12 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 12 noiembrie sunt comemorati Sfantul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, Cuviosul Nil Pustnicul, Sfantul Iosafat, Episcop Mucenic, si Sfantul Cristian, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 12 noiembrie

Sfantul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei

Sfantul Ioan cel Milostiv s-a nascut intr-o nobila familie din Cipru. S-a casatorit, a avut copii, dar atunci cand sotia lui si pruncii sai au murit aproape in acelasi timp, a interpretat aceasta tragica pierdere drept un semn de a parasi grijile lumesti si a isi dedica intreaga viata lui Dumnezeu. Odata cu timpul, a devenit arhiepiscop al Alexandriei, ajungand sa fie cunoscut in aceasta demnitate pentru zelul sau consacrat credintei ortodoxe si lupta sa impotriva diferitelor erezii ce isi facusera loc in Egipt in acea vreme. Mai presus de orice, era vestit pentru uimitoarea puritate a generozitatii si compasiunii fata de toti cei din preajma lui.
In ziua cand a fost numit patriarh, a poruncit sa se faca un recensamant al tuturor “stapanilor” sai, asa cum ii numea pe saraci si cersetori. A iesit la iveala ca in Alexandria traiau 7.500 de oameni sarmani, iar Sfantul Ioan a poruncit ca toti sa fie imbracati si hraniti in fiecare zi, folosindu-se pentru aceasta banii bisericii. In rugaciunile sale, obisnuia sa spuna:”Vom vedea, Doamne, care dintre noi va castiga concursul: Tu, care imi dai mereu daruri bune, sau eu, care nu ma voi opri sa le indrept catre cei saraci. Pentru ca eu nu am nimic care sa nu vina la mine prin mila Ta, care imi cuprinde intreaga viata”.

Aparenta lipsa de judecata a Sfantului Ioan cel Milostiv dovedita in darurile facute oamenilor sarmani ii uimea uneori pe cei din jurul sau. Odata, un cersetor a venit la el sub patru deghizari diferite, primind cate o pomana de fiecare data. Atunci cand i s-a atras atentia asupra acestui lucru, Sfantul Ioan a poruncit sa i se dea acelui cersetor dublu fata decat primise, zicand:”Poate ca el este Iisus, Mantuitorul meu, venit special sa ma puna la incercare”. Cu cat facea pomeni mai generoase, cu atat mai multe daruri aducea bisericii Dumnezeu, asa ca nu lipseau niciodata bani pentru cei necajiti si pentru nevoile bisericii. Odata, un cleric a dat numai o treime din cat ii spusese patriarhul unui om a carui bogatie se risipise, gandind ca averea bisericii nu ii ingaduia sa daruiasca atat de mult. Sfantul Ioan i-a dezvaluit apoi acelui cleric ca, la scurt timp dupa aceea, un nobil ce voise sa inzestreze biserica cu o foarte mare suma de bani, a daruit numai o treime din cat isi propusese initial.
Desi Sfantul Ioan a trait intr-un palat potrivit rangului sau de patriarh, nu a detinut nici o proprietate si a locuit in cea mai umila chilie din acel palat. Un bun crestin, stiind despre saracia sa, i-a daruit intr-o zi o patura scumpa. Sfantul Ioan a vandut-o imediat, miluindu-i cu banii obtinuti pe niste oameni sarmani. Daruitorul a gasit apoi patura sa la vanzare, a cumparat-o, si i-a dat-o din nou patriarhului, acesta vanzand-o inca o data pentru a le da bani saracilor. Lucrurile s-au petrecut astfel in numeroase randuri, Sfantul Ioan reusind astfel sa aduca o sporita alinare celor necajiti.
In pofida generozitatii sale, Sfantul Ioan cel Milostiv era extrem de ferm fata de ereticii monofiziti. Desi le-a dat tot ce a putut atunci cand erau la nevoie, i-a invatat pe crestinii ortodocsi sa nu se roage ori sa se adune vreodata alaturi de acei eretici.
La cererea sa, patriarhul s-a intors in Cipru, unde a murit in anul 619, la varsta de 64 de ani.

Cuviosul Nil Pustnicul

Sfantul Cuvios Nil Pustnicul a fost prefect al Constantinopolului in vremea imparatului Teodosie. A fost casatorit si a avut doi copii, o fata si un baiat. In ciuda rangului lor inalt, Sfantul Nil si sotia lui au cazut de acord sa duca o viata monastica in Egipt, nevasta plecand la o manastire impreuna cu fiica lor, iar el mergand cu fiul sau pe muntele Sinai. Aici, cei doi au trait in isihasm pe vaile Sinaiului, alaturi de alti calugari ce isi inchinasera viata singuratatii impartasirii cu Dumnezeu. Intr-o zi, arabii saraceeni i-au atacat pe calugari, ucigand multi dintre ei si luandu-i prizonieri pe altii, Teodul, fiul Sfantului Nil, aflandu-se printre cei din urma. Pentru a-si infrange durerea pricinuita de piederea baiatului, Cuviosul Nil si-a dublat rugaciunile si lucrarile ascetice, devenind vestit pentru darurile sale de a profeti si a indruma. A scris mai mult de 1000 de epistole si tratate spirituale, inclusiv unele de aparare a parintelui sau spiritual, Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat pe nedrept.
Dupa ce a petrecut multi ani pe muntele Sinai, Sfantul Nil si-a regasit fiul, cei doi fiind hirotonisiti preoti de catre episcopul de Elusas, care avusese grija pana atunci de Teodul. Cuviosul Nil s-a odihnit in pace in jurul anului 430. Moastele sale au fost readuse mai tarziu la Constantinopol, fiind venerate la biserica Orfelinatului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 12 noiembrie

Sfintii Mucenici si frati Zenovie episcopul cetatii Egheilor si sora lui Zenovia; Sfintii Apostoli Tertiu, Marcu, Iust; Sfantului Marcian episcopul Siracuzei; Sfintii 9 Mucenici, care prin foc s-au savarsit;  Sfantul Mucenic Manuel; Sfantul Mucenic Dometie.
Vezi Traditii si sarbatori din 30 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 12 noiembrie

Sfantul Iosafat, Episcop Mucenic

Sfantul Iosafat s-a nascut in Lituania, in jurul anului 1580, intr-o familie catolica si a promovat de timpurie unitatea catolica intr-o tara divizata intre ortodocsi si catolici. A intrat la manastirea bizantina a Sfintei Treimi din Vilna in 1604, si a fost ales arhiepiscop catolic al orasului Polotsk in anul 1614. Desi a militat pentru unitatea cu Roma, s-a opus cu fermitate acelor credinciosi ce vedeau unitatea numai in termenii catolici si incercau sa suprime traditiile bizantine in numele unitatii catolice.
Din punct de vedere politic, catolicii si ortodocsii era rivali in Lituania, demnitatea de arhiepiscop de Polotsk fiind disputat intre cele doua tabere. A fost numit un arhiepiscop de Polotsk ortodox, iar Sfantul Iosafat a fost acuzat ca ocupa ilegal scaunul arhiepiscopal. Multi dintre catolicii bizantini au fost castigati catre ortodoxism. Insusi regele Poloniei a ezitat in a-l sprijini pe Iosafat, mai ales dupa ce episcopii polonezi l-au acuzat ca si-ar fi tradat credinta, nelatinizandu-si dioceza.
Una din localitatile cu probleme din dioceza Sfantului Iosafat era Witebsk, asa ca arhiepiscopul a mers intr-acolo in noiembrie 1623 pentru a aduce pacea si reconcilierea printre credinciosi.
Pe 12 noiembrie, o multime de oameni a navalit in casa unde statea, strigand vorbe de ura si violenta. Atunci cand s-a confruntat cu atacatorii, Sfantul Iosafat a fost lovit in cap cu o halbarda si ucis. Trupul sau mutilat a fost tarat si aruncat intr-un rau. Sfantul Iosafat a fost canonizat de Papa Pius al IX-lea in anul 1867.

Sfantul Cristian, Mucenic

Bucatar al unei misiuni de calugari camaldulezi, chemate de regele Boseslau intru crestinarea Poloniei, Sfantul Cristian, de origine poloneza, locuia impreuna cu fratii italieni Benedict si Ioan, si cei polonezi Isac si Matei,  intr-un schit din apropiere de Grezno, langa raul Warta. Schitul a fost atacat intr-o noapte de un grup de talhari, care i-au ucis pe toti calugarii si pe Sfantul Cristian. Episcopul de Poznan a dispus ca trupurile celor patru calugari sa fie ingropate in biserica, iar cel al bucatarului in interiorul schitului, considerandu-se ca sfintenia lui Cristian era mai mica, intrucat incercase sa se apere cu ajutorul unui baston. Talharii au fost prinsi, regele Boleslau poruncind sa fie legati in lanturi de mormintele celor pe care ii ucisesera si lasati acolo pana la moarte. Printr-un miracol, lanturile s-au rupt de la sine, dovedindu-se astfel ca ucigasii fusesera iertati de catre victimele lor. Dupa ce s-au cait pentru faradelegile infaptuite, talharii au fost primiti ca servitori in manastire.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 12 noiembrie

Sfantul Episcop Ioan Milostivul; Cuviosul Nil Sinaitul; Sfantul Episcop Mucenic Iosafat


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:
10 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 12 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
12 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 11, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Cu ocazia asta am mai citit si alte chestii in plus despre Alexandria, in afara istorioarei tale.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.