4 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 4 februarie, sunt celebrati Cuviosul Isidor Pelusiotul, Sfantul Sfintit Mucenic Avramie, Sfantul Andrei Corsini, Sfanta Veronica, si are loc sarbatoarea chinezeasca Li Ch’un.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 4 februarie


Cuviosul Isidor Pelusiotul

Isidor Pelusiotul
Isidor Pelusiotul
Sfantul Isidor Pelusiotul (Isidor din Pelusia) s-a nascut intr-o familie nobila din Alexandria. Pentru scurt timp, a predat arta retoricii in Pelusium, Egipt, dar, curand, dragostea sa pentru Dumnezeu l-a facut sa se izoleze in desert. Dupa un an de viata ascetica, s-a reintors la Pelusium, unde a fost hirotonisit ca preot. La cativa ani dupa aceea, s-a retras intr-o manastire in care si-a petrecut restul vietii si unde, a devenit mai apoi staret. Din manastire, Sfantul Isidor a scris mii de epistole pline de intelepciune si gratie divina.
Sfantul Isidor a fost ucenicul si devotatul discipol al Sfantului Ioan Crisostom. Atunci cand Sfantul Chiril a ajuns patriarh al Alexandriei, a refuzat sa il mai comemoreze pe Sfantul Ioan in timpul liturghiei. Sfantul Isidor i-a trimis o scrisoare in care ii spunea sa nu ia seama la zvonurile si rautatile oamenilor, Sfantul Chiril fiind astfel convins sa reia cinstirea arhiepiscopului de Constantinopole, devenind, mai tarziu, unul din cei mai infocati partizani ai venerarii Sfantului Ioan Crisostom.
Desi doar calugar, Sfantul Isidor a fost tratat de catre patriarhul Chiril ca un parinte spiritual. In jurul anului 433, cand Sfantul Chiril era inclinat sa ii condamne cu o mare asprime pe cei atrasi de erezia nestoriana, Sfantul Isidor i-a scris : “Ca tata al tau, intrucat mi-ai daruit acest nume, sau mai degraba ca fiu al tau, te conjur sa pui capat acestor disensiuni, pentru a nu se crea o ruptura definitiva sub pretextul pietatii”.

Sfantul Sfintit Mucenic Avramie

Episcop in Arbela, Persia, in cel de-al patrulea secol, Sfantul Mucenic Avramie a fost capturat de catre marele preot al paganilor si silit sa se inchine zeului soarelui. Intrucat a refuzat sa isi renege credinta crestina, a fost schingiuit si ucis prin sabie in localitatea Telman, in jurul anului 353.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 4 februarie


Pomenirea sfantului apostol Timotei; Pomenirea sfantului cuvios mucenic Anastasie Persul; Pomenirea sfintilor mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavril, Ioan, Parod si alti trei sute saptezeci si sapte de mucenici
Vezi Sarbatori si traditii din 22 ianuarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 4 februarie


Sfantul Andrei Corsini, episcop

Nascut pe 30 noiembrie 1302, la Florenta, in vestita familie Corsini, Sfantul Andrei a avut o tinerete zbuciumata dar, impresionat de spusele mamei sale despre semnele dinaintea nasterii lui, s-a retras din viata lumeasca si s-a inscris in Ordinul Carmelit, incepand astfel o existenta ascetica, dedicata credintei. A studiat la Paris si Avignon.
Numit “apostolul Florentei”, Sfantul Andrei Corsini a fost considerat un mare profet si taumaturg. Ales episcop de Fiesole, a incercat sa refuze aceasta demnitate si a fugit. A fost descoperit insa de catre un copil la o manastire din Enna, fiind astfel obligat sa accepte onoarea ce i se incredintatse. Ca episcop, a dus un trai si mai ascetic si s-a remarcat prin grija pentru cei sarmani. Un recunoscut impaciuitor, a fost trimis de papa pentru a pune capat conflictului dintre nobilimea si poporul din Bologna.
Dupa 12 ani de episcopat, a murit in anul 1373, la varsta de 72 de ani.

Sfanta Veronica

Sfanta Veronica sau Berenice a fost o femeie pioasa din Ierusalim care, induiosata de suferintele lui Iisus in timp ce isi ducea crucea spre Golgota, i-a dat valul ei pentru a-si sterge fruntea. Iisus a acceptat acest gest binevoitor si, dupa ce si-a sters sudoarea si l-a inapoiat Sfintei Veronica, imaginea chipului sau a ramas imprimata in mod miraculos pe val.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 4 februarie


Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. M. Avramie


Alte sarbatori si traditii din 4 februarie


Sarbatoarea Li Ch’un

Li Ch’un inseamna in limba chineza “primavara este aici”. Festivalul Li Ch’un marcheaza , pe 4 sau 5 februarie, una dintre cele 24 de zile din calendarul chinezesc asociate cu schimbarea anotimpurilor. Sarbatoarea sosirii primaverii se desfasoara, in unele regiuni, prin organizarea unor procesiuni formate din demnitarii locali, cantareti vocali, intrumentisti si dansatori. Unii dintre acestia poarta o platforma pe care sunt asezate reprezentarile din hartie ale unui bou si al conducatorului acestuia. In fiecare an, almanahul chinezesc ofera instructiuni precise despre culorile ce trebuie sa fie folosite pentru confectionarea celor doua figuri emblematice.
De asemeni, conform traditiei, oamenii inalta un stalp acoperit cu pene in vecinatatea caselor lor. Atunci cand penele incep sa pluteasca in vant, inseamna ca primavara a venit in mod oficial.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

Nascut pe 4 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

2 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
4 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 03, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.