8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 septembrie se celebreaza, atat de crestini-ortodocsi, cat si de romano-catolici si greco-catolici, ziua Nasterii Maicii Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 8 septembrie

Nasterea Maicii Domnului

Sfanta Fecioara Maria s-a nascut intr-o vreme cand oamenii ajunsesera la o atat de mare decadere morala incat parea imposibil sa mai fie salvati. Se spunea pe atunci ca Dumnezeu trebuia sa revina in lume pentru a reinstaura credinta si a nu permite ruina omenirii.
Fiul lui Dumnezeu a ales sa isi asume o natura umana pentru a mantui oamenii si a ales-o ca Mama a Sa pe Intru Totul Curata Fecioara Maria, singura ce putea da nastere Sursei puritatii si sfinteniei.
Nasterea Maicii Domnului este aniversata de catre biserica ca o zi universala a bucuriei. Atat in contextul Noului cat si in Vechiului Testament, Preabinecuvantata Fecioara Maria s-a nascut in aceasta mareata zi fiind aleasa inainte de vremuri pentru a aduce pe pamant Misterul Intruparii Cuvantului Lui Dumnezeu.

Sfanta Fecioara Maria s-a nascut in micul oras Galileea din Nazaret. Parintii ei erau Ioachim, din tribul regelui profet David, si Ana din tribul primului preot Aaron. Cei doi nu aveau copii, intrucat Ana era stearpa.
Atunci cand au ajuns varstnici, Ioachim si Ana si-au pierdut orice speranta in mila Domnului de a le darui un prunc. Ei erau strabatuti de puternica credinta ca totul este posibil pentru Dumnezeu, si ca El era capabil sa invinga infertilitatea Anei chiar si la o varsta inaintata, asa cum o facuse in cazul lui Sarah, sotia patriarhului Avraam. Sfintii Ioachim si Ana au jurat ca daca Domnul le va darui un prunc, ei il vor pune in serviciul lui Dumnezeu, la templu.
Neputinta de a face copii era considerata printre evrei o pedeapsa divina pentru pacate si, din aceasta cauza, Sfintii Ioachim si Ana au avut de indurat jignirile celor aproape de ei. Intr-una din aceste ocazii, Ioachima vrut sa ii ofere un sacrificiu Domnului la templu, insa mai marele preotilor nu l-a lasat, zicand ca nu era demn de asta, pentru ca nu avea copii.
Indurerat, Sfantul Ioachim a mers in salbaticie si s-a rugat acolo in lacrimi lui Dumnezeu sa ii dea un copil. Sfanta Ana a plans si ea cu lacrimi amare atunci cand a auzit ce se petrecuse la templu. Ea nu s-a ridicat insa impotriva Domnului, ci, mai curand, s-a rugat Lui pentru a-i mantui familia.
Dumnezeu a implinit dorinta arzatoare a celor doi soti atunci cand erau foarte batrani si erau pregatiti, prin viata lor virtuoasa, pentru minunata lor sarcina: aceea de a fi parintii Sfintei Fecioare Maria, viitoarea Maica a Domnului.
Arhanghelul Gavriil a adus lui Ioachim si Anei fericita veste ca rugaciunile lor fusesera auzite de Dumnezeu, si ca urmau sa aiba o binecuvantata fiica numita Maria, prin care avea sa vina mantuirea lumii.
Nasterea maicii Domnului marcheaza schimbarea vremurilor, anuntand ca maretele si alinatoarele promisiuni ale lui Dumnezeu de a salva omenirea din sclavia diavolului sunt pe cale sa se implineasca. Acest eveniment a adus pe pamant sfintenia imparatiei Domnului, o imparatie a adevarului, pietatii, virtutii si a unei vieti fara de sfarsit.

Vezi: Nasterea Maicii Domnului – Traditii si obiceiuri 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 8 septembrie

Sfintii Mucenici Adrian si Natalia; Sfintii douazeci si trei de Mucenici; Sfantul Mucenic Adrian printul; Sfintii Mucenici Petru, Victor, Dimitrie, Petru si Roman; Icoana Maicii Domnului din orasul Vladimir.
Vezi Traditii si sarbatori din 26 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 8 septembrie

Nasterea Sfintei Fecioare Maria

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului se celebreaza cel putin din secolul al saselea, cand Sfantul Romanus Melodistul, un crestin oriental ce crease mai multe imnuri folosite in liturghiile bisericii rasaritene catolice si celei rasaritene ortodoxe, a compus un imn dedicat special acestei sarbatori. Sarbatorirea Nasterii Maicii Domnului a ajuns la Roma in secolul al VII-lea, dar au fost necesare inca cel putin doua secole inainte de a fi instituita in intregul occident.
Sursa povestirii despre nasterea Sfintei Fecioare Maria este Protoevanghelia lui Iacob ori Evanghelia dupa Iacob, o evanghelie apocrifa scrisa in jurul anului 150. De aici se cunoaste numele parintilor Fecioarei Maria, Ioachim si Ana, ca si traditia despre faptul ca acest cuplu era lipsit de copii pana cand un inger al Domnului a aparut in fata Anei si a vestit-o ca va ramane insarcinata. Multe detalii asemanatoare se regasesc in si mai tarzia evanghelie apocrifa a Nasterii Mariei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 8 septembrie

Nasterea Maicii Domnului


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

6 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

7 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 8 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 07, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.