3 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 3 septembrie sunt pomeniti Sfantul Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, Cuviosul Teoctist, Sfantul Grigore cel Mare, Papa invatator, si Sfantul Marinus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 3 septembrie

Sfantul Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei

Dupa moartea celor 20.000 de martiri din Nicomedia (Vezi 28 decembrie), episcopul lor Antim s-a refugiat intr-un sat din acea regiune, pentru a avea grija de credinciosii sai ramasi in viata. Imparatul si-a trimis ostasii pentru a-i da de urma, iar atunci cand acestia l-au intalnit dar nu l-au recunoscut, Sfantul Antim i-a gazduit, i-a hranit si abia apoi si-a dezvaluit identitatea.
Impresionati de bunatatea lui, soldatii i-au promis ca ii vor spune lui Maximilian ca nu l-au gasit. Sfantul Antim era insa dornic de merge cu ei, si pe drumul spre imparat i-a convertit prin povete si dojeni, reusind, in cele din urma, sa ii boteze pe toti. Si-a marturisit cu mandrie si fara teama credinta in fata imparatului si, dupa ce a trecut prin groaznice schingiuiri, a fost decapitat in anul 303 ori 304.

Cuviosul Teoctist

Sfantul Cuvios Teoctist din Palestina a dus o viata aspra de post si rugaciune in salbaticia desertului iudeu Wadi Mukelik, fiind tovaras la inceput cu Sfantul Eutimie cel Mare, alaturi de care a impartasit virtutile sfinteniei. An de an, cei doi mergeau in pustietate dupa Boboteaza, dedicandu-se din tot sufletul rugii, vegherii si postirii, dupa care reveneau in chiliile lor cu prilejul Duminicii Floriilor.
Dupa ce au fost astfel tovarasi vreme de cinci ani, Cuviosul Teoctist si Sfantul Eutimie cel Mare s-au dus in pustie pentru a petrece acolo Postul Mare, ocazie cu care au descoperit intr-o oaza o mare pestera transformata mai tarziu in biserica. Au ramas acolo gandind ca aceasta era voia lui Dumnezeu, hranindu-se numai cu ierburi si fara a intalni vreun alt om.
Intr-o buna zi, pastorii din Betania i-au gasit pe cei doi asceti si s-au intors degraba in satul lor pentru a da aceasta veste tuturor. Dupa aceea, multi oameni au venit la ei pentru a primi indrumare, printre ei numarandu-se calugari din alte manastiri.
Cu timpul, s-au adunat atat de multi calugari in acel loc, incat a fost nevoie sa se cladeasca o lavra deasupra biericii din pestera. Sfantul Teoctist i-a primit cu bratele deschise pe toti cei sositi la el, ascultandu-le spovedania si lecuindu-le ranile spiritului.
Ajuns la o varsta foarte inaintata, Sfantul Teoctist s-a imbolnavit grav. Sfantul Eutihie (el insusi avand 90 de ani) a venit sa il vada si sa il ingrijeasca. Atunci cand Cuviosul Teoctist s-a mutat la Domnul, in anul 467, a fost inmormantat de patriarhul Anastasie al Ierusalimului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe  3 septembrie

Sfantul Apostol Tadeu; Sfanta Mucenita Vasa, impreună cu copiii ei: Sfintii Teognie, Agapie si Pist; Pomenirea Sfintei Teoclita, facatoarea de minuni; Cuviosul Avramie.
Vezi Traditii si sarbatori din 21 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 3 septembrie

Sfantul Grigore cel Mare, Papa invatator

Nascut la Roma, in jurul anului 540, Sfantul Grigore a fost fiul lui Gordianus, un bogat senator care mai tarziu a renuntat la onorurile  lumesti, devenind unul din cei sapte diaconi ai Romei. Dupa ce si-a finalizat studiile, la varsta de numai 34 de ani, Sfantul Grigore a fost numit de imparatul Iustin cel Tanar in functia de magistrat sef al Romei.
Dupa moartea tatalui sau, a construit sase manastiri in Sicilia si una in Roma, in propria-i casa, ce a devenit apoi manastirea benedectina a Sfantului Andrei. In acest ultim locas si-a inceput si el traiul monahal in anul 575, la varsta de 53 de ani.
Dupa moartea lui Pelagius, Sfantul Grigore a fost ales papa prin consensul unanim al preotilor si poporului. In acest fel, au inceput stradaniile sale ce i-au adus supranumele de “cel Mare”. Zelul sau religios s-a extins in intreaga lume, facandu-l sa intre in contact cu toate bisericile crestinatatii. In ciuda suferintelor sale fizice si a multiplelor sale obligatii, a gasit timp sa creeze numeroase opere importante. Sfantul Grigore este unul din cei mari patru invatatori (doctori) ai bisericii romane. A murit pe 12 martie 604. Sfantul Grigore este patronul profesorilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 3 septembrie

Sfantul episcop Antim; Cuviosul Teoctist

Alte traditii si sarbatori din 3 septembrie

Sfantul Marinus

3 septembrie este ziua oficiala a intemeierii Republicii San Marino. Cea mai veche tara independenta din Europa, San Marino si-a luat numele de la Sfantul Marinus. Potrivit legendei, acest sfant din secolul al IV-lea a fost un diacon si un cioplitor in piatra ce lucra la constructia unui apeduct. Intr-o zi, o femeie l-a confundat cu sotul ei ce o parasise cu multa vreme in urma. Ea l-a urmarit pana in munti, unde Sfantul Marinus s-a baricadat intr-o pestera pana cand, in cele din urma, femeia a renuntat si a plecat. Sfantul Marinus si-a petrecut restul vietii pe Monte Titano, ducand un trai de sihastru. Orasul San Marino din zilele noastre a fost construit in locul in care se presupune ca a fost ermitajul sfantului.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

1 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

2 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 3 septembrie – Horoscop general Profil astrologic

3 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 3 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.