29 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 29 noiembrie sunt comemorati Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerin, precum si Sfantul Saturnin, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 29 noiembrie

Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerin

Sfantul Mucenic Paramon

Aclinius, guvernatorul Bitaniei in vremea imparatului Decius (249-251), era pe punctul de a pleca de la baile fierbinti din Bisaltia, cand a hotarat sa ii faca pe cei 370 de crestini din Nicomedia, intemnitati din porunca lui, sa aduca ofrande in templul lui Isis. Intrucat au refuzat cu totii sa isi tradeze iubirea de Hristos, au sfarsit prin a li se taia capetele. Vazand acest masacru, Sfantul Mucenic Paramon a strigat:”Ce fapta pacatoasa sa ucizi atatia oameni cuviosi, straini pe deasupra, ca si cum ar fi animale!” Guvernatorul a auzit aceste vorbe, si a ordonat ca Sfantul Paramon sa fie arestat si adus in fata lui. Pe drumul catre Aclinius, a fost batut si batjocorit de ostasii ce il capturasera. Unii si-au infipt sulitele in trupul sau, iar altii i-au taiat limba. In cele din urma, Sfantul Paramon a fost omorat in prezenta guvernatorului.
Sfantul Mucenic Filumen

Sfantul Mucenic Filumen a suferit pentru Hristos in anul 274, in timpul prigoanei crestinilor puse la cale de imparatul Aurelian (270-275). Vanzator de paine in Ancira, a fost tradat guvernatorului Felix drept crestin, fiind adus apoi in fata judecatorului roman. 
Sfantul Filumen nu si-a renegat credinta, in pofida chinurilor la care a fost supus. Calaii sai i-au infipt cuie in maini, picioare si cap, insa sfantul a suferit cu vitejie schingiuirile, si a murit dupa ce i s-a scurs tot sangele din trup, dandu-si astfel sufletul Domnului. 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 29 noiembrie

Sfantul Apostol şi Evanghelist Matei


Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 29 noiembrie

Sfantul Saturnin, Episcop Mucenic

Sfantul Saturnin a plecat din Roma in anul 245, indrumat fiind de Papa Fabian sa propavaduiasca dreapta credinta in Galia. Si-a stabilit scaunul episcopal la Toulouse, devenind in acest fel cel dintai episcop al acelui loc. Numarul crestinilor din oras a crescut apoi in mod impresionant, Sfantul Saturnin remarcandu-se prin darul de a alunga spiritul raului din sufletele celor ce venerau idolii pagani. 
Pentru a ajunge la biserica lui, Sfantul Saturnin trebuia sa treaca zilnic prin fata capitoliului, unde se afla un templu pagan. Intr-o zi, necredinciosii de acolo au pus mana pe el si, pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor, l-au legat de picioare de un bivol care l-a tarat pe toate strazile orasului, pana cand franghia cu care fusese legat s-a rupt. Doua credincioase femei au adunat ramasitele sale si le-au ingropat intr-un mormant adanc, astfel incat sa nu fie profanate de pagani. 
Succesorii sai, Sfintii Ilarie si Exuperie, i-au daruit o inmormantare onorabila. In locul unde se oprise bivolul, s-a ridicat o biserica, existenta si in zilele noastre, numita “biserica bivolului”. Moastele Sfantului Saturnin au fost mutate si pastrate in biserica din Sernin, unul din cele mai vechi si mai frumoase lacasuri de cult din sudul Frantei. 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 29 noiembrie

Sfintii Mucenici Paramon si Filumen


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:



29 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 28, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.