14 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 14 iunie sunt comemorati Sfantul Prooroc Elisei, Sfantul Metodie, Patriarhul Constantinopolului, Cuvioasa Iulita, Sfintii Mucenici Valeriu si Rufin, si are loc sarbatoarea plantarii orezului din Osaka.
In traditia populara romaneasca pe 14 iunie nu se muncea pentru ca nu cumva Sfantul Elisei sa ii trazneasca pe oameni sau sa porneasca vantul chiar atunci graul infloreste, scuturandu-i floarea si lasandu-l fara rod. Aceasta zi era respectata pentru paza graului, rodul campului, impotriva grindinei, ciumei, bolilor, pagubitorilor ursi si lupi, contra muscaturii de sarpe, orbirii si pentru ca vitele sa nu se nasca cu picioarele strambe.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 14 iunie

Sfantul Prooroc Elisei

Ucenic si fiu spiritual al Sfantului Prooroc Ilie, Sfantul Elisei este pomenit in cartea a II-a a Regilor. Spre deosebire de cei mai multi profeti consemnati in Vechiul Testament, Sfantul Prooroc Elisei a fost binecuvantat cu darul de a face minuni. Parintii bisericii ne spun ca Sfantul Prooroc Elisei  a fost uns in anul 908 de catre Sfantul Ilie, si si-a dat duhul in pace, la o varsta inaintata, in anul 839, fiind inmormantat in Samaria. Chiar si dupa moartea lui, minunile sale au continuat prin mijlocirea sfintelor sale moaste.

 Sfantul Metodie, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Metodie s-a nascut intr-o familie bogata, in Siracuza, din Sicilia. A intrat din tinerete in viata monastica si a devenit preot in slujba Patriarhului Nichifor. Din cauza marii si binecunoscutei sale iubiri fata de sfintele icoane, a fost persecutat cu cruzime de mai multi imparati iconoclasti. In jurul anului 815, a fost trimis ca ambasador la Roma din partea patriarhului, care fusese exilat de imparatul Leon Armeanul. Atunci cand a revenit la Constantinopole, dupa moartea lui Leon, a fost imediat intemnitat de Mihail Travlos, succesorul lui Leon. Dupa ce Mihail a plecat pe cealalalta lume, Sfantul Metodie s-a bucurat de un scurt ragaz de libertate, pana cand noul imparat, pe nume Teofil, l-a trimis in exil pe o insula, unde a stat sapte ani intr-o inchisoare de drept comun, la un loc cu hotii, in mare umezeala, fara lumina si cu foarte putina hrana, ca si cum ar fi fost in mormant. Atunci cand pioasa imparateasa Teodora a readus credinta crestina in imperiul roman, Sfantul Metodie a fost eliberat si inaltat la rangul de Patriarh de Constantinopole. Impreuna cu imparateasa, a readus icoanele la loc de cinste in biserica. In ciuda multor atacuri ale ereticilor, Sfantul Metodie si-a servit cu credinta biserica si s-a stins din viata in pace.

 Cuvioasa Iulita

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 iunie

Sfantul Mucenic Iustin Filozoful; Sfintii Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita, Evelpist, Ierax, Peon si Valerian; Sfantul Mucenic Firm; Sfantul Mucenic Tespesie; Cuviosul Agapit, Cuviosul Dionisie.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 iunie

Sfintii Valeriu si Rufin, Mucenici

Valerius si Rufin (morti in anul 287) sunt venerati ca sfinti si martiri Potrivit legendei, ei erau buni crestini si aveau insarcinarea de colectori ai taxelor imperiale in localitatea Soissons, in vremea imparatului Diocletian. Poruncindu-se sa fie arestati de catre Rictius Varus, praefectus-praetorii in Galia, cei doi s-au ascuns dar au fost, in cele din urma, prinsi, torturati si decapitati de drumul ce ducea la Soissons. Sfantul Rufin este unul din sfintii ce pot fi vazuti pe cele 140 de colonade ce impodobesc Piata Sfantul Petru din Roma.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 iunie

Preafericitul Eliseu; Sfantul Episcop Metodie

Alte sarbatori si traditii din 14 iunie

Sarbatoarea plantarii orezului din Osaka

In Japonia, plantarea orezului este legata de numeroase ritualuri anuale in comunitatile de fermieri. Iunie marcheaza inceperea sezonului ploios, replantarea avand loc, de obicei, intre lunile iunie si iulie. In multe sarbatori rurale, tinere femei imbracate in costume traditionale iau parte la ritualuri incluzand plantarea rasadurilor, in timp ce canta melodii stravechi legate de aceasta activitate, acompaniate de fluiere si tobe. Uneori, fetele aprind focuri din paiele orezului si se roaga zeului orezului. Cu aceasta ocazie, preotii shinto sunt rugati sa se inchine pentru recolte bogate.
Pe 14 iunie, la Osaka, mii de credinciosi se aduna pentru a urmari un grup de fete, imbracate in chimonouri, in vreme ce planteaza orez si canta pe campurile sfinte din apropierea templului Sumiyoshi. In vreme ce lucreaza ritmic, in acordurile muzicii, fetele par mai curand a fi antrenate intr-un dans sacru.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 14 iunie – Horoscop general Profil astrologic

12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
14 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 13, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.