19 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 februarie sunt comemorati Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia, Cuviosii Marturisitori Evghenie si Macarie, si Sfantul Episcop Mansuet.

In anul 2012, in biserica crestin-ortodoxa, data de 19 februarie este marcata de Duminica lasatului sec de carne ori Duminica Infricosatoarei Judecati, care inaugureaza saptamana dinaintea Postului Pastelui de-a lungul careia este oprit a se manca carne. Vezi : Duminica lasatului sec de carne – Traditii si obiceiuri . In urmatorii ani, acest eveniment religios se desfasoara dupa cum urmeaza : 2013 - 10 martie; 2014 - 23 februarie ; 2015 - 15 februarie; 2016 - 6 martie; 2017 - 19 februarie ; 2018 - 11 februarie; 2019 - 3 martie; 2020 - 23 februarie; 2021 - 7 martie; 2022 - 27 februarie; 2023 - 19 februarie; 2024 - 10 martie; 2025 - 23 februarie; 2026 - 15 februarie; 2027 - 7 martie; 2028 - 20 februarie; 2029 - 11 februarie; 2030 - 3 martie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 19 februarie


Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia

Sfintii Arhip, Filimon si Apfia
Sfintii Arhip, Filimon si Apfia
Sfantul Arhip, fiu al Sfantului Filimon si al Sfintei Apfia, a fost asemeni lor, ucenic al Apostolului Pavel, care il numea “tovarasul nostru de lupta” (Noul Testament, Filimon :2). Atat el, cat si tatal sau au predicat Sfanta Evanghelie la Colossae, Sfantul Arhip servind probabil drept preot al bisericii din casa familei sale (Noul Testament, Coloseni 4:17). Sfantul Arhip era atat de dedicat misiunii de a aduce in inima oamenilor credinta crestina incat a starnit mania paganilor, care l-au arestat si l-au adus in fata guvernatorului Androcle. Pentru ca a refuzat sa aduca jertfe la templul zeitei Artemis, a fost biciuit, batut, torturat in diferite feluri, fiind, in cele din urma, omorat cu pietre.

Cuviosii Marturisitori Evghenie si Macarie

In vremea imparatului Iulian Apostatul, Sfint Evghenie si Macarie, au fost arestati si infatisati infatisati imparatului, ei marturisindu-si fara teama credinta in Cristos si acuzandu-l pe Iulian Apostatul ca a incalcat poruncile Dumnezeiesti, facandu-se inchinator la idoli. Drept pedeapsa, cei doi au fost spanzurati de picioare, cu capul in jos, si afumati cu fum de gunoi, fiind apoi asezati goi pe un gratar de fier inrosit in foc. Exilati in Mauritania, au ajuns pe un munte inalt, in care traia un balaur infricosator. Sfintii Evghenie si Macarie s-au dus la pestera unde isi avea salasul fiara, si, la rugaciunile lor, a venit un fulger din cer care a ars balaurul. Dupa ce au trait treizeci de zile in acea pestera, numai prin rugaciune, fara apa si mancare, au fost calauziti de un glas ingeresc catre o stanca din apropiere, ce s-a umplut pe data de lumina si s-a despicat in doua, izvodind o apa minunata, ce a potolit setea si foamea celor doi. Dupa ce au cerut sa fie sloboziti, Domnul i-a ascultat si i-a luat in imparatia sa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 19 februarie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Vucol, episcopul Smirnei; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Varsanufie; Pomenirea preacuviosului Fotie marturisitorul, cel întocmai cu apostolii, patriarhul Constantinopolului; Pomenirea sfantului mucenic Iulian; pomenirea Sfintilor Mucenici Marta, Maria, Doroteea, Hristina, Teofil

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 19 februarie


Sfantul Mansuet, episcop

Printre multele dificultati de care s-a lovit teologia crestina in primele secole ale bisericii, a fost si disputa despre existenta unei singure firi sau a doua firi in Cristos. In primul caz a fost vorba despre teza monotelisma, in cel de-al doilea, despre cea duotelisma.
In cele din urma, monotelismul a fost respins ca erezie, afirmandu-se ca adevarata natura a lui Iisus Cristos ii cuprindea atat pe Dumnezeu cat si pe om. Doctrina ortodoxa a celor doua firi ale lui Cristos a fost confirmata de Conciliul de la Lateran (octombrie 649).
Controversa a continuat insa de-a lungul vremii, la ea luand parte, printre altii, Sfantul Mansuet, cel de-al patruzecelea episcop al Milanului, celebrat in ziua de 19 februarie.
Participarea Sfantului Mansuet la Conciliul de la Roma din martie 680 a intarit dezaprobarea monotelismului si afirmarea tezei ca in Iisus Cristos convietuiau atat omul cat si Domnul, partea umana supunandu-se celei divine, dar fiind la fel de activa. Pentru a da o si mai mare putere luptei impotriva monotelismului, Sfantul Mansuet a scris o carte elaborata, in care a descris pe larg argumentele impotriva acestei erezii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 19 februarie


Sf. Ap. Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia




Nascut pe 19 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

17 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

18 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
19 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 18, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.