18 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 iunie sunt praznuiti Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul, Cuviosul Erasm, si Sfintii Mucenici Marcu si Marcelin.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 iunie

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul

Un respectat comandant din Tripoli, Fenicia, Sfantul Leontie a fost descris drept “inalt si viguros, puternic si indraznet in lupte”. Atunci cand s-a aflat ca este crestin si ca impartea grane saracilor din depozitele imperiale, guvernatorul Adrian, un dusman inveterat al lui Hristos, l-a trmis pe Ipatie, un alt comandant din armata romana, si pe Teodul, un simplu ostas, impreuna cu altii, sa il aresteze pe Leontie. Pe drum, Ipatie s-a imbolnavit grav, cuprins de febra, asa ca misiunea lui a fost intarziata. Intr-o noapte, un inger al Domnului a aparut in fata lui Ipatie si i-a spus: “ Daca vrei sa fii vindecat, atat tu, cat si soldatii tai, trebuie sa stigati catre ceruri de trei ori: “Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-ma!” Ipatie le-a marturisit tovarasilor sai despre viziunea lui divina, si, cu totii, au cerut ajutor Domnului, asa cum le spusese ingerul.
Imediat dupa aceea, Ipatie s-a lecuit. Dupa aceea, au mers cu totii pana la casa lui Leontie, care i-a primit cu bratele deschise si i-a ospatat. Sfantul Leontie le-a declarat dragostea sa fata de Hristos si inimile lor s-au incalzit cuprinse de acelasi simtamant. In timp ce Leontie continua sa le vorbeasca, un nor stralucitor a coborat asupra lui Ipatie si Teodul, racorindu-i cu o roua cereasca. In acel moment, Sfantul Leontie a zis cu voce tare “In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh”, consfintind astfel botezul primit de acestia char din partea Sfantului Duh.
Atunci cand Adrian a auzit ce se intamplase, i-a batut cu cruzime pe Sfintii Ipatie si Teodul, punand apoi sa fie decapitati. Dupa aceea, l-a schingiuit groaznic pe Sfantul Leontie, pana cand acesta a murit, fara a se lepada insa de credinta crestina. Toate acestea s-au petrecut in vremea imparatului Vespasian.

Cuviosul Erasm

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 18 iunie

Sfantul mucenic Dorotei, episcopul Tirului; Sfintii Mucenici: Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon
Vezi Traditii si sarbatori din 5 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 18 iunie

Sfintii Marcu si Marcelin, Mucenici

Sfintii Marcu si Marcelin au fost frati gemeni si diaconi. Proveniti dintr-o distinsa familie, traiau la Roma impreuna cu sotiile si copiii lor. Arestati pentru vina de a fi crestini, au refuzat sa aduca jertfe idolilor romani. Au reusit sa ii converteasca pe gardienii lor, si au evadat din temnita, fiind prinsi putin timp dupa aceea. Amandoi au fost ucisi la Roma, in anul 286. Bazilica lor a fost descoperita in catacombele Sfintei Balbina, in anul 1902.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 18 iunie

Sfantul Mucenic Leontie


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 18 iunie – Horoscop general Profil astrologic

16 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
18 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 17, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.