8 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 februarie sunt cinstiti Sfantul Teodor Stratilat, Sfantul Zaharia, Sfintele Mucenite surori, Marta si Maria, Sfantul Ieronim Emiliani, Sfanta Iosefina Bakhita, si au loc sarbatorile Tu BiShvat si Hari-Kuyo (Sarbatoarea acelor rupte).


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 8 februarie


Sfantul mare Mucenic Teodor Stratilat

Sfantul Teodor Stratilat
Sfantul Teodor Stratilat
Sfantul Teodor Stratilat  era un renumit general in armata romana, dar si un crestin convins, ce traia in Heraclea din Pontus. Imparatul Licinius si-a pus in gand sa il viziteze, pentru a-l felicita dar si pentru a incerca sa il abata de la credinta sa.
Atunci cand imparatul a ajuns la Hariclea, Sfantul Teodor Stratilat l-a intampinat cu onoruri, iar Licinius l-a laudat pentru serviciile sale in slujba imperiului. Apoi imparatul nu s-a putut abtine sa nu il mustre pentru faptul ca nu aducea jerfe zeilor. Sfantul Teodor a cerut sa i se aduca acasa statuile celor mai respectati zei romani, facute din aur si argint, promitand ca a doua zi ii va venera in public. Satisfacut, gandindu-se ca a reusit sa il intoarca inapoi la paganism,  Licinius a si-a dat acordul.
In acea noapte, Sfantul Teodor Stratilat a sfaramat statuile zeilor aduse in casa lui si a daruit aurul si argintul din ele oamenilor sarmani. Atunci cand s-a aflat despre acest lucru, Sfantul Teodor  si-a recunoscut fara ezitare faptele si si-a declarat credinta deplina in Cristos.  Plin de manie, imparatul a poruncit sa fie torturat, mutilat, si apoi crucificat. Chiar si pe cruce, Sfantul Teodor Stratilat a continuat sa fie schingiuit. Trupul i-a fost taiat, i s-au scos ochii, si a fost strapuns de sageti, fiind lasat sa moara pe cruce. A doua zi, Licinius a ordonat ca el sa fie aruncat in mare, dar, spre mirarea tuturor, Sfantul Teodor era in viata, cu corpul intreg si vindecat de toate ranile. Gratie acestei minuni, multi dintre cei prezenti, inclusiv unii dintre curtenii imparatului s-au convertit la crestinism. Vazand ca sfantul incepuse deja sa aiba discipoli, imparatul a poruncit sa fie decapitat fara intarziere. Sfintele moaste ale Sfantului Teodor Stratilat au fost trimise la casa familiei sale, in Euchaita, unde au prilejuit atat de multe minuni incat acea localitate a ajuns sa fie numita Theodoropolis.

Sfantul Prooroc Zaharia

Sfantul Zaharia a facut parte dintre acei ce s-au intors la Ierusalim din Babilon, in urma decretului dat de Cirus, in anul 538 i.Cr. Impreuna cu proorocul Agai, a inceput sa profeteasca in Ierusalim in anul 520, pentru a-i incuraja pe evrei sa revina la sarcina lor de a-si reconstrui Templul. Proorocirile sale, anuntand si venirea lui Cristos,  sunt descrise in cartea lui Ezra si in cartea ce ii poarta numele din Vechiul Testament. In vremea imparatului Honorius, printr-o revelatie divina, moastele lui au fost descoperite, intacte, in Ierusalim.

Sfintele Mucenite surori, Marta si Maria

Sfintele Marta si Maria, surori de mama, fecioare dedicate slujirii lui Cristos, traiau in Asia, in timpul prigoanelor impotriva crestinilor. Odata, in vreme ce conducatorul acelor locuri trecea prin dreptul casei lor, Marta si Maria au strigat catre el, de mai multe ori ; “Suntem crestine !” La inceput, marele demnitar s-a facut ca nu le aude, apoi  le-a spus ca le iarta pentru tineretele lor, insa cele doua sfinte au continuat sa isi proclame, cu voce tare, credinta in Cristos. Mai mult decat atat, fratele lor mai mic, Sfantul Mucenic Licarion, si-a declarat si el iubirea fata de Domnul. Conducatorul a poruncit atunci sa fie toti trei spanzurati pe cruci, unde si-au dat duhul loviti de sabie.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 8 februarie


Pomenirea cuviosului nostru parinte Xenofont, a sotiei sale Maria si a fiilor lor Arcadie si Ioan; Pomenirea cuviosului nostru parinte Simeon, numit cel batran; Pomenirea sfintilor mucenici Anania preotul, Petru temnicerul si alţi sapte ostasi care au fost cu dansii; Pomenirea Sfantului Ierarh Iosif din Solun; Pomenirea Sfantului Mucenic Ioan 


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 8 februarie


Sfantul Ieronim Emiliani
(1481 – 1537)

Comandant militar al fortaretei din Venetia, Sfantul Ieronim Emiliani nu se incredea in zei, ci numai in puterea sa si a ostasilor sai. Atunci cand dusmanii Venetiei, din Cambrai, au cucerit fortareata, el a fost prins si aruncat in inchisoare. In celula sa intunecata, Sfantul Ieronim Emiliani s-a hotarat sa faca tot ce putea pentru a scapa de lanturile care il legau. In timp, s-a indepartat de lucrurile lumesti si s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu.
Cand a reusit, in cele din urma, sa evadeze, si-a lasat lanturile in preajma bisericii din Treviso, drept multumire ca fusese eliberat nu numai din inchisoare de piatra , ci si din temnita sa spirituala.
Dupa ce, o vreme , a fost primar in Treviso, s-a reintors acasa in Venetia, unde a studiat pentru a se pregati de preotie. Razboiul se terminase, dar lasase in urma molimi si infometare. Sfantul Ieronim Emiliani s-a dedicat celor aflati in suferinta, dar in special orfanilor care nu aveau pe nimeni care sa le poarte de grija. El a devenit, parintele si familia lor.
Folosindu-si banii, a inchiriat o casa pentru orfani, i-a hranit, i-a imbracat si i-a educat in spiritul credintei crestine. Din cauza ca nu se menaja deloc, a ajuns sa se fie atins si el de o molima.
Sfantul Ieronim Emiliani a fondat orfelinate si in alte orase, precum si un spital si un adapost pentru prostituate. Prin eforturile sale, a adunat in jurul sau o congregatie de preoti si calugari care au fost numiti dupa locul unde locuiau, “Parintii din Somasca”. Desi isi petreceau timpul educand tinerii, principala lor preocupare era aceea de a-i ajuta pe copiii fara parinti.
Molipsit din nou de o boala, in timp ce avea grija de suferinzi, Sfantul Ieronim Emiliani a murit in anul 1537, la varsta de 56 de ani. El este sfantul patron al copiilor abandonati si al orfanilor.

Sfanta Iosefina Bakhita, fecioara
(1869 – 1947)

Sfanta Iosefina Bakhita, o fosta sclava de origine sudaneza, a devenit calugarita in Congregatia Surorilor Canosiene, in Italia,  traind si muncind aici vreme de 45 de ani. Beatificata de catre papa Ioan Paul al II-lea pe 17 mai 1992, a fost declarata sfanta de catre biserica romano-catolica in anul 2000.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 8 februarie


Sf. M. Teodor Stratilat; Sf. Pf. Zaharia; Sf. M. surori Marta si Maria


Alte sarbatori si traditii din 8 februarie



Tu BiShvat

Tu BiShvat sau Tu B'shevat este o celebrare iudaica a sosirii primaverii, marcata prin pregatirea de mancaruri specifice evreiesti. Aceasta sarbatoare este numita si “Noul an al arborilor”, intrucat pe 8 februarie se obisnuia sa se determine varsta pomilor, in vederea altoirii.

Hari-Kuyo (Sarbatoarea acelor rupte)

Festival japonez buddhist ce are loc in zilele de 8 decembrie si 8 februarie - Vezi Traditii si sarbatori din 8 decembrie



8 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Doresc sa cumpar reclama pe siteul dumnevoastra banner sau link.
    id YM! ciucu1988
    Putem discuta ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.