Ziua Sfântului Valentin în superstiții | Ritualuri de ziua îndrăgostiților
14 februarie a devenit cu multă vreme în urmă o zi consacrată îndrăgostiţilor şi un prilej de a trimite scrisori de dragoste şi semne ale iubirii.
Atât în literatura franceză cât şi în cea engleză din secolele XIV şi XV, există numeroase referinţe despre astfel de practici, cele mai timpurii fiind regăsite în baladele scrise în limba franceză de către poetul englez John Gower.
În Marea Britanie, în decursul anilor 1700, un obicei din ajunul zilei Sfântului Valentin foarte popular era ca femeile să fixeze 5 frunze de dafin pe pernă lor, una în centru, iar celelalte, în colţurile pernei. Înainte de culcare, domnişoarele mâncau ouă din care fusese îndepărtat gălbenuşul şi, apoi, dădeau glas unei scurte rugăciuni: "Bunule Valentin, fii îngăduitor cu mine; lasă-mă, să văd în vis adevărată mea iubire".
Un alt ritual consacrat de a zări în vis chipul bărbatului sortit era aşezarea în pernă a unei ramuri de rozmarin.
Tot în Marea Britanie, fetele scriau numele curtezanilor lor pe bucăţele de hârtie ce erau apoi amplasate în mici bulgări de lut. Bulgăraşii erau aruncaţi în apă, existând credinţa că acea foaie de hârtie care va ajuge mai întâi la suprafaţa apei va conţine numele viitorului soţ. Potrivit tradiţiei, tinerele femei erau sortite să se mărite cu cel dintâi bărbat liber pe care îl întâlneau în ziua de Sfântul Valentin.
Într-un alt vechi obicei, dacă o fată era îndeajuns de curioasă şi curajoasă, putea conjura apariţia imaginii viitorului ei soţ, mergând într-un cimitir, la miezul nopţii dinaintea zilei Sfântului Valentin, unde trebuia să dea glas unui cântec special conceput pentru această ocazie, în timp ce înconjura biserica de 12 ori.
În Wales, cu prilejul zilei de 14 februarie, erau făurite linguri din lemn ce erau apoi date în dar. Pe linguri erau încrustate simboluri specifice precum: inimioare, chei şi găuri de chei, semnificând: "Mi-ai desferecat inima!"
Unul din cele mai străvechi ritualuri de ziua Sfântului Valentin, (datând din Evul mediu, dacă nu mai devreme, constă în scrierea numelor fetelor de măritat, pe bucăţele de hârtie care erau aşezate într-un bol sau un borcan. Numele extras de fiecare dintre băieţi reprezenta "Valentina" lui, el trebuind să poarte acea foiţa de hârtie pe mânecă hainei vreme de o săptămâna.
Mesaje SMS de Sfântul Valentin
Sf. Valentin / Dragobetele în aforisme, citate, maxime
Legendele Sfântului Valentin
Dacă o tânăra femeie zărea zburându-i deasupra capului un măcăleandru în ziua Sfântului Valentin, însemna că ea se va mărită cu un marinar.
Dacă vedea o vrabie, îi era destinat să se căsătorească cu un bărbat sărac, cu care urma, totuşi, să fie foarte fericită.
În cazul în care observa în preajma ei un sticlete, îi era menit să aibă un soţ foarte bogat.
Fata care zărea o mierla albastră, avea norocul să se mărite cu un bărbat vesel.
Cea căreia îi ieşea în cale o mierlă neagră îi era destinat să se căsătorească cu un popă, iar aceea care observa în juru-i o forfecuţa galbenă avea ghinionul de a-şi uni destinul cu un soţ certăreţ.
Cel mai nefericit caz era cel în care era zărită o bufniţă, aceasta prevestind că ghinionistă respectivă va rămâne fată bătrână.
În unele ţări, există tradiţia că peţitorii unei fete să îi facă acesteia daruri, în ziua de 14 februarie. Dacă un anume cadou era păstrat de către tânăra femeie, asta însemna că ea accepta cererea în căsătorie a fericitului curtezan.
Pentru a află cine le este sortită ca soţie, flăcăii rosteau pe rând numele mai multor fete pe care şi le doreau în vreme ce răsuceau codiţa unui măr; numele care se nimerea a fi spus atunci când se rupea codiţa era al aceleia care le era menită drept nevastă.
Un măr tăiat în două putea prevesti câţi copii va avea cineva, în funcţie de numărul de semințe găsite în interiorul fructului.
În acelaşi timp, o floare de păpădie peste care se suflă din răsputeri putea prezice şi ea câţi urmaşi va avea cineva, corespunzător numărului de bucăţi de puf rămase pe plantă.
În Marea Britanie şi Italia, unele fete nemăritate se trezeau înainte de răsăritul soarelui, în ziua de Sfântul Valentin, şi stăteau la fereastră urmărind cine trecea prin dreptul casei lor. Se credea că acel flăcău care va apare mai întâi sau cineva semănând mult cu el, va fi viitorul soţ în decurs de un an.
Dacă vrei să ai noroc de Sfântul Valentin, se recomandă să fii trezit în dimineaţa acelei zile cu un sărut.
Zilele moderne au adus noi metode de divinaţie.
Astfel, unele fete cred că primul nume de bărbat pe care îl citesc într-un ziar sau îl aud la radio în ziua de Sfântul Valentin, este numele sortitului lor soţ.
Totodată, interpretarea păsărilor zărite pe 14 februarie de către o fată s-a adaptat şi ea zilelor noastre:
vrabie- te măriţi cu un risipitor care îţi va face praf toţi banii;
sticlete- vei avea drept soţ un milionar;
măcăleandru- te vei căsători cu un poliţist;
liliac- te paşte o nuntă cu un jucător de fotbal sau baseball.
Dacă te-a distrat articolul meu despre superstiţii şi tradiţii de Sfântul Valentin, lasă un comment amuzant pe blog!
La Mulţi Ani, tuturor, de Sfântul Valentin!
Copyright © diane.ro
Ziua Sfântului Valentin în superstiții | Ritualuri de ziua îndrăgostiților
Reviewed by Diana Popescu
on
februarie 06, 2011
Rating:
Nu astept ziaua de 14 februarie. m-i se pare o zi oarecare in care ies cu iubi la un suc. Noi ne iubim in fiecare zi, nu ne trebuie o zi speciala in care sa ne aratam iubirea unul altuia.
RăspundețiȘtergere14 feb pentru mine e mult mai mult deit ziua indragostitilor e ziua in care m-am nascut
RăspundețiȘtergere14 februarie... astept sa vina acea zi!!!
RăspundețiȘtergereImi place de un baiat dar nu stiu daca ma place.
Voi afla de Sf. Valentin!!! cred...