Totul despre sarut | Arta si stiinta sarutului

Mai presus de sexualitate sau chiar de dragoste, sarutul este o arta in sine, ce insumeaza profunde semnificatii asociate cu viata si traditiile noastre. Chiar daca te consideri a fi un maestru al pupacelilor, nu ar fi rau sa ai putintica rabdare si sa inveti cateva lucruri pe care in mod sigur nu le stii despre sarut.

Sarutul strabate intreaga noastra cultura, de la basmele citite in copilarie, pana la credinta noastra religioasa sau evenimente asociate cu vedetele zilei.
Frumoasa din padurea adormita a fost trezita din somnul ei de moarte prin sarutul daruit de un print, Iuda l-a sarutat pe Cristos, iar Britney i-a tras o ventuza simbolului sexy Madonna. Sau invers! Cine mai stie?

Pasarile isi ciugulesc ciocurile intr-un fel de sarutari, iar maimutele Bonobo sunt innebunite dupa aceasta efigie a dragostei, neputandu-se desprinde de un sarut chiar si 12 minute.

Asadar, sarutul este un limbaj universal, intalnit atat in imparatia animalelor, cat si in societatea umana.

Studiile stiintifice au demonstrat ca majoritatea oamenilor isi amintesc cu o mare acuitate de primul sarut decat alte evenimente marcante ale vietii, precum cea dintai ocazie cand au facut dragoste...

In ciuda adancilor lui radacini din evolutia umana, pana de curand, sarutul era invaluit de un mister de nepatruns.
Cercetatorii s-au aplecat asupra pupicilor abia in ultimele decenii, dar nu au gasit inca niste raspusuri intru totul convingatoare. Cu exceptia faptului ca sarutul aduce o senzatie de bine ori de placere!

De fapt, sarutul gura la gura este un fenomen relativ recent in multe parti ale lumii.
Numai cu 100 de ani in urma, in multe regiuni ale Terrei acest fel de atingere era un lucru de neconceput.

In cartea sa din anul 1864, exploratorul britanic William Winwood Reade descria cum o printesa africana de care se indragostise s-a infricosat peste poate atunci cand a incercat sa o sarute, crezand ca omul alb incerca de fapt sa o devoreze. De asemenea, Reede povestea despre membrii unui trib din Africa care, in momentul cand se intalneau, isi exprimau dragostea ori afectiunea unul fata de celalalt vorbind in limbajul copiilor si batandu-se unul pe altul peste piept.
Concluzia lui Reade: "sarutul nu este un gest cunoscut printre africani".

Tot spre sfarsitul secolului al XIX-lea, calatorul Bayard Taylor a studiat triburile finlandeze, constatand ca desi barbatii si femeile obisnuiau sa faca baie impreuna dezbracati, acestia aveau credinta ca sarutul este un lucru indecent.
In anii 1970, studiile stiintifice au scos la iveala ca astfel de atitudini sau considerente disparusera in mare parte, 90% din populatia globului fiind deja obisnuita cu actul sarutului pe gura.

Filematologistii, cercetatorii artei sarutului, au relevat ca cea mai timpurie referinta legata de sarut apare in textele sanscrite vedice din India, datand din anii 1500 i.Hr.
Desi nu contineau nici un cuvant care sa defineasca sarutul, documentele hinduse defineau acest gest drept "mirositul cu gura".

De asemenea, poemul indian Mahabharata descrie foarte sugestiv sarutul pe gura.
Sarutul este mentionat in tabletele babiloniene din secolul al VII-lea i.Cr. , precum si operele vestitului Homer.

Dupa mai multe secole, mari ganditorii ai Europei, de la Jonathan Swift la Charles Darwin, s-au vazut nevoiti sa isi dea cu parerea despre sarut, cel din urma avand convingerea ca sarutul este un act tipic uman, inscris in genele noastre.

In cultura moderna, sarutul este considerat a fi atat un act natural, cat si unul de iubire, ce a evoluat de-a lungul istoriei umane.
Intr-una din teorii, se sugereaza ca oamenii preistorici isi lingeau reciproc obrajii pentru a se alimenta cu sare, in vreme ce intr-o alta, se spune ca, inainte de aparitia curentului (si iluminatului) electric, oamenii se apropiau si se miroseau unul pe celalalt pentru a-si recunoaste membrii familiei.

Potrivit antropologului Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers, sarutul s-a dezvoltat pentru a facilita trei nevoi esentiale : dorinta sexuala, dragostea si atasamentul romantic.
Fiecare din aceste trei este o componenta de baza a reproducerii umane. Conform acestei teorii, sarutul ne ajuta sa ne gasim un partener, sa ne dedicam lui si sa stam indeajuns de mult impreuna cu el pentru a avea un copil.

Sheril Kirshenbaum, biolog la Universitatea din Texas si autoare a cartii "Stiinta sarutului", a declarat : " Adevarul este ca nu stim exact cand si cum a inceput sarutul, dar este probabil ca s-a ivit si a disparut in decursul istoriei umane dintr-o varietate de motive. Oamenii par a avea o dorinta instinctiva de a se conecta unul cu altul in acest fel, dar stilul si forma sarutului difera in functie de cultura si experienta. Atunci cand se naste un bebelus, prima sa experienta legata de dragoste, confort si siguranta implica sarutarile, asa ca din punct de vedere al stiintei neurotice suntem conditionati inca de mici sa asociem emotiile pozitive cu contactul dintre buze."

Pe masura ce copiii cresc, sarutul ajunge sa aiba mai multe functiuni, el fiind si o cale de a arata atasamentul lor fata de rudele apropiate.
In viata de adult, cercetatorii sunt de parere ca, de exemplu, sarutul ajuta o femeie care saruta un barbat, sa isi dea seama daca acesta este potrivit ca pereche, in functie de semnalele hormonale pe care le primeste prin sarut.
Kirshenbaum explica :"Simtul mirosului ne spune multe despre ceilalti oameni, inclusiv daca acestia ne pot fi potentiali parteneri sau chiar daca sunt corespunzatori genetic pentru a avea cu ei un copil. Acest lucru se intampla la nivel subconstient, iar sarutul ne ofera cea mai buna ocazie pentru a culege o mostra de la un eventual viitor partener. Femeile au mai dezvoltate simturile mirosului si gustului fata de barbati, asa ca pot procesa mai multe informatii dupa un sarut. Este cel mai sigur test furnizat de natura."

Endocrinologii au descoperit ca atunci cand saruta, femeile pot obtine o mostra a genomului potentialului lor partener, numit complexul major de histocompatibilitate (MHC). Codurile MHC marturisesc despre sistemul imunitar, iar femeile sunt atrase de barbati avand un MHC diferit de al lor. Avantajul este ca, daca ai parte de un partener cu un MHC diferit, copiii rezultati sunt mai sanatosi si au mai mari sanse de supravietuire. Pe de alta parte, se stie ca prin intermediul sarutului doi parteneri isi pot mirosi reciproc feromonii...

Asa cum spuneam , saruturile difera de la o cultura la alta. Indienii inuiti prefera sarutul prin sugere, in timp ce sarutul frantuzesc pare a aduce avantaje mai ales barbatilor. Saliva contine un mic procent de testosteron, dar daca un barbat saruta in mod repetat o femeie, el ii transimte acesteia o cantitate destul de mare a acestui hormon. Femeile sunt mult mai sensibile la testosteron fata de barbati, si dupa cateva saptamani sau luni de saruturi li se mareste in acest fel libidoul, fiind mult mai receptive din punct de vedere sexual.
Rezultatele unui studiu psihologic al lui Gordon Gallup asupra unor studenti de la Universitatea Albany din New York au confirmat aceste teorii biologice. Intr-o covarsitoare majoritate, barbatii au descris sarutul ca un mijloc sexual, in vreme ce femeile au declarat ca sarutul reprezinta un mod de a descoperi ce simte un barbat pentru ele, si daca relatia lor se anunta a fi promitatoare din perspectiva stabilitatii.

De ce sarutul ne face sa ne simtim atat de bine ? Din punct de vedere biologic, atunci cand ne sarutam, corpurile noastre dau nastere unui adevarat cocteil de neurotransmitatori ai placerii, precum endorfine, dopamina, serotonina, adrenalina si oxitocina, cea din urma cunoscuta si sub numele de "hormon al dragostei". Oamenii isi amintesc cu o mai mare pregnanta primul lor sarut in pofida primei dati cand au facut dragoste probabil din pricina faptului ca sarutul este un proces atat de activ si complex. Creierele noastre sunt covarsite aproape cu totul in timpul unui sarut.

Desi nu exista o formula universala pentru un sarut perfect, se pare ca cele mai memorabile saruturi depind de o stare adecvata a mintii noastre. Aceasta stare presupune printre altele anticiparea sarutului si intelegerea reciproca a dorintelor intre cei doi parteneri.

Sarutul este un gest ce tinde a evolua, asa ca nu este exclus ca in secolul al XXII-lea sa fie cu mult diferit fata de felul cum il stim in prezent, bazandu-se poate pe noi cuceriri stiintifice. Sa fie intamplator faptul ca oamenii de stiinta din Japonia au inventat deja o masina de sarutat ? Da, inventatorii de la Laboratorul Kajimoto de la Universitatea de electrocomunicatii din Tokio au scos la lumina, de curand, un prototip de masina avand scopul de a da senzatia unui sarut frantuzesc. "Dispozitivul de transmisie a sarutului" inregistreaza miscarile limbii dintr-un astfel de sarut, transmitandu-le apoi unui alt aparat, care le reproduce cu fidelitate in gura unui curios vrand sa guste senzatia de a se pupa frantuzeste cu o masina. Informatiile preluate de la fiecare individ sunt memorate, putand fi folosite ulterior pentru perfectionarea sarutului cu un acelasi utilizator !

Curiozitati despre sarut

- Sarutul frantuzesc pune la treaba 34 de muschi ai fetei, in vreme ce un sarut normal solicita numai doi muschi.

- Un sarut pasional "arde" 6,4 calorii pe minut.

- Gura este extrem de imbelsugata in bacterii. In timpul unui sarut pe gura se face, intre cei doi parteneri, un schimb de bacterii al caror numar variaza intre 10 milioane si un miliard.

- In medie, in decursul intregii vieti, o persoana dedica sarutului 15 zile.


Copyright © diane.ro. 2012


Sarutul frantuzesc , arta si tehnica

Sarutul zodiilor | Cum saruta fiecare “zodie” ?

Sarutul cu ochii deschisi sau inchisi
Totul despre sarut | Arta si stiinta sarutului Totul despre sarut | Arta si stiinta sarutului Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.