1 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 1 februarie sunt comemorati Sfantul Mucenic Trifon, Sfintele Mucenite Perpetua si Felicitas, Sfanta Veridiana, Sfantul Ceciliu, Sfanta Bridget, si au loc sarbatorile Nombre de Jesu´ s, Yaya Matsuri si Imbolc.
In traditia populara romanesca, pe 1 februarie se respecta ziua Sfantului Trifon, care avea darul de a vindeca bolile oamenilor, pasarilor si vitelor, si a apara de moarte. Aveau loc ritualuri de protectie a viilor si pomilor fructiferi, iar femeile nu lucrau si dadeau de pomana mamaliga, ceapa, sare, branza cu mamaliga sau turte din malai, avand drept scop indepartarea din gospodarii a furnicilor, lacustelor,carabusilor si a altor ganganii daunatoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 1 februarie


Inainte-preznuirea Intampinarii Domnului

Sfantul Mucenic Trifon

Sfantul Trifon
Sfantul Trifon
Fiu al unor parinti saraci si piosi din Frigia, a fost daruit inca de la o varsta frageda cu darul de a vindeca oamenii si animalele, si a alunga spiritele rele.
Fiica imparatului Gordian (238-244) era posedata de un demon pe care nu reusise sa-l indeparteze nici un doctor sau vrajitor pagan. Intr-o zi, el a strigat :”Numai Trifon are puterea de a ma alunga !”. Gordian si-a trimis curtenii sa cutreiere prin tot imperiul in cautarea acestui vindecator necunoscut. In cele din urma, a fost gasit sub forma unui baiat de zece ani, ce avea grija de gaste, si a fost adus la Roma, unde rugaciunile lui au reusit sa il izgoneasca pe demon. Imparatul i-a daruit lui Trifon numeroase daruri bogate, pe care el le-a impartit saracilor in drumul sau de inapoiere spre casa.
In vremea persecutiilor crestinilor de catre Decius (anul 250), Sfantul Trifon a fost denuntat ca un periculos promotor al crestinismului. Serviciul facut fostului imparat erau deja uitat, iar Trifon a fost supus unor torturi crude, fiind apoi trimis la Niceea, pentru mai multe interogatorii. Acolo, intrucat nici o schingiuire nu a reusit sa ii intoarca fata de la Iisus si sa il faca sa ii venereze pe idoli, a fost decapitat in afara portilor orasului. Moastele sale au fost duse la Lampsacus, in apropiere de casa lui, unde au continuat sa faca multe minuni si vindecari.
Sfantul Trifon este invocat mai ales pentru protectia gradinilor, apararea contra lacustelor si reptilelor.

Sfintele Mucenite Perpetua si Felicitas

Perpetua, Felicitas , Saturus, Saturninus, Secundus si Revocatus erau tineri crestini ce traiau in apropiere de Cartagina. Perpetua era de vita nobila, iar Felicitas era sclava ei. Au fost cu totii arestati in timpul imparatului Valerian, si trimisi la Cartagina. Perpetua isi alapta inca la san copilul, pe care i s-a cerut sa il ia cu ea.
Acest sfinti mucenici au aparut in fata tribunalului si au primit cu bucurie sentinta de a fi condamnati la moarte, urmand a fi dati prada animalelor salbatice din arena romana. Felicitas, care era insarcinata in luna a opta, era ingrijorata de faptul ca martiriul ei ar putea fi amanat din cauza graviditatii, dar, gratie rugaciunilor prietenilor ei, a intrat in chinurile facerii cu trei zile inainte de ispasirea condamnarii. Un gardian al inchisorii a luat-o in ras, spunandu-i ca durerile simtite in timpul nasterii nu inseamna nimic fata de ceea ce o astepta in arena romana. Sfanta i-a raspuns : “ Aici sufar pentru mine, dar acolo imi va fi un Altul alaturi, care va suferi impreuna cu mine, iar suferintele mele vor fi pentru El”. Dupa ce a nascut, si-a incredintat copilul unei familii crestine si s-a pregatit pentru moarte.
In ziua sortita, surorile si fratii intru Cristos au intrat impreuna in arena romana. Barbatii au fost curand rapusi de animalele salbatice, insa Perpetua si Felicitas, desi ranite grav, au ramas in viata. Prigonitorii lor si-au pierdut rabdarea si au poruncit sa li se reteze capete.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 1 februarie


Pomenirea cuviosilor nostri parinti Macarie Egipteanul si Macarie Alexandrinul; Pomenirea sfintei Eufrasia; Pomenirea Sfantului Ierarh Marcu din Efes; Pomenirea Cuviosului Antonie Stalpnicul; Pomenirea Sfantului Ierarh Arsenie; Pomenirea Sfantului Ierarh Sava
Vezi 19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 1 februarie


Sfanta Veridiana, fecioara

Sfanta Veridiana s-a nascut la Castelfiorentino, in Toscana, Italia, in anul 1882, intr-o familie nobila saracita. La varsta de 12 ani, a fost trimisa sa stea cu unchiul ei, unde s-a dedicat gospodaririi si administrarii casei. Mai tarziu, a renuntat la tot ce avea, daruindu-si viata credintei. A mers in pelerinaj la sanctuarul din Santiago, in Compostela, Spania. La intoarcere, dupa ce a vizitat Roma si mormintele Sfintilor Petru si Pavel, s-a reintors acasa, retragandu-se dupa aceea in pustnicie, in apropiere de manastirea Vallumbrosan, din apropiere de Florenta. Se spune ca avea chilia chiar langa o capela dedicata Sfantului Antonie. Aici, a dus o viata ascetica timp de 34 de ani, dandu-si sufletul in anul 1242. Sfantul Francisc de Assisi a vizitat-o in anul 1211, in vremea cand se zice ca devenise tertiara franciscana.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 1 februarie


Inainteserbarea Intampinarii Domnului; Sf. Mucenici Trifon, Perpetua si Felicitas


Alte sarbatori si traditii din 1 februarie


Ziua Sfantului Ceciliu / San Cecilio

San Cecilio sau Sfantul Ceciliu este sfantul patron al Granadei, Spania. Potrivit traditiei, el a fost unul din cei dintai misionari crestini din primul secol, in perioada apostolica. San Cecilio a evanghelizat orasul Iliberri sau Iliberis (Elvira/Granada), si a devenit cel dintai episcop al acestuia, fiind astfel considerat drept fondatorul arhidiocezei Granadei.
Sacromonte, din vecinatatea Granadei, celebreaza anual Fiesta de San Cecilio. Conform legendei, in catacombele din Sacromonte a fost martirizat Sfantul Ceciliu, iar abatia de acolo pastreza moastele sale si ale altor unsprezece sfinti, cenusa acestora si cuptorul in care se presupune ca au fost arsi.

Ziua Sfintei Bridget

Sfanta Bridget (sau Brigit, ori Bride), sfanta patroana a Irlandei, este, uneoeri, identificata cu o straveche zeita pagana. Sarbatoarea ei, din ziua de 1 februarie, era, in mod traditional, prima zi a primaverii si marca inceperea noului an rural irlandez. Legendele despre Sfanta Bridget sunt asociate cu belsugul si fertilitatea, spunandu-se, de exemplu, ca vacile ei dadeau lapte de trei ori pe zi. I s-au asumat numeroase miracole si a fost inmormantata in aceeasi biserica in care se afla trupurile Sfantului Patrick si Sfintei Columba. A trait in secolul al saselea si, probabil, a infiintat cea dintai manastire irlandeza, in jurul careia s-a dezvoltat orasul Kildare.
Exista numeroase traditii si credinte specifice sarbatorii zilei Sfintei Bridget. Spre exemplu, pe 1 februarie, oamenii nu trebuiau sa faca nimic care sa implice rotirea sau folosirea unei roti. De asemeni, se obisnuia ca fata cea mai in varsta dintr-o gospodarie sa aduca la usa locuintei o legatura cu stuf sau papura. Jucand rolul Sfintei Bridget, ea trebuia sa imparta stuful membrilor familiei, care isi faceau din el cruci, ce erau stropite cu apa sfintita si asezate in toata casa. Intrucat se spunea ca Sfanta Bridget a tesut cea dintai haina din Irlanda, un material textil cunoscut sub numele de “Mantia Sfintei Bridget” era lasat pe treptele intrarii in locuinte, spunandu-se ca peste noapte capata puteri miraculoase de vindecare.
Traditia ca femeile sa ii ceara in casatorie pe barbati in anii bisecti este asociata tot cu Sfanta Bridget care, se zice, s-ar fi plans Sfantului Patrick despre faptul ca barbatii au mereu initiativa, convingandu-l sa le acorde acest drept si femeilor, o data la patru ani.

Nombre de Jesu´ s

Un targ ce are loc anual in satul San Pedro Nonualco din El Salvador, intre 1 si 15 februarie .Aceasta sarbatoare este centrata asupra a doua icoane ale Copilului Cristos- una infatisandu-l cu parul blond si ochi albastri, si cealalta cu parul negru si ochii negri – care sunt trimise din orasul din apropiere, Cojutepeque. Cea dintai reprezentare este cea mai iubita de oameni, care obisnuiesc sa o acopere cu bani si cadouri. Participantii danseaza in jurul portretului lui Iisus Copil blond, o traditie pe care preotii au incercat in zadar sa descurajeze.

Yaya Matsuri (Festivalul tipetelor)

Asemeni Kenka Matsuri (Festivalul certurilor) ce se desfasoara in Himeji, sarbatoarea Yaya Matsuri, tinuta in provincia Owase, din Japonia, in prima saptamana din februarie (intre 1 si 8 februarie) , este marcata de “mikoshi”, altare portabile, purtate pe strazi de catre grupuri de tineri barbati care, atunci cand se intalnesc, se reped unii intr-altii in mod deliberat. Festivalul si-a luat numele de strigatele lor – “Yaya ! Yaya !”- pe care le scot in vreme ce se lovesc unii de altii. In ultima noapte a sarbatorii, se desfasoara o ceremonie la templul Owase, in cadrul careia se stabilesc participantii la festivalul din anul urmator.

Imbolc (Imbolg)

Unul din “marile sabaturi” din anul Wicca, Imbolc celebreaza sosirea primaverii si revenirea Zeitei Pamantului, dupa ce a dat nastere zeului Soare, cu ocazia sarbatorii Yule.
Marile sabaturi au loc de patru ori pe an, in zilele de 1 februarie, 1 mai, 1 august si 1 noiembrie. In vremurile de demult, la aceste sarbatori luau parte multimi de oameni ce cantau, dansau si se petreceau toata noaptea. Avand de a face cu schimbarea anotimpurilor si cresterea animalelor, astfel de evenimente erau ocazii de a se aduce multumiri zeitatilor pamantului. Alte nume ale festivalului Imbolc sunt Sarbatoarea lui Pan, Sarbatoarea tortelor, sau Oimlec.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 1 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

30 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.