9 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 9 martie este dedicata comemorarii Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, Sfintei Francisca Romana si Sfantului Grigore de Nyssa.
In traditia populara romaneasca, pe 9 martie se da de pomana pentru cei 40 de sfinti, astfel incat campurile sa aiba ploi la vreme si sa dea recolte bogate. Femeile se duc la biserica cu Mucenici, pe care, dupa ce ii sfintesc, ii dau de pomana la vecini si rude, impreuna cu alte feluri de mancare. Mucenicii scapa oamenii de 40 si sute si mii de necazuri, si se tin de frica bolilor si a pociturilor, ca sa fie primavara calduroasa si prielnica mieilor. Mai multe despre acest subiect, in articolul Mucenicii de 9 martie – Traditii, obiceiuri , superstitii .


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 9 martie


Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia



Acesti 40 de mucenici au fost soldati, sub comanda aceluiasi general, luati captivi in timpul imparatului Licinius, din cauza credintei lor in Cristos. Au fost biciuti in pielea goala si apoi aruncati intr-un lac inghetat din Sebastia, Pontus. Mucenicii au indurat cu barbatie frigul, incurajandu-se mereu unul pe celalalt. Unele surse relateaza ca prigonitorii lor au asezat bai calde pe mal, la vederea lor celor chinuiti, pentru a-i ispiti sa isi renege credinta crestina. In cele din urma, numai unul dintre ei, infrant de suferintele sale, s-a lepadat de Cristos, parasindu-si tovarasii. Un paznic, pe nume Aglaius, a avut o viziune in care 39 de coroane au coborat din ceruri, asezandu-se pe capetele credinciosilor soldati, fapt ce i-a inmuiat sufletul si l-a facut sa se proclame a fi si el crestin. A fost trimis de indata in lacul inghetat, aducand astfel numarul celor persecutati din nou la 40.
A doua zi dimineata, aproape morti de frig, au fost aruncati in foc, ramasitele lor fiind lepadate in lac. Dupa trei zile, mucenicii i-au aparut in fata lui Petru, episcopul local, zicandu-i sa le caute in apa osemintele.  Episcopul a mers la lac, impreuna cu clerul sau, povestindu-se ca oasele mucenicilor au iesit pe data la suprafata apei, arzand precum niste lumanari. Moastele au fost stranse si inmormantate asa cum se cuvine.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 9 martie


Sfântul Ierarh Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului; Sfantul mucenic Alexandru
Vezi Traditii si sarbatori din 25 februarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 9 martie


Sfanta Francisca Romana, calugarita

Sfanta Francisca Romana a avut o viata in care faptele mirene s-au impletit armonios cu cele religioase.   O devotata si iubitoare sotie, ea tanjea, totusi, dupa o existenta dedica rugaciunii si slujirii celorlalti, asa ca a adunat un grup de femei avand telul de a se ocupa de necazurile oamenilor sarmani ai Romei.
Nascuta intr-o familie nobila si bogata, a fost atrasa de credinta inca din copilarie, dar parintii i-au fost impotriva, fagaduind-o drept soata unui tanar nobil.
Atunci cand a inceput sa isi cunoasca noile rude, a aflat ca sotia cumnatului sau, voia sa isi inchine , asemeni ei, viata rugilor si actelor de binefacere. In acest fel, cele doua, Francisca si Vannozza, au pornit impreuna, cu acordul sotilor lor, sa ingrijeasca de cei sarmani. 
Sfanta Francisca s-a imbolnavit o vreme, dar acest lucru nu a facut decat sa ii invigoreze dorinta de a se ocupa de oamenii aflati la nevoie. Dupa cativa ani, Sfanta Francisca a dat nastere la doi baieti si o fata, noile responsabilitati indreptandu-i cu precadere atentia spre camin.
Armonioasa viata de familie a fost tulburata dupa un timp de o mare epidemie de ciuma, ce cuprinsese intreaga Italie, Sfanta Francisca pierzandu-si in aceasta molima fiul cel mic. Dornica de a alina suferintele celor bolnavi, Sfanta Francisca si-a cheltuit toti banii si si-a vandut toate proprietatile pentru a cumpara leacuri. Atunci cand toate resursele lor materiale s-au epuizat, Francisca si Vannozza au mers din usa in usa , cersind. Mai tarziu, dupa ce a murit si fiica sa, Sfanta Francisca a deschis un spital chiar in casa ei.
Din ce in ce mai constienta ca modul ei de viata este necesar lumii, a primit curand incuviintarea de a intemeia o societate de femei caritabile nelegate de vreun juramant monahal. La sapte ani dupa aceea, sotul ei si-a dat sufletul, Sfanta Francisca dedicandu-se intru totul nevoilor oamenilor saraci. Trecuta la cele sfinte la varsta de 54 de ani, ultimele ei vorbe au fost : “Ingerul si-a terminat misiunea, imi face semn sa il urmez”.
Sfanta Francisca este sfanta patroana a vaduvelor.

Grigore de Nyssa, episcop

Sfantul Grigorie de Nyssa (330-395) a fost cel mai mic fiu al unei familii dedicate in mod constant bisericii si din randurile careia au fost recunoscuti cinci sfinti. Inainte de a intra la manastirea fratelui sau mai varstnic, Sfantul Vasile cel Mare, Grigorie se ocupa de retorica. Se presupune ca a fost casatorit, desi unii invatati cred ca tratatul sau, “Despre virginitate”, dovedeste contrariul. A devenit episcop de Nyssa in anul 371 sau 372. Arienii l-au acuzat de proasta administrare si l-au coborat din rang in anul 376. Dupa moartea arianului Valens, a fost reasezat pe scaunul episcopal. A participat la cel dintai Conciliu de la Constantinopole, din anul 381, dupa care a calatorit in Transiordania pentru a media o disputa dintre biserici. Se presupune ca a murit in jurul anului 394, dupa ce a luat parte la un sinod din Constantinopole. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt “Catechetical Oration”, “Viata lui Moise”, si “Viata Sfintei Macrina”.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 9 martie


Sf. 40 mucenici din Lacul Sebaste


Copyright © diane.ro.2012



Nascut pe 9 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
7 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

8 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
9 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.