15 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 15 februarie este dedicata Sfantului Onisim, Sfantului Mucenic Maior, Cuviosului Eusebiu din Siria, Sfantului Claudiu de la Colombière, Sfintei Georgeta, Sfintilor Faustin si Iovita, si sarbatorilor Parinirvana (Nirvana), Lupercalia si Kamakura Matsuri (Sarbatoarea casei de zapada).

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 februarie


Sfantul Apostol Onisim

Sfantul Onisim
Sfantul Onisim
Sfantul Onisim, frigian prin nastere, a fost sclavul lui Filimon, cel caruia i-a adresat o epistola Apostolul Pavel. Onisim a fugit din casa lui Filimon si a ajuns la Roma, unde a fost convertit la dreapta credinta de catre Sfantul Pavel. Apostolul Pavel l-a trimis inapoi la stapanul sau, cerandu-i lui Filimon sa il elibereze.
Sfantul Onisim a slujit credinta crestina multi ani, murind, in cele din urma, ca un mucenic in urma unei batai cu toiegele, poruncita de catre un guvernator roman.

Sfantul Mucenic Maior

Cuviosul Eusebiu din Siria

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 februarie

Intampinarea Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos; Icoana Maicii Domnului numita "Imblanzirea inimilor impietrite"
Vezi Traditii si sarbatori din 2 februarie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 februarie


Sfantul Claudiu de la Colombière

Nascut la Saint-Symphorien-d'Ozon, intre Lyon si Viena, Sfantul Claude La Colombière a fost preot romano-catolic, misionar, scriitor ascetic si confesor al Sfintei Margaret Mary Alacoque.
A intrat in Societatea lui Iisus in anul 1659, iar in anul 1674 a devenit superior al asezamantului iezuit de la Paray-le-Monial. In 1676, a fost trimis in Anglia, ca indrumator spiritual al Mariei (Mary) de Modena, ducesa de York, si apoi regina a Marii Britanii.
Zelul sau de misionar i-a subrezit sanatatea, fiind afectat de o boala a gatului si a plamanilor. In timp ce astepta sa se intoarca in Franta, a fost arestat pe neasteptate si aruncat in inchisoare, fiind acuzat de conspiratie impotriva tronului Angliei. Gratie rolului sau avut pe langa Mary de Modena si a protectiei regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea, a scapat de condamnarea la moarte, fiind insa exilat in 1679. Si-a petrecut ultimii doi de ani viata la Lyon, unde a fost conducator spiritual al tinerilor iezuiti, si la Paray-le-Monial, unde s-a retras pentru a-si ingriji sanatatea.
Sfantul Claudiu de la Colombière a fost beatificat de Papa Pius al XI-lea pe 16 iunie 1929, si canonizat de Sfantul Ioan Paul al II-lea pe data de 31 mai 1992.

Sfanta Georgeta, fecioara

Decedata in jurul anilor 500, Sfanta Georgeta a fost o fecioara pustnica din apropiere de Clermont, Auvergne, din Franta.

Sfintii Faustin si Iovita, mucenici

Sfintii Faustin si Iovita erau frati, nascuti dintr-o familie nobila, originari din Brescia. Potrivit traditiei, ei au predicat crestinismul fara nici o teama, in vreme ce episcopul din Brescia statea ascuns. Zelul lor a trezit mania paganilor, al caror conducator, Julian, i-a arestat si i-a supus torturii. Intrucat schingiuirile si amenintarile nu le-au zdruncinat credinta, imparatul Adrian, care trecea la un moment dat prin Brescia, a poruncit sa li se taie capetele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 februarie


Sf. Ap. Onisim

Alte sarbatori si traditii din 15 februarie


Sarbatoarea Nirvanei

Sarbatoare buddhista Mahayana, comemorand Parinirvana sau moartea trupeasca a lui Buddha.

Lupercalia

Sarbatoare din Roma antica, in cadrul careia credinciosii se adunau intr-o pestera de pe Dealul Palatin, unde legendarii intemeietori ai Romei, Romulus si Remus, fusesera crescuti si hraniti de catre o lupoaica. Aveau loc sacrificii de capre si caini catre zeitatile Lupercus si Faunus. Luperci, preotii lui Lupercus, manjiti de sangele animalelor aduse drept jertfa, alergau dupa femei, lovindu-le cu biciuri facute din piei de capre, in acest fel asigurandu-le fertilitatea si o nastere usoara. Denumirea acestor bice (“februa”, adica “instrumente de purificare”), a fost la originea numelui lunii februarie. Potrivit unor interpretari, Lupercalia a fost predecesoarea sarbatorii contemporane a Sfantului Valentin. O parte din ceremonial implica punerea unor bilete cu numelor unor fete intr-o cutie, de unde erau extrase de catre baieti, formandu-se astfel perechi de tineri ce ramaneau impreuna pana la urmatorul festival Lupercalia.

Kamakura Matsuri (Sarbatoarea casei de zapada)

Sarbatoare ce are loc in prefectura Akita, din nordul Japoniei, intre 15 si 17 februarie, perioada cand zapada acopera din abundenta pamantul. Scopul originar al acestui festival era de a se face rugaciuni catre Suijin-sama, zeul apei, pentru obtinerea unor bogate recolte de orez.
In Yokote si alte localitati din regiune, copiii construiesc “Kamakura”, case din zapada avand un diametru de aproape doi metri, asemanatoare iglu-urilor eschimosilor. Ei fac petreceri in interiorul casutelor in care se aduc rogojini tatami si altare din lemn dedicate lui Suijin-sama, in timp ce familiile se reunesc, beau sake si mananca fructe si prajituri din orez. Prajiturile de orez sunt facute in forma de berze, broaste testoase (simboluri ale longivitatii), si caini numiti “inukko”, avand menirea de a proteja impotriva demonilor.



Nascut pe 15 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

12 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

14 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
15 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.