era originar din Sebasta, si a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305). Atunci cand era tanar, s-a ingrijit de sfintii mucenici schingiuiti in inchisoare. Odata, a vazut sapte femei ce indurau cu curaj tortura din iubire de Hristos. Sfantul Irinarh s-a minunat de aceasta fapta, cu atat mai mult cu cat aceste femei nu erau inzestrate cu o mare putere trupeasca.
Iluminat de gratia divina, Sfantul Irinarh s-a dedicat intru totul lui Hristos. A indurat mari chinuri in foc si in apa, fiind apoi decapitat, impreuna cu cele sapte femei mucenite, in anul 303.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 28 noiembrie

Cuviosul Paisie de la Neamt; Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie, Samon si Aviv; Sfantul Mucenic Dimitrie.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 28 noiembrie

Sfanta Ecaterina Labouré, Fecioara

Sfanta Fecioara Ecaterina Labouré s-a nascut pe 2 mai 1806. A intrat de la o varsta frageda in comunitatea Fiicelor Caritatii din Paris. In anul 1830, in vreme ce era o tanara novice, a avut trei viziuni ale Sfintei Fecioare Maria.
Prima aparitie s-a petrecut pe 18 iulie, in casa familiei sale. Sfanta Ecaterina a vazut cu acest prilej o doamna asezata in partea dreapta a altarului. Atunci cand Sfanta Sfanta Ecaterina Labouré s-a apropiat de ea, divina vizitatoare i-a spus ce avea de facut in timpurile de incercare a credintei sale si i-a aratat altarul drept sursa a consolarii ei. Dupa ce i-a promis ca ii va incredinta o misiune ce ii va aduce multe suferinte, Maica Domnului a prezis ca va avea loc o mare revolta anticlericala la Paris, in anul 1870.
Pe 27 noiembrie, Sfanta Fecioara Maria i-a aratat Sfintei Ecaterina medalia Imaculatei Nasteri, cunoscuta sub numele de “Miraculoasa Medalie”. O astfel de medalie i-a fost daruita Ecaterinei Labouré, pentru a duce in lume vestea sfinteniei ei. 45 de ani mai tarziu, Sfanta Ecaterina a marturisit pe deplin viziunile ei superiorilor sai. A murit pe 31 decembrie 1876, si a fost canonizata pe 27 iulie 1947.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 28 noiembrie

Cuviosul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh; Sfanta Caterina Labouré


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

26 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 28 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
28 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 27, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.