14 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 14 octombrie are loc sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, si sunt comemorati Sfintii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie si Silvan, precum si Sfantul Calist I, Papa Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 octombrie

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Vezi: Legenda Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfintii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie si Silvan

Acesti sfinti mucenici s-au sacrificat pentru Hristos la Milano, fiind decapitati din porunca imparatului Nero. Multa vreme dupa aceea, moastele lor au fost descoperite gratie unei divine viziuni a Sfantului Ambrozie, fiind apoi inmormantate cu toata cinstirea cuvenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 14 octombrie

Acoperamantul Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; Sfantul Apostol Anania; Preacuviosul Roman Melodul; Icoana Maicii Domnului de la manastirea Harbovat.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 14 octombrie

Sfantul Calist I, Papa Mucenic

Cele mai multe informatii despre Sfantul Calist I vin din partea inamicului sau, Sfantul Hipolit, un antipapa timpuriu, ajuns apoi mucenic. Calist a fost sclav intr-o nobila familie romana, in care avea sarcina de a gestiona finantele stapanilor sai. Dupa ce a pierdut banii ce ii fusesera incredintati, a fugit dar a fost prins putin timp dupa aceea. Mai tarziu, a fost eliberat din sclavie, pentru a reusi sa recupereze o parte din bani. Se pare ca zelul sau de a face acest lucru a mers prea departe, fiind mai tarziu arestat din pricina unei incaierari dintr-o sinagoga. Condamnat la munca silnica in minele din Sardinia, a fost eliberat datorita influentei iubitei imparatului, si s-a stabilit in localitatea Anzio. A devenit supraintendent al cimitirului crestin din Roma, si a fost numit  diacon de catre papa, ajungand prietenul si sfatuitorul acestuia.
A fost ales papa cu majoritatea votului clericilor si laicilor din Roma, fiind,  dupa aceea, dur atacat de fostul sau contracandidat, Sfantul Hipolit, cel dintai antipapa din istoria bisericii catolice. Aceasta schisma a durat 18 ani.
Sfantul Calist I a primit cununa de mucenic in timpul unei revolte din Trastevere, Roma, fiind cel dintai papa martir.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 14 octombrie

Sfintii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie si Celsie; Cuviosul episcop Cosma al Maiumei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:

12 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 14 octombrie – Horoscop general Profil astrologic

14 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.