18 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 18 noiembrie sunt celebrati Sfantul Mare Mucenic Platon, Sfintii Mucenici Romano si Zaheu, diaconi, si are loc sarbatoarea Sfintirii Bazilicilor “Sfantul Petru” si “Sfantul Paul”

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 18 noiembrie

Sfantul Mare Mucenic Platon

Sfantul Mare Mucenic Platon, frate al Sfantului Mucenic Antioh, s-a nascut in orasul Ancira din Galatia. Si-a parasit caminul din tinerete si a colindat prin multe locuri, propavaduind cuvantul Domnului printre pagani, uluindu-i pe oameni cu maiestria si frumusetea cuvintelor sale.
Din cauza lucrarii sale crestinesti, a fost arestat si adus la judecata la templul lui Zeus, in fata guvernatorului Agrippinus. La inceput, judecatorul a incercat sa il indeparteze prin laude si maguliri de la iubirea sa de Hristos, spunandu-i ca ar putea ajunge la fel de vestit precum filozoful Platon daca ar accepta sa se inchine idolilor. Apoi, guvernatorul i-a promis ca i-o da de nevasta pe frumoasa lui nepoata daca isi reneaga credinta crestina. Amenintat cu tortura si moartea, Sfantul Platon a refuzat sa se indeparteze de Hristos, spunand ca prefera o moarte temporara pentru a avea parte de o viata vesnica. Manios, guvernatorul a poruncit ca Sfantul Platon sa fie batut fara mila si trimis in temnita. In vreme ce era dus catre inchisoare, el s-a adresat oamenilor stransi in jurul templului si i-a indemnat sa se dedice credintei crestine. Sapte zile mai tarziu, a fost adus din nou la templul lui Zeus, pentru o noua judecata, fiind pregatite dinainte mai multe instrumente de schingiuire, precum cazane cu apa fiarta, fier inrosit in foc si carlige ascutite.
Judecatorul l-a pus sa aleaga: fie se inchina zeilor pagani, fie urma sa treaca prin chinurile torturii. Sfantul Platon a refuzat cu fermitate sa aduca ofrande idolilor, fiind din aceasta pricina chinuit cu cruzime si aruncat iarasi in temnita vreme de mai mult de 18 zile, fara a i se da paine si apa. Vazand ca nimic nu ii poate zdruncina credinta, guvernatorul i-a oferit viata si libertatea cu conditia de a marturisi in public cuvintele “Maret este zeul Apollo”. Desigur, Sfantul Platon nu a putut accepta asa ceva, asa ca a sfarsit taindu-se capul.

Sfintii Mucenici Romano si Zaheu, diaconi

Sfantul Romano a fost diacon si exorcist in biserica Cezareei din Palestina. S-a intamplat sa fie in Antiohia atunci cand imparatul Diocletian a dat edictul de persecutare a crestinilor. Sfantul Romano nu a putut indura vederea numerosilor oameni, barbati, femei si copii, ce isi negau credinta crestina din teama de a nu fi expusi suferintelor. In vreme ce acestia mergeau sa aduca sacrificii idolilor, a alergat in fata lor si, plin de zel, le-a reprosat lasitatea, facandu-i astfel de rusine. A fost imediat arestat si adus in fata prefectului orasului. A infruntat cu curaj interogatoriile si nu s-a sfiit sa demonstreze stupiditatea cultului pagan. La un moment dat, a cerut sa fie adus un copil, ales la intamplare din multime, Sfantul Romano intrebandu-l apoi daca prefera sa il venereze pe unicul Dumnezeu al crestinilor sau sa se inchine numerosilor zei ai paganilor. Fara a avea vreo ezitare, copilul a raspuns ca este de partea Dumnezeului crestin. Plin de furie, guvernatorul a poruncit ca acel copil sa fie chinuit chiar in prezenta mamei lui. Micutul a indurat schingiuirile fara a clipi, insa, dupa o vreme, i-a spus mamei sale ca ii este sete. Mama i-a raspuns :”Dragul meu fiu, nu trebuie sa bei aceasta apa necurata si trecatoare, pastreza-ti curajul, si vei sorbi din apa vie si eterna a Imparatiei lui Dumnezeu”. Copilul a fost decapitat, iar Sfantul Romano a fost condamnat sa moara prin foc, decizie pe care a primit-o cu mare bucurie. Executia lui a fost amanata, astfel incat sa poata asista la ea chiar imparatul. Constient de fericirea mucenicului de a intra in viata vesnica, imparatul a vrut sa ii prelungeasca chinurile, si a poruncit sa i se taie limba. Sfantul Romano nu s-a impotrivit acestei cruzimi, dar, printr-o minune, a continuat sa se roage si sa ii incurajeze pe cei credinciosi chiar fara a mai avea limba. Dupa aceasta, a fost iarasi dus la inchisoare si legat in lanturi pana la ziua aniversarii nasterii imparatului. In cele din urma, Sfantul Romano a murit fiind strangulat in secret de unul dintre calaii sai.

Sfantul Mucenic Zaheu, diacon de Gadara, si Sfantul Alfeu, cetitor din Cezareea, au avut de suferit in timpul imparatului Diocletian (284-305). Au fost amandoi arestati, iar Sfantul Zaheu si-a declarat neinfricat iubirea de Hristos si, pentru ca nu a fost de acord sa se inchine idolilor, a fost supus unei crunte torturi. Sfantul Alfeu si Sfantul Zaheu au stat de veghe o noapte in inchisoare, rugandu-se si sprijinindu-se reciproc intru sacrificiile ce urmau a le face pentru Domnul. A doua zi dimineata, celor doi mucenici li s-au taiat capetele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 18 noiembrie

Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Preacuviosul Grigorie Arhiepiscopul Alexandriei; Sfintii Apostoli din cei saptezeci Ermeu, Lin, Gaie, Filolog si Patrova; Sfantul Ierarh Iona; Sfintii Mucenici Castor si Agatanghel.
Vezi Traditii si sarbatori din 5 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 18 noiembrie

Sfintirea Bazilicilor “Sfantul Petru” si “Sfantul Paul”

Aceasta sarbatoare celebreaza inaltarea a doua din cele patru importante bazilici din Roma.
Bazilica Sfantului Petru a fost construita in anul 323 de catre imparatul Constantin, peste mormantul Sfantului Apostol Petru, cel dintai papa al Romei. Dupa mai mult de o mie de ani, Papa Iuliu al II-lea a poruncit ca acesta cladire sa fie demolata din cauza subrezeniei ei. Construirea unei noi biserici a durat mai mult de 200 de ani, aceasta fiind sfintita pe 18 noiembrie 1626.
Bazilica Sfantului Pavel a fost cladita deasupra mormantului Sfantului Pavel, in afara zidurilor stravechi ale Romei, de imparatul Constantin, si a fost distrusa de un incendiu in anul 1823. A fost reconstruita si consacrata de Papa Pius al IX-lea in anul 1854.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 2 noiembrie

Sfintii Mucenici Platon si Roman


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

16 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 18 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
18 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.