Semnele mainilor, limbajul degetelor

In limbajul  mainilor si degetelor, un sigur semn ori gest poate fi mai expresiv ori mai concludent decat zeci de cuvinte. Este vorba despre un mijloc de comunicare extrem de eficient, dar al carui simbolism si semnificatie difera inevitabil in culturile si traditiile lumii.

Semnul V - Victorie

Semnul V, insemnand Victorie, presupunand ridicarea mainii, si inaltarea degetului aratator si a celui mijlociu, este recunoscut pe toate continentele.  O varianta a acestui semn, cu mana indreptata in jos, este, de asemeni, inteleasa in toata lumea. Se spune ca simbolul V isi are originea in vremea razboiului de 100 de ani, o perioada cand arcul, impreuna cu sagetile, reprezenta cea mai eficienta arma. Vestiti pentru maiestria lor de a manui arcurile, englezii aveau parte de o soarta ingrata atunci cand erau luati prizonieri de catre francezi.
Pur si simplu, li se taiau degetul mare si cel aratator, folosite pentru a intinde coarda arcului! In acest fel, inaltarea in aer a celor doua degete reprezenta un gest de sfidare a inamicilor francezi, o sugestie a faptului ca victoria era de partea priceputilor arcasi englezi.

Mano fico - Semnul smochinei

Intelesul unor semne ale mainilor si degetelor poate fi diferit in functie de context. Un exemplu edificator pare a fi simbolul "mano fico", sau "semnul smochinei", reprezentat de plasarea degetului mare intre degetul aratator si cel mijlociu. "Fico" semnifica un gest magic al norocului atat pentru cetatenii Romei antice, cat si pentru brazilieni, insa, in prezent, in orice loc de pe glob, acest simbol denota nu numai insulta, ci si amenintare.


Mana incornorata

"Mano comuta" sau "mana incornorata" are, de asemeni, un dublu inteles. Acest gest se face cu degetul aratator si cel mic ridicate, si cu celelalte degete stranse in palma. Este un simbol numit si "coarnele tapului", folosit in timpurile stravechi pentru a alunga deochiul prin sugerarea coarnelor dracului, dar care este vazut in prezent ca o dovada a aderarii la un cult satanic. Daca acest semn este facut deasupra capului cuiva (folosind, intr-o varianta, simbolul V) inseamna ca respectiva persoana este pacalita sau luata in ras. O alta semnificatie a mainii incornorate este asociata cu reputatia de lascivitate a tapului. Paradoxal, mana incornorata poate fi si un semn al dragostei (in cazul in care este intins si degetul mare). Vezi:  Simbolul "I love you" cu degetele mainii 

Semne de intampinare si chemare

Simbolul japonez al "pisicii care intampina" ori "Maneki Neko" reprezinta un gest de bun venit sau de chemare recunoscut peste tot, indiferent daca apartine unei feline sau unui om. Palma este asezata la nivelul umarului, deschisa spre exterior. Un alt gest de intampinare ori de chemare, utilizand degetul aratator, indoit repetat asemeni unui carlig, exprima indemnul adresat unei persoane de a veni mai aproape. Acest semn a fost folosit pentru prima data de catre romani, ca un mijloc de a atrage atentia sau a indica ca cel ce facea acest gest urma sa vorbeasca. O versiune mai elaborata a acestui simbol o regasim in ridicarea mainii (sau a degetului aratator si celui mijlociu, apropiate, si nu indepartate precum in gestul victoriei) de catre elevi atunci cand vor sa raspunda la o intrebare in timpul unui curs. De altfel, cele doua degete apropiate si ridicate constituie un gest consacrat al binecuvantarii, folosit in crestinism, dar si religii neconventionale de astazi precum Wicca si Druidismul.

Pumnul inclestat

Pumnul inclestat este un semn al puterii si al unitatii, al victoriei si sfidarii, in causul mainii stranse fiind tinuta, in mod simbolic, puterea.







Degetele incrucisate

Degetele incrucisate reprezinta un semn aproape universal al sperantei si norocului, utilizat adeseori atunci cand se exprima o dorinta cu voce tare. Acest gest inseamna doua lucruri. Pe de o parte, este un gest de protectie fata de deochi sau ochiul rau, pe de alta parte, se semnifica faptul ca ghinionul este prins ca intr-o capcana in fata crucii formate de degete. Unii oameni apeleaza la degetele incrucisate pe furis, incercand sa nu fie vazuti de nimeni, atunci cand mint, pentru a indeparta ghinionul sau raul ce insoteste intotdeuna o minciuna.

Degetul mare in sus

Gestul cu policarul ridicat denota aprobare, in timp ce degetul mare indreptat in jos reprezinta contrariul. Desi acest simbol era folosit adeseori in arenele romane, pentru a se semnaliza daca un gladiator era lasat in viata sau trebuia sa moara, originea lui nu este sigura, presupunandu-se ca provine din vremea cand degetul mare era utilizat pentru a se sigila importante documente.



Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

De ce se poarta verigheta pe al patrulea deget ? | O legenda chinezeasca

Semnificatia degetelor mainii si inelele potrivite acestora

Semnificatia semnelor din nastere – Superstitii si legende
Semnele mainilor, limbajul degetelor Semnele mainilor, limbajul degetelor Reviewed by Diana Popescu on iulie 22, 2012 Rating: 5

8 comentarii:

  1. Mi-a placut tare mult sa citesc articolul!!

    RăspundețiȘtergere
  2. cunosteam si eu semnificatia anumitor semne dar nu le stiam chiar pe toate

    RăspundețiȘtergere
  3. Semnul cu doua degete mai inseamna " Fuck off"

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant...si chestia cu cultul satanic nu o stiam...pff

    RăspundețiȘtergere
  5. "Mana incoronata" nu are nici o legatura cu satanismul..aceasta este semnul de la rock sau metal..daca asculti genul asta de piese nu esti satinist frate!
    Sa fi satanist inseamna sa fi de partea lui satan..nu trebuie neaparat sa fi de partea lui ca sa ascult rock sau metal.. acum credeam ca netul are dreptate mereu da acum ca am vazut asta stiu ca nu

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.