25 decembrie / Craciunul – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Vreme de circa o mie de ani , romanii au sarbatorit Anul Nou de Craciun, in ziua nasterii lui Iisus Hristos.Tocmai de aceea , in unele regiuni din Banat sau Transilvania , ziua de 1 ianuarie era numita Craciunul Mic , si nu Anul Nou.
Colindele de Craciun au fost lasate de Dumnezeu , se spunea in Bucovina, pentru ca oamenii sa uite de rautatile lor de zi cu zi si sa isi aduca aminte de Domnul macar odata pe an .Atunci cand , in preajma zilei de 25 decembrie , nu se vor mai auzi colindele, romanii vor intra, se zicea , sub stapanirea diavolilor.In traditia populara romanesca, Mos Craciun apare pe un cal alb si este pomenit a-l fi intalnit , impreuna cu Fecioara Maria si Pruncul Iisus, pe Ioan Santioan, ocazie cu care si-a marturisit credinta lui intru Domnul.Desi in unele locuri se spunea ca Mosul Craciun s-ar fi nascut inaintea tuturor celorlalti sfinti (in ieslele din grajdul sau nascandu-se Hristos) , exista si credinta ca el impiedica , in fiecare an , pe cat putea , venirea la viata pamanteasca a lui Iisus , intrucat acest lucru insemna plecarea sau moartea lui. Mai multe despre aceasta legenda poti afla din articolul

In noaptea dinaintea Craciunului se deschid cerurile si nu trebuie lasat sa se stinga focul din vatra , acolo arzand , adeseori, un mare butuc , numit “busteanul Craciunului” (vezi similaritatea cu Yule din Europa occidentala) .Cenusa acestui bustean era imprastiata prin gradini , pentru ca anul urmator sa le aduca roada.

In ziua de Craciun , finii tebuie sa mearga cu daruri la nasi. Daca de Craciun este atat de cald incat se pot lasa usile deschise, va fi mare frig de Pasti. Desi ne-am obisnuit sa mancam friptura de porc la masa de Craciun, in credintele vechi ale poporului roman se zicea ca ne este bine sa faci asa ceva , pentru ca vitele sa nu boleasca sau sa nu fie atacate de lupi , ori ca porcii sa nu piara in anul ce vine.Se mai spunea ca este bine sa mananci mai intai, in ziua de Craciun , carne de vrabie, ca sa fii agil si usor la munca in anul viitor precum o vrabie.

Din prima zi de Craciun si pana la Sfantul Vasile sau Boboteaza, copiii umblau cu steaua .Ei erau numiti “stelari”, “crai” ori “colindatori”.Intr-un obicei , pierdut din pacate , ei purtau pe cap coroane de hartie colorata, ce ii asemuiau cu magii ce au vestit nasterea lui Iisus.O traditie mai evidenta legata de regii ori magii ce au umblat dupa steaua marelui dregator peste viata si moarte, Iisus, era evidentiata de obiceiurile “Irozilor” sau “Vicleimului “ .

Mai multe despre Craciun poti afla din articolele :

Craciunul in superstitiile si credintele Europei

Mesaje de Craciun in spaniola | SMS-uri si urari

Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri

Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri

Traditii de Craciun in Anglia

Obiceiuri de Craciun in Franta

Fata zapezii | O legenda de Craciun din Rusia

Simbolurile si semnificatiile Craciunului

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 25 decembrie

Craciunul – Nasterea Domnului

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 25 decembrie

Sfantul Spiridon, facatorul de minuni , Sfantul Alexandru (episcopul Ierusalimului) , Sfantul Mucenic Sinet

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 25 decembrie

Nasterea Domnului – Craciunul

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 25 decembrie

Nasterea Domnului Nostru Iisus Hristos – Craciunul


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 25 decembrie – Horoscop general Profil astrologic

23 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

24 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
25 decembrie / Craciunul – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 25 decembrie / Craciunul  – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 24, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. O alta parere decat cea oficiala in privinta sarbatorii nasterii Domnului Isus

    http://www.slideshare.net/aurelomnou/parasind-craciunul

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.