19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 19 ianuarie este dedicata Sfantului Macarie Egipteanul, Sfintilor Arsenie si Marcu, Sfintei Eufrasia, Sfintilor Soti Martiri Marius si Marta si sarbatorii Timqat din Etiopia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 19 ianuarie


Sfantul Macarie Egipteanul

sarbatoare 19 ianuarie
Sfantul Macarie
Sfantul Parinte Macarie (Makarios) Egipteanul, numit si cel Mare, s-a nascut in Egipt, in jurul anului 300, si a fost in tinerete conducator de camile. La un moment dat, s-a retras intr-o mica chilie, dedicandu-se ascezei si rugaciunii. Atunci cand oamenii din satul sau au vrut sa le fie preot, a fugit intr-o alta asezare. Acolo, o tanara femeie ce a fost descoperita a fi insarcinata l-a acuzat pe Macarie ca ar fi tatal viitorului copil. Drept urmare, Macarie a fost prins, batut si batjocorit, dar nu a facut nimic pentru a se apara ; in loc de a face asa ceva, si-a cautat mai mult de lucru, pentru a asigura traiul femeii si al copilului acesteia. In ziua cand nevinovatia sa a iesit la iveala, oamenii din sat au venit la el pentru a-si cere iertare, insa Sfantul Macarie a fugit in desertul din Sketis (acum purtand numele de Wadi Natrun). Incepand de atunci, cand avea treizeci de ani, el si-a trait toata viata in desert.
Modestia sa si detasarea fata de treburile lumesti erau atat de mari incat, atunci cand un hot a venit sa-l fure, el l-a ajutat sa puna lucrurile pe camila, aratandu-i chiar si cateva bunuri pe care acesta le trecuse cu vederea.Intr-o zi, un demon i-a vorbit in acest fel : “Tot ce faci tu, pot sa fac si eu : daca tu postesti, nu mananc deloc; daca stai de veghe, nu adorm nici eu; dar tu ma intreci intr-un singur fel : prin smerenia ta. Din cauza acestui lucru nu pot sa-ti fac nimic.” Sfantul Macarie spunea ca demonii se impart in doua categorii : cei ce starnesc pasiuni precum mania, pofta trupeasca si lacomia, si demonii mai infricosatori, care ne inseala prin iluzii spirituale, blasfemie si erezie.
Dupa o vreme, Sfantul Macarie a devenit cunoscut in tot Egiptul, multi oameni cautand sa il intalneasca in salasul sau din desert. El isi intampina cu bucurie vizitatorii, fara a-l judeca pe vreunul si oferind ospitalitate tuturor. Compasiunea sa ii cuprindea pe toti, si se ruga chiar si pentru cei mai pacatosi. Odata, a gasit craniul unui preot pagan, care i s-a adresat lui Macarie, spunandu-i :”De fiecare data cand iti arati mila pentru noi, cei aflati in suferinta, scufundati in foc si intuneric, primim o mare mangaiere si ni se permite sa vedem fetele tovarasilor nostri de chinuri.”
Sfantul Macarie a fost discipol al Sfantului Antonie cel Mare, fiind la randu-i invatator pentru multi credinciosi ce au venit sa i se alature in desert. El este considerat drept fondatorul vechii si venerabilei comunitati monastice de la Sketis.
Stiind ca in curand va muri, el si-a vizitat discipolii pentru ultima oara, si le-a spus, cu lacrimi in ochi, “Sa plangem, fratilor, astfel incat ochii nostri sa fie mereu plin cu lacrimi, inainte de a ajunge in locul unde lacrimile ne vor opari trupul”. Putin timp dupa aceea, Sfantul Macarie s-a stins din viata. Moastele lui se odihnesc intr-o manastire copta ce ii poarta numele.

Sfantul Arsenie

Nascut in Palestina, in anul 876, Sfantul Arsenie si-a dedicat viata lui Dumnezeu din copilarie, imbratisand inca de atunci viata monastica. A studiat in Seleucia, loc in care i s-a daruit si demnitatea de preot. Dupa ce a ajuns la Constantinopole, a fost numit la conducerea bisericii din Corfu, unde si-a dovedit din plin virtutea si intelepciunea. Dupa ce a avansat in varsta, s-a intors la Constantinopole pentru a imblanzi mania imparatului Constantin Porfirogenitos fata de liderii din Corfu. La intoarcere, a cazut bolnav la Corint, si si-a dat duhul la mijlocul secolului al X-lea.

Sfantul Marcu

Sfantul Marcu a vazut lumina zilei la Constantinopole. Crescut de niste parinti piosi, si educat atat in disciplinele lumesti cat si in cele bisericesti, Sfantul Marcu a dus o viata ascetica in insulele Princes, si apoi la manastirea Sfantul Gheorghe Magana din Constantinopole. S-a ridicat pe toate treptele preotiei, fiind in cele din urma avansat la rangul de arhiepiscop de Efes. La insistenta imparatului Ioan Paleologul, Sfantul Marcu a fost trimis la Conciliul de la Florenta, avand drept scop unificarea bisericilor divizate de multa vreme. El i-a uimit pe invatatorii papali prin intelepciunea cuvintelor sale, fiind singurul care nu a semnat decretul blasfemiator al acestui conciliu. Sfantul Marcu si-a dat obstescul sfarsit in anul 1443.

Sfanta Mucenica Eufrasia

Provenita dintr-o familie ilustra, Sfanta Eufrasia din Nicomedia era o crestina vestita pentru frumusetea ei. In timpul persecutiilor crestinilor initiate de catre imparatul roman Maximian, paganii au incercat sa o oblige sa aduca ofrande idolilor. Atunci cand a refuzat, a fost batuta si lasata in mainile unor barbari pentru a fi violata. Sfanta Eufrasia s-a rugat inlacrimata lui Dumnezeu sa ii lase neatinsa fecioria, iar Domnul i-a ascultat ruga. Sfanta Eufrasia le-a spus barbarilor ca, daca nu o vor pangari, le va oferi o iarba magica, care ii va apara de moarte si de armele dusmanilor. Dar, a continuat sfanta, aceasta iarba isi pastra puterile numai daca era daruita de catre o virgina. Soldatii i-au dat crezare Sfintei Eufrasia si au mers cu ea in gradina ei. Pentru a le demonstra puterea acelei plante, ea si-a pus-o pe gat si i-a cerut unui barbar sa o loveasca cu sabia. Soldatul i-a retezat capul dintr-o lovitura , in acest fel, fiindu-i ascultata rugaciunea. Sfanta Eufrasia, inteleapta fecioara si-a daruit sufletul si puritatea Domnului, in anul 303.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 19 ianuarie


Sfanta Aratare a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos (Epifania sau Boboteaza)
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 19 ianuarie


Sfintii Marius şi Marta, soti martiri

Marius, un nobil din Persia, impreuna cu sotia lui, Marta, si cei doi fii ai lor, Audifax si Abachum, dupa ce s-au alaturat credintei crestine, si-au impartit averea saracilor, si au venit la Roma pentru a vizita mormintele apostolilor. Imparatul Aurelian, ce persecuta pe acea vreme biserica, a poruncit ca un mare numar de crestini sa fie omorati in amfiteatru, si apoi arsi. Marius si familia sa au adunat ramasitele martirilor si, din acest motiv, au fost arestati. Dupa multe torturi, Marius si cei doi fii ai sai au fost decapitati, iar Marta a fost inecata in apropierea Romei, intr-un loc numit Santa Ninfa. Moastele lor au fost descoperite in anul 1590 la Roma.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 19 ianuarie


Cuviosul Macarie Egipteanul; Sf. Arsenie si Marcu, episcopi


Alte sarbatori si traditii pe 19 ianuarie



Timqat (Timkat) – Epifania in Etiopia

Intrucat Craciunul etiopian, numit Ganna, are loc pe 7 ianuarie, Epifania (Timqat) se desfasoara pe 19 ianuarie, celebrand botezul lui Iisus in raul Iordan. Aceasta sarbatoare incepe la apusul soarelui, in ziua de ajun a Epifaniei, ocazie cu care oamenii se imbraca in vestminte albe si se aduna in biserici. De la biserica, ei pornesc intr-o procesiune, purtand “Tabot-ul” sau Chivotul, in care vechii evrei au pus Tablele Legii, sau Torahul, continand primele cinci capitole din Vechiul Testament. Etiopienii cred ca Sfantul Chivot nu s-a pierdut, el fiind pastrat in catedrala Axum din Etiopia. Procesiunea credinciosilor ajunge pana in preajma unui lac sau unei ape curgatoare, unde se amplaseza Chivotul intr-un cort, acesta fiind pazit toata noaptea, in timp ce preotii si satenii danseaza, canta si se ospateaza pana la sosirea diminetii. In zorii, prelatii binecuvanteaza apa si o imprastie peste capetele participantilor care doresc sa isi reinnoiasca juramantul crestin. Apoi, intreaga procesiune, impreuna cu Chivotul, se intoarce la biserica.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 19 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

18 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.