4 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 4 septembrie sunt celebrati Sfantul Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei, Sfantul Prooroc Moise, si Sfanta Roza din Viterbo, fecioara. Aceeasi zi este asociata cu Dansul coarnelor din Anglia si Jocurile romane (Ludi Romani).

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 4 septembrie

Sfantul Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei

Sfantul Vavila a fost arhiepiscop al Antiohiei in vremea imparatiei pacatoase a lui Numerian. Odata, imparatul a venit in Antiohia si a incercat sa intre in biserica unde slujea Sfantul Vavila. Vazandu-l la usa, arhiepiscopul i-a interzis lui Numerian sa intre in sfantul locas, acuzandu-l de paganism si de faptul ca varsase sange nevinovat. Dupa ce a fost astfel umilit, imparatul a hotarat sa se razbune.
La scurt timp, a poruncit ca Sfantul Vavila sa fie arestat impreuna cu cativa copii crestini. Apoi, arhiepiscopul a fost pus sa se uite cum i se taie capul fiecaruia dintre acei copii. Aceasta groaznica priveliste l-a incurajat in a cere sa fie el insusi decapitat. Dupa ce a fost executat, a fost inmormantat cu lanturile in care fusese legat, asa cum isi exprimase dorinta inainte de a muri.
Dupa instaurarea crestinismului in imperiul roman, imparatul Gallus a construit o biserica in onoarea Sfantului Vavila, in apropiere de templul lui Apollo din Daphne, in afara Antiohiei. Venind Iulian Apostatul in anul 362 sa ceara sfatul unui vestit oracol de acolo, a aflat ca acel oracol isi pierduse puterile din cauza bisericii crestine din imprejurimi, asa ca a ordonat ca moastele Sfantului Vavila sa fie dezgropate si scoase din biserica. Imediat ce a dat aceasta porunca, un fulger a distrus templul lui Apollo, pe care Iulian Apostatul nu a mai indraznit dupa aceea sa il reconstruiasca.

Sfantul Prooroc Moise

Viata plina de invataminte a Sfantului Prooroc Moise este descrisa prin nemuritoare cuvinte in cartile Genezei, Leviticului, Numerilor si Deuteronomului din Vechiul Testament. Potrivit invatatorilor bisericii, Sfantul Moise este autorul primilor cinci carti din Vechiul Testament.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 1 septembrie

Sfantul Mucenic Agatonic si a celor impreuna cu dansul: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian; Sfanta Mucenita Antusa; Pomenirea Sfintilor Mucenici Irineu, Or si Oropsis; Sfanta Mucenita Evlalia; Cuviosul Isaachie; Pomenirea si praznuirea Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu la Pirso, din Elada.
Vezi Traditii si sarbatori din 22 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 4 septembrie

Sfanta Roza din Viterbo, fecioara

Sfanta Roza din Viterbo s-a nascut in primavara anului 1240, in perioada in care Frederik al II-lea oprima biserica si multi se aratau necredinciosi fata de Sfantul Scaun. A fost daruita cu gratia divina inca de mica copila. La numai trei ani, cu pasi sovaielnici, ea l-a cautat pe Iisus in locasul sau sfant, a ingenuncheat in fata icoanei sale, a ascultat cu atentie cuvintele slujitorilor Domnului si a retinut in minte si inima tot ce auzea. Sfanta Roza obisnuia sa se imbrace in straie aspre, si gasea placere in posturi si veghe. Dorinta ei cea mai arzatoare, cea de a apara drepturile bisericii, a fost sprijinita de Maica Domnului, ce i-a dat porunca de a urma disciplina franciscana si a iesi in lume pentru a predica. La varsta de 10 ani, Roza a mers in piata publica din Viterbo si i-a indemnat pe oameni sa fie credinciosi Pontifului Suveran, denuntandu-i cu vehementa pe dusmanii bisericii. Atat de mare a fost puterea cuvintelor sale si a miracolelor ce le-au insotit incat partizanii imparatului, plini de teama si manie, au alungat-o din oras, insa ea a continuat sa predice pana cand Inocentiu al IV-lea a fost readus in triumf la Roma si cauza Domnului a devenit victorioasa. Dupa aceea, Sfanta Roza s-a retras intr-o mica chilie din Viterbo si s-a pregatit, in singuratate, pentru moarte. Si-a dat sufletul la varsta de 18 ani. La putina vreme dupa aceea, a aparut in toata sfintenia ei lui Alexandru al IV-lea, spunandu-i sa mute moastele sale. Alexandru a gasit moastele acolo unde i se indicase in viziunea daruita lui, uimindu-se tare de parfumul si frumusetea lor, trupul Sfintei Roza aratand ca si cum ar fi fost viu.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 4 septembrie

Sfantul Episcop Mucenic Vavila; Preafericitul Moise

Alte sarbatori si traditii din 4 septembrie

Dansul coarnelor

Acest stravechi dans, presupus a data din epoca normanda sau chiar mai devreme, are loc anual la Abbots Bromley, un mic sat din Staffordshire, Anglia. Wakes Monday, ziua de luni urmand primei duminici de dupa 4 septembrie, a facut parte odinioara din vechea sarbatoarea dedicata Sfantului Bartolomeu. Desi unii cred ca are la origine un dans pagan al fertilitatii, dansul coarnelor este mai degraba asociat cu drepturile de vanatoare si obiceiurile vanatoresti din padurea Needwood.
La dans iau parte douasprezece baieti si barbati, cu varstele cuprinse intre 12 si 50 de ani, imbracati in vestminte de padurari din secolul al XVI-lea. Sase dintre ei poarta coarne de cerb montate pe bete din lemn. In ceremonial sunt inclusi un cal de lemn (numit Hobby Horse), un barbat jucand rolul lui Robin Hood, un altul imbracat ca o femeie, ce o intruchipeaza pe Lady Marian, un “nebun” ducand o basica umflata pe un bat si un tanar arcas care trage din arc in ritmul muzicii.
Pornind de la biserica, dansatorii strabat toata parohia, oprindu-se sa dea cate un mic spectacol la casele si fermele din drumul lor.

Jocurile romane (Ludi Romani)

Asemeni Jocurilor plebee, Jocurile romane (Ludi Romani) erau tinute in cinstea zeului Jupiter. Ele au inceput odata cu inaugurarea templului dedicat lui Jupiter de pe dealul Capitoliului, pe 13 septembrie 509 inainte de Hristos. Originar un ceremonial durand o singura zi, a ajuns sa se desfasoare timp de 15 zile in vremea lui Cezar.
Inceperea festivitatilor era marcata de o procesiune catre Circus Maximus, o mare arena situata chiar la iesirea din Roma. Impreuna cu atletii, procesiunea ingloba caruri, dansatori, cantareti din fluiere si lire, oameni costumati in piei de capra, intruchipand satiri, imagini ale zeilor, si animale ce urmau a fi sacrificate.
Evenimentele includeau competitii de lupte, alergari, si caruri cu doi ori patru cai.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

2 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 4 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
4 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 03, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.