26 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 26 iunie sunt celebrati Cuviosul David din Tesalonic, Sfantul Ioan, Episcopul Gotiei, Sfintii Ioan si Paul, Mucenici, si Sfantul Josemaria Escriva de Balaguer, preot, intemeietorul institutiei catolice Opus Dei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 26 iunie

Cuviosul David din Tesalonic

Sfantul Cuvios David din Tesalonic a dus o viata ascetica intr-un culcus facut de dansul printre ramurile unui pom de migdal. Dupa aceea, s-a mutat la Tesalonic, unde si-a continuat traiul de post, ruga si veghe, purificandu-si sufletul si fiind blagoslovit cu darul de a face minuni.
Intr-o zi, fiind vizitat de imparatul Iustinian, a luat un carbune aprins in mana sa si l-a tamait cu acesta pe imparat. Vazand aceasta, Iustinian a ingenunchat in fata sfantului om. Cuviosul David si-a dat in pace sufletul Domnului.

Sfantul Ioan, Episcopul Gotiei

Traitor in tara Tavroschitiei, contemporan cu imparatii Constantin si Leon Isaurul, intr-un oras carmuit de goti, Sfantul Ioan, Episcopul Gotiei, a crescut intr-o pioasa familie de piosi crestini, fiind fagaduit Domnului inca din frageda copilarie. Indrumat de poporul sau catre  arhiereul Iviriei, a fost hirotonisit de catre acesta. Dupa plecarea de pe aceasta lume a lui Constantin si Leon Isaurul, a mers sa caute sprijin pentru crestini la imparateasca Irina din Constantinopole. Intors casa, a trebuit sa fuga de acolo, nu dupa multa vreme, pentru a nu fi dat pe mana Iazilor, si a ajuns in Amastrida din Pont, unde s-a savarsit din viata. Moastele Sfantului Ioan, Episcopul Gotiei, au ajuns la Manastirea Sfintilor Apostoli, loc unde au dat nastere unor numeroase minuni si vindecari.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 6 iunie

Sfanta Mucenita Achilina; Preacuvioasa Ana si fiul ei Ioan; Preacuviosul Trifilie; Cuviosii Andronic si Sava.
Vezi Traditii si sarbatori din 13 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 26 iunie

Sfintii Ioan si Paul, Mucenici

Sfintii Ioan si Paul au primit cununa de mucenici la Roma. Ei sunt comemorati in cea dintai rugaciune euharistica si onorati prin dedicarea unei bazilici pe Dealul Caelian din Roma.

Sfantul Josemaria Escriva de Balaguer, preot

Pe 6 octombrie 2002, in piata Sfantului Petru din Roma s-au adunat circa 300.000 de oameni, dornici de a lua parte la canonizarea lui Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975), fondatorul institutiei Opus Dei. Canonizarea lui a avut loc la numai 27 de ani dupa moartea sa, una din cele mai scurte astfel de perioade din istoria bisericii. Organizatia Opus Dei, al carei nume are semnificatia de “Lucrarea lui Dumnezeu”, a accentuat faptul ca barbatii si femeile pot deveni sfinti chiar si atunci cand se dedica activitatilor lor zilnice,  cu conditia de a se lasa calauziti de spiritul crestinesc.
Nascut in Babastro, Spania, Josemaria Escriva de Balaguer a devenit constient inca din tinerete de vocatia sa de preot. Dupa hirotonisirea lui din anul 1925, a indrumat, pentru scurta vreme, o parohie rurala. S-a mutat, apoi, La Madrid, unde a obtinut un doctorat juridic. In acelasi timp, Josemaria Escriva de Balaguer a inceput sa intrezareasca infiintarea unei miscari spirituale avand darul de a-i ajuta pe oamenii simpli sa isi gaseasca sfintenia in lucrarille lor cotidiene. Opus Dei a fost intemeiata oficial in anul 1928.
Pe masura ce aceasta organizatie se dezvolta, Josemaria Escriva de Balaguer si-a continuat studiile si munca preoteasca printe cei saraci si bolnavi. In vremea razboiului civil din Spania, a dus mai departe lucrarea sa crestina in secret, mutandu-se mereu dintr-un loc in altul. Abia dupa sfarsitul razboiului s-a intors la Madrid, pentru a-si finaliza studiile superioare. Mai tarziu, a mers la Roma, unde a obtinut un doctorat in teologie. Papa Pius al XII-lea l-a numit prelat onorific si consultant pentru doua congregatii de la Vatican.
In 1975, atunci cand a murit Josemaria Escriva de Balaguer, Opus Dei se raspandise in numeroase locuri din lume. In urma cu cativa ani, Opus Dei ingloba aproximativ 83.000 de profani si 1.800 de preoti.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 26 iunie

Cuviosul David


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 26 iunie – Horoscop general Profil astrologic

24 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
26 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 25, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.